© Marius Hecker/AdrenalMedia.com

"Le Mans uden tilskuere - det har jeg alligevel aldrig oplevet før"

Tv-kommentator Jens Winther ser frem til et meget anderledes Le Mans. Det afvikles på en anden tid af året, uden tilskuere og med mange nye ubekendte. Men sporten overlever – siger han

18. september 2020 af Jens Winther


Når man netop er fyldt 55 år og opdager, at man siden 1990 har kommenteret 24-timers Le Mans, må jeg erkende, at det har fyldt forholdsvist meget i mit liv. På trods af de mange år på kommentatorposten ved verdens største motorsportsløb glæder jeg mig vildt meget hvert eneste år – selvfølgelig også i år. Efterhånden er jeg blevet ham på holdet, som de andre spørger om alt muligt – jeg har jo set det hele... eller det troede jeg i hvert fald indtil i år.

Efter at have set rekorder slået, kørere slået ihjel, kedelige regnløb, næsten ingen prototyper, GT-biler, der vandt, GT-biler, der fløj og dansk invasion på tilskuerpladserne, har 2020 alligevel formået at tage r…. på mig.

Det blev stod tidligt klart, at covid-19 ville forårsage en mulig aflysning af løbet.

Le Mans i september: Længere tid i mørke

Denne frygt blev dog blæst væk, da man annoncerede en udsættelse til september, og vi åndede lettet op – nu skulle vi heldigvis stadig lave vores favoritudsendelse. Der viste sig hurtigt tegn på potentielle fordele ved et løb i september, nemlig længere tids mørke og større chance for regn (som ofte giver et mere spændende løb).

Derfor betød ændringen mindre for os end frygtet, og vi kunne starte på en lidt anderledes planlægning.

© Marius Hecker/AdrenalMedia.com

Normalt er vi indkvarteret i containere hos K-Rejser, hvor vi sover to og to. Vi har vores helt egen lille ‘lejr-i-lejr’ sammen med virkelig mange danske fans, og det er fantastisk hyggeligt og medvirkende til at give os den helt rigtige stemning på tv-holdet. Imidlertid ­aflyste K-Rejser turen til Le Mans, da det ikke var muligt for dem at give gæsterne den oplevelse, man normalt ville kunne, da tilskuerne skulle holde sig i aflukkede områder. 

Le Mans uden tilskuere?!?

Netop muligheden for at kunne bevæge sig rundt og se forskellige sektioner af banen er en af de helt store oplevelser for tilskuere på La Sarthe-­banen, og det er helt korrekt, at det ville være trist uden den del.

Midt i vores forberedelser til en ny oplevelse i tv-compounden, kom så beskeden om, at dette års løb vil blive afholdt helt uden tilskuere. Det var intet mindre end en bombe under min personlige opladning til løbet og et tvist, jeg aldrig har overvejet kunne opstå.

© Marius Hecker/AdrenalMedia.com

Jeg har oplevet løbet hvert år siden 1983, hvor jeg var mekaniker for min deltagende far – og nu skal det altså køres uden tilskuere! Jeg har aldrig oplevet Le Mans med under 200.000 mennesker på lægterne – og så INGEN i år!

Det kræver mere fantasi, end jeg kan mønstre, at forestille sig, hvordan det bliver, men anderledes bliver det helt sikkert. Mit håb er blot at kunne formidle videre til vores mange seere, at løbet forhåbentlig stadig er sig selv.

Løbet i sig selv er altid en oplevelse, og det er jeg sikker på, at det også bliver i år. Ikke kun på grund af de specielle omstændigheder, men også en fantastisk stærk GT-klasse, som har danskere i alle favorit-bilerne. GT-klassen bliver bare ved med at være blændende i disse år, og jeg er sikker på, at det også gælder i år.

Alt bliver anderledes i år

Det faktum, at vi får flere mørke timer og større mulighed for regn kommer helt sikkert også til at spille ind, hvor netop de to faktorer har stor betydning for resultatet.

Jeg forventer et løb, hvor alt bliver anderledes, men hvor næsten alt på asfalten forbliver det samme – det er i hvert fald mit håb, for verdens største motorløb har altid formået at overraske mig, og det gør det garanteret også i år! Og så vil jeg bare sunde mig efter løbet og glæde mig til, at verden bliver mere normal i 2021, så jeg igen skal dele oplevelsen live med mindst 200.000 andre entusiaster. 

Klummen blev første gang offentliggjort i Bil Magasinet oktober 2020, der er på gaden nu. Klik, og få en forsmag på magasinet lige her.

Jens Winther
Jens Winther

Jens må undvære Le Mans live for første gang siden 1983. Han vil dog være klistret til skærmen derhjemme, siger han.

Se Le Mans på tv

Løbsstart er lørdag kl. 14.30.

TV2 Danmark dækker 24-timers løbet på live tv på hovedkanalen, men ikke på streamingtjenesten TV2 Play. TV2 er udfordret af, at de første timer om lørdagen ligger samtidig som Tour de France, og at man kun må sende Le Mans på hovedkanalen. Derfor stilles der først om til Le Mans lørdag kl. 21.05.

Den danske streamingtjeneste dplay.dk sender hele løbet live via deres app

Løbet kan ses på Eurosport fra start lørdag kl. 14.30.

Man kan også downloade den officielle FIA WEC-app til sin smartphone og købe den særlige Le Mans-pakke (79 kr.), som giver fuld adgang til både livestreaming, resultater, interviews med mere.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...