SLR McLaren Stirling Moss er noget ganske særligt

Mercedes ville producere 500 af denne specielle Stirling Moss-edition, men det gik ikke efter planen. Den er uhyre sjælden og vi er vilde med den. Få historien om den hér

2. november 2019 af Anders Richter

I Stuttgart har de en lang tradition for at skabe nogle af verdens mest fantastiske biler – og engang imellem også en sportsvogn eller to. Og da Mercedes i starten af det nye årtusinde ville skabe en ny og lynhurtig GT-bil, som skulle være en åndelig arvtager til den ikoniske 300 SL Mågevinge, hentede de forstærkninger udefra.

På det pågældende tidspunkt ejede Mercedes-koncernen 40 pct. af britiske McLaren, og derfor gav det god mening at lave et samarbejde mellem de to. Resultatet blev SLR, som fra 2003 til 2009 sad på tronen i Mercedes’ modelprogram. 

Bilen var udstyret med en brølende V8-motor med kompressor og en 5-trins automatgearkasse. Den var tænkt som en stor GT-bil, men alligevel var den fyldt med F1-teknik fra McLaren. Det betyder, at SLR er udført helt i kulfiber og har aktiv aerodynamik i form af en bagspoiler, som både kan producere downforce og agere luftbremse.

Planen var at producere 500 biler om året - det gik ikke

Mercedes’ tanke var at producere og sælge 500 eksemplarer af bilen om året. Sådan gik det ikke. På trods af at være en af verdens hurtigste biler på det pågældende tidspunkt gik det sløjt med salget. For at prøve at booste det en smule, lavede Mercedes og McLaren en stribe særlige versioner, hvoraf denne åbne kreation er den mest kendte.

Den hedder SLR Stirling Moss Edition og er opkaldt efter en af de mest kendte britiske racerkørere, som har kørt flere ikoniske racerbiler i Mercedes’ historie. En Stirling Moss SLR er helt åben, og der er ikke engang en forrude til at afskærme dig fra elementerne. Det giver dig en helt unik køreoplevelse i stil med den, du fik i de racerbiler, Stirling Moss kørte race med i 50’erne.

Mercedes producerede kun 75 eksemplarer af denne særlige version, og de blev tilbudt til allerede eksisterende SLR-kunder. I dag er de blevet yderst eftertragtede, og mange bilsamlere vil gerne have fat i dette 660-hestes bæst, som kan blæse hele vejen til 350 km/t. Husk at bruge hjelm, for din hårpragt vil blive revet op med roden, hvis du prøver at ramme topfarten. •

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...