© Rolex / Jad Sherif

263.300 tilskuere til Le Mans

Konkurrencen fra de lynhurtige Toyotaer og Porsche's ambitiøse comeback til 24-timers løbet medvirkede til det højeste tilskuertal i 20 år

15. juni 2014 af Steen Bachmann

Automobile Club de l’Ouest er begejstreret for interessen for den 82. udgave af 24-timers løbet i Le Mans. 263.300 betalende tilskuere er det højeste tal i 20 år og en velkommen bekræftelse af, at det nye skrappe miljøreglement for 2014 ikke har skræmt tilskuerne væk. 

Løbet var begivenhedsrigt i en grad, der gjorde, at det var svært som tilskuer at rive øjnene væk fra det fremragende producerede live-signal fra de mere end 200 tv-medarbejdere, ACO havde hyret til at producere det. Forlod man en storskærm, var stillingerne i alle klasserne vendt op og ned, når man kom tilbage, og uden Radio Le Mans i øret ville det være umuligt at orientere sig.

203.000 brugere har hentet ACO's nye app, der gør det muligt at følge løbet live. Desværre har arrangørerne ikke sørget for et wifi netværk, så danske smartphone-brugere, der har brugt app'en i Le Mans, kan se frem at blive flået af deres teleselskaber.

For de almindelige publikummer til løbet er der sket store fremskridt de seneste med betydelige investeringer i fortove, gadelys, kloakering og nye veje. Desværre får bilfabrikkerne stadig lov til at bygge deres paladser i glas og aluminium på de mest interessante steder på banen som ved pitindgangen. Her er banens mest dramatiske og spektakulære sted forbeholdt VIP-gæster, der ankommer i blanksorte shuttle-busser og limoer, ser fem minutter af løbet, hvorefter de går tilbage i loungen. Paladser fra Audi, Toyota og Aston Martin stjæler udsynet til banen for de almindelige tilskuere.

På samme tid sidder titusindvis af hardcore motorsportfans på rad og række i Porsche-kurverne time efter time uden så meget som mulighed for at købe kaffe eller bruge et toilet. Vi skal nok klare os, men det er slående, hvor stor afstanden er fra VIP-verdenen til virkeligheden for de, der kun har købt en entrébillet (73 euro med adgang til alle dage).

Vi elsker Le Mans og håber ikke, at det ender som Formel 1, hvor alt kun handler om penge og tv-seerne svigter. Til Le Mans bliver prisen på entrébilletten foreløbig holdt nede - til gengæld bliver du nødt til at købe dyre tribunepladser, hvis du også har tænkt dig at se løbet.

Men udover det kommer vi igen næste år.

Måske er du interesseret i...