Mød MG eHS
I maj blev det stolte britiske bilmærke MG reintroduceret i Danmark med el-SUV'en MG ZS EV.
Selv om den nye danske importør, der huserer under den danske Kia-importør, forsikrede, at der var biler nok, til de elbilhungrende danskere, så har salget hidtil været forsigtigt. 110 styks er sendt ud på danske veje siden introduktionen.
Ikke desto mindre er importøren nu klar med MG nr. 2 i Danmark. eHS hedder modellen, som ikke er en elbil men en plugin hybrid. I hvert fald når modellen rammer Danmark i første kvartal af 2021.

Ny plugin-hybrid som Peugeot 3008
MG eHS er en SUV som den ZS EV, vi kender, og de to ligner hinanden, men eHS er større og kan sammenlignes med Mazda CX5. MG HS modellen blev præsenteret i april 2018, og er siden introduceret forskellige steder i verden.
Briterne har således haft modellen siden efteråret 2019, men kun med benzin-motorer. Dem findes der to af i MG HS-programmet. En 1,5-liters på 169 hk og en 2,0 liters på 231 hk.
Når HS introduceres i Danmark bliver det dog med en ny plugin hybrid, kaldet eHS, som placerer den nye MG SUV direkte over for Peugeot 3008 og Opel Grand X PHEV.

Stort batteri giver lang rækkevidde
Den danske importør kan endnu oplyse noget om teknikken, men af udenlandske medier fremgår det, MG eHS benytter 1,5-liters motoren på 169 hk kombineret med en el-motor på 123 hk, hvilket opregnes til en system-effekt på 305 hk.
Batteriet er angiveligt på 16,6 kWt, hvilket skulle række over 70 km ren eldrift. Det er mere end flere konkurrenter, hvilket også er til gavn for den teoretiske brændstoføkonomi, som ligger til grund for beregningen af registreringsafgiften.
Spørgsmålet er, at MG eHS kan underbyde Peugeot 3008 PHEV til 319.990 kr. og den teknisk set identiske Opel Grandland X PHEV til 299.990 kr.
Disse nøjes dog med 225 hk, mens en 300 hestes udgave af Opel Grandland X PHEV starter ved 399.990 kr.

Kinesisk britte
MG har siden 2005 været kinesisk ejet. I 2007 blev mærket opkøbt af den delvist statsejede bilkoncern SAIC, som er Kinas største bilproducent.
Efter overtagelsen har SAIC udviklet helt nye bilmodeller, som intet har med tidligere MG-modeller at gøre. Men SAIC har de fulde rettigheder til navn og logo. SZ-navnet blev også brugt til en MG-model under britisk Rover-ejerskab, og ved lanceringen af den nye model, henviser mærket forsat til de historiske aner.
Den henvisning giver faktisk mening i Danmark, for det var også Nellemann-koncernen, der under Domi-navnet fik MG til Danmark første gang for lidt over 90 år siden. Siden solgte koncernen mere end 20.000 MG’er i Danmark