2019 Mercedes-Benz Actros
2019 Mercedes-Benz Actros

Sådan fungerer de nye digitale sidespejle på Mercedes Actros

Digitale sidespejle og intelligent adaptiv fartpilot skal bidrage til at gøre Mercedes´ store lastbil til en af de sikreste og mest brændstoføkonomiske tunge drenge

4. maj 2019 af Steen Bachmann


Lastbilen Actros har et nyudviklet MirrorCam-system, som består af kameraer og skærme. De afløser de store sidespejle på hver side af førerhuset. I stedet sidder nu et bagudvendt kamera på hver side af lastbilen, mens chaufføren i kabinen orienterer sig ved hjælp af de to store 15”-skærme, der sidder monteret på A-stolperne.

2019 Mercedes-Benz Actros
2019 Mercedes-Benz Actros

Pointen er at forbedre udsynet skråt fremad, hvor spejlene tidligere var placeret. Dertil kommer, at systemet løbende tilpasser sig faktorer som lys og hastighed, ligesom billedet på skærmene følger med, når lastbilen svinger. På den måde er bagenden af anhængeren altid i synsfeltet. 

Digitale sidespejle standard i Danmark

Sammen med de variable afstandsmarkeringer på skærmene, der angiver længden på vogntoget, gør teknikken det lettere at overhale samt manøvrere på smalle parkeringspladser og i trafikken.

”Vi er over, at vi er de første på markedet med en løsning som MirrorCam, for fordelene ved digitale sidespejle er virkelig til at få øje på. Udviklingen går i retning af flere og mere intelligente løsninger, og MirrorCam er i udgangspunktet standardudstyr på alle nye Actros til det danske marked,” siger Mikael Voigt, chef for produkt og marketing hos Mercedes-Benz Trucks i Danmark.

2019 Mercedes-Benz Actros
2019 Mercedes-Benz Actros

Systemet reducerer det samlede overfladeareal på lastbilen, og den aerodynamiske gevinst kan aflæses i en brændstofbesparelse på op til 1,3%. Og som en måske lidt uventet sidegevinst fungerer systemet som tyverisikring. 

Når tændingen afbrydes, er skærmene aktive i yderligere 120 sekunder, men kan via betjeningspanelet manuelt aktiveres igen til enhver tid. Dermed er det muligt at diskret overvåge siderne af lastbilen inde fra førerhuset, når man eksempelvis holder dagligt hvil på en rasteplads.

Kan klappes ind som almindelige spejle

Selvom det måske lyder risikabelt at erstatte en så central funktion som analoge spejle med sofistikeret teknik, er der ingen grund til at frygte for hverken kvalitet eller holdbarhed:

”En lastbil er først og fremmest et arbejdsværktøj, der skal kunne tåle at blive brugt hver eneste dag. Derfor er MirrorCam naturligvis udviklet i en robust kvalitet, ligesom selve kameraarmene desuden kan klappes ind, nøjagtigt som et gammeldags sidespejl. Dertil kommer, at størstedelen af systemet jo, modsat et almindeligt sidespejl, befinder sig godt beskyttet i kabinen,” siger Mikael Voigt.

2019 Mercedes-Benz Actros
2019 Mercedes-Benz Actros

Intelligent adaptiv fartpilot 

Den adaptive fartpilot Predictive Powertrain Control er også standardudstyr i den nye Actros. Når piloten er aktiv, tilpasser systemet automatisk hastigheden efter vejens forløb ved brug af radar og det nyudviklede 3D-navigationssystem, der tager højde for stigninger, nedkørsler og kurver, så unødige opbremsninger og accelerationer reduceres.

Hos den danske Mercedes-Benz-importør har man store forventninger til PPC, for systemet har potentiale til at spare vognmændene mange penge i brændstof og slid ude på vejene:

”Hvis det er mørkt, eller chaufføren ikke har kørt ruten før, kan det være vanskeligt at læse vejens forløb langt fremme, uanset hvor dygtig en chauffør man er. Her kommer Predictive Powertrain Control virkelig til sin ret, for systemet tager højde for vejens forløb – herunder stigninger og nedkørsler – og tilpasser automatisk hastigheden løbende, så unødige opbremsninger og accelerationer undgås. Det skåner bremser og reducerer brændstofforbruget med op til 5 %. Man kan sige, at med Predictive Powertrain Control bliver dygtige chauffører endnu bedre,” siger Mikael Voigt, chef for produkt og marketing hos Mercedes-Benz Trucks i Danmark.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...