© Søren Juul

Varebilen Vito leverer formidabel komfort – men det betaler man også for

Mercedes´ mest solgte varebil har fået nye motorer og en hightech kabine. Vi sender Bil Magasinets bybud ud for at teste den i indre København i en uge for at høre, om den dur til noget

29. januar 2020 af Lasse B. Jørgensen


Det er de færreste bilfabrikanter, som kan bryste sig af, både at levere køretøjer til verdens hurtigste racerkørere og verdens hårdt arbejdende folk. 

Det kan være et valg om renommé og prestige, at kende sine kunder og deres økonomi, noget tredje eller ikke noget valg overhovedet, hvis man kan levere det hele - sådan må det nogle gange være for Mercedes-Benz, for de lader til at kunne netop det.

Vi så den første generation af Vito’en, med det sexede modelnavn W638, rulle ud fra fabrikken i 1996 og siden da, er vi blevet introduceret til 2. generation (W639) i 2003 og 3. generation (W447) i 2014, som i 2019 fik et facelift og nye motorer. 

Tilbage i 2014 overtog Vito rollen som både varevogn og MPV fra R-klassen og den tidligere generation W639 og fik dermed en lidt større plads på markedet for Mercedes-Benz. Altså skulle den dække flere roller, hvilket der er mange varevogne, der kan – men ikke mange med målet om at være de allerbedste. 

Vito er helt igennem en Mercedes

Men er de så allerbedst? Jeg kører til daglig Mercedes Citan som Bil Magasinets varebil, og den er mere fransk end tysk, host-host-Renault! Pickuppen Mercedes X-klasse ligner en Mercedes, men platformen er lånt fra Nissan Navara. 

Hey, jeg siger ikke det er skidt, men hvis man er på udkig efter en fuldblods Mercedes-Benz bryggerhest, så er det Vito, man skal starte med at kigge på. 

Komfortstole med armlæn og automatgear er guld værd, når bilen er en arbejdsplads. Testbilen har desuden enkelt passagersæde i stedet for en bænk til to passagerer.

© Søren Juul


Jeg sætter nøglen i hullet bag rattet, drejer, trykker på start-knappen og kører ind mod centrum af København med et læs af pakker, som skal leveres til diverse mediebureauer - et godt udgangspunkt for at finde ud af, hvordan denne vogn klarer sig, når gaderne bliver smalle og tidsrammen presset. 

Det står klart fra første indtryk, denne varevogn vil gerne imponere. Det såkaldte multifunktionsrat er magen til det, man kender fra nyere Mercedes-Benz personbiler. Det har skiftepaler, så du kan lege Lewis Hamilton med den 7-trins automatiske gearkasse, og selvom det er et simpelt trick, virker det. Bilen føles som en rigtig Mercedes-Benz. 

Selv om kabinen bugner af plastik, er det for det meste den lidt tykkere, mindre fimsede slags, toppet med kunstlæderindtræk og for en varevogn er det egentlig mere end man behøver, hvis den alligevel kan se frem til at blive besat af snavset arbejdstøj og butterdejs-fedtede fingre. 

Effektiv kommunikation med min telefon

Det er Mercedes-Benz som vi kender dem, der er gjort lidt ekstra for at føreren og passagerne skal føle sig i centrum. 

Som multimediecentral og hjælp til navigationen sidder en 7” trykskærm i centrum. Den ser ikke specielt prangende ud og er omgivet af plastikknapper i en plastikramme, men processoren og programmeringen, som driver den, har lave reaktionstider, så det fungerer godt. 

Jeg bruger Google Maps på mobilen og dette understøttes af Apple Carplay. Inden jeg satte mig bag rattet, havde jeg tastet den første adresse ind, og lige så snart jeg koblede den på en af de to USB-porte i front, åbnede Carplay min destination i Google Maps. Med et enkelt tryk var jeg på vej – det er smart, nu hvor mobilerne for alvor er blevet bandlyst under kørsel. 


Køredynamikken er noget af det bedste, man kan få i klassen. Vito bliver også brugt til VIP-kørsel som minibus, og affjedringen og dermed dæmpningen er noget af det bedste, man får i en varevogn. Med komfortsæderne, som er standard inklusive armlæn, skal man køre langt før ryggen bliver træt. 

Hvis der sidder nogen varevognsingeniører og læser med, kan jeg ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at folk med fysisk krævende arbejde, som forventer at kunne arbejde hele livet, får et sæde og en undervogn i deres arbejdskøretøj, som prioriterer maksimal komfort. Det leverer Vito, og derfor vil jeg også fremhæve den som blandt de bedste varevogne på markedet.

Som så meget andet får man, hvad man betaler for. Vil du have en varevogn fra øverste hylde, kommer det også til at koste derefter.  

Mercedes-Benz Vito 119cdi RWD Lang aut.

Opbygning
Varebil i lang karrosseriversion, baghjulstræk, 9-trins automatgear, 2 stole.

Motor
R4, 2.143 cm3, 16V, turbodiesel
190 hk
440 Nm ved 2.400 o/min 
Forbrug WLTP 13,7 km/l

Udvalgt standardudstyr
TEMPMATIC automatisk aircondition
Forberedt til 2500 kg anhængervægt inkl. fuld vogntogsvægt
Fartpilot
Elektrisk styretøj
Lædermultifunktionsrat m. indstilleligt rat
Sidevindsassistent
Komfortførersæde m. armlæn, lændestøtte og sædevarme
Krom interiørpakke
Regnsensor
25-liters AdBlue tank
180 gr. dobbeltfløjede bagdøre, bagklap uden rude
Mercedes-Benz nødopkaldssystem

Pris ekskl. moms, inkl. registreringsafgift
281.800 kr

Fabriksmonteret ekstraudstyr, priser ekskl.moms og afgift

Oliefyr m. timer 5.500 kr
LED Intelligent lyssystem, 10.000 kr
Fjernlysassistent PLUS til LED Intelligent lyssystem, 1.645 kr
M+S dæk 1.499 kr
3200 kg totalvægt (inkl. fuldvogntogsvægt), 5.000 kr
Cargopakke: (Fast træk og træbund i varerum), 5.700 kr
Navipakke: (Audio 40 og bakkamera). 9.000 kr

Completepakke:
(LED Intelligent lyssystem, LED baglygter (v.bagklap), Oliefyr med fjernbetjening, Navigation Audio 40, Automatisk Klimaanlæg, Aktiv Parkeringsassistent med bakkamera, Sort kunstlæderindtræk, Forkromet kølergrill, Indfarvede kofangere, Opvarmet sprinklersystem, Advarselslampe for sprinklervæskestand, Komfortlåsesystem m. infrarød betjening: 40.000 kr

Safetypakke:
Sideairbag fører/passagersæde, Vejbaneassistent, Køreassistent, Blindvinkelassistent, Kollisionsvarslingsassistent, Enkelt passagersæde, : 10.000 kr.

Pris testbil ekskl. moms, inkl. reg.afgift:
344.000 kr.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...