Alle Mercedes' elbiler
Den tyske producent har på blot få år etableret et bredt udvalg af elbiler i deres portfølge. Den første ramte markedet i 2019, og i år er der i alt otte EQ-modeller.
Faktisk er det på nuværende tidspunkt blot en hatchback og stationcar, der ikke er at finde blandt Mercedes' elbiler. Derfor gennemgår vi nu samtlige EQ-modeller, så du kan danne dig et samlet overblik over de elektiske Mercedes'er!
Modeller på det danske marked:
-
Mercedes EQA
- Mercedes EQB
- Mercedes EQC
- Mercedes EQE
- Mercedes EQE SUV
- Mercedes EQS
- Mercedes EQS SUV
- Mercedes EQV
Konceptbil:

Mercedes EQA
Selvom logikken og alfabetet fordrer, at dette er den første elbil fra Mercedes, så er det ikke tilfældet - faktisk kom EQA to år efter de første i rækken. Mercedes præsenterede EQA som et oplagt valg til de bilister, der fandt EQC for stor og dyr. Dermed er EQA også det billigste valg, hvis du vil køre elektrisk Mercedes.
Hvis du synes, at EQA til forveksling ligner den brændstofdrevne GLA, så er det med god grund. EQA kan ses som en GLA, der har smidt gearkassen, byttet forbrændingsmotoren til en elmotor og fået et glattere design med ny front og bagende.
Der fås forskellige varianter af Mercedes EQA, der differentierer i rækkevidde og ydeevne:
EQA 250 og 250+ kommer med henholvis et 66,5 og 60,5 kWh batteri. For den almindelige 250'er giver det en rækkevidde på op til 490 km (WLTP), mens 250+ rækker 50 km længere. Vær opmærksom på, at hvis du køber første udgave af EQA 250, må du nøjes med en rækkevidde på 426 km (WLTP). Begge varianter har forhjulstræk og en ydeevne på 188 hk.
Næste skridt op ad listen finder vi EQA 300 4MATIC og 350 4MATIC+. Begge modeller har et batteri på 66,5 kWh - det samme som 250'eren - men er derudover udstyret med firehjulstræk og en øget ydeevne. For 300 4MATIC er det lig med 225 hk og en rækkevidde på 426 km (WLTP), mens 350 4MATIC+ er strukket til 432 km (WLTP) og 288 hk. Det er netop sidstnævnte udgave, som vi på Bil Magasinet senest har testet:
"EQA har uden tvivl udfordringer på bagsædet, men det samlede indtryk opvejes af bilens komfortable undervogn og behagelige kørestil", skrev Mathias Brandt ved den lejlighed.

Mercedes EQB
Fra en SUV til en anden - EQB er en elektrisk SUV med plads til 7 personer.
EQB er også bygget på en gammen kending fra Mercedes, naturligvis GLB. Derfor er den også forholdsvis let at genkende, for det er få cm, der størrelsesmæssigt skiller de to. På prisen er forskellen dog til at føle på. Mens EQB starter fra 441.000 kr., så skal man giver 70.000 kr mere, hvis man foretrækker benzinmotoren i GLB.
Ligesom EQA har EQB fået en glat makeover, der er med til - trods alt - at gøre det store brød på over 2.000 kg mere aerodynamisk. For selvom bilen bestemt ikke skær sig gennem vinden, som de imponerende EQ-sedan'er, så tæller det hele, når det handler om rækkevidde.
Batteriet på 66,5 kWh giver en rækkevidde på 469 km og en ydeevne på 190 hk (WLTP) i indgangsmodellen EQB 250, mens de to firehjulstrukne modeller, 300 4MATIC og 350 4MATIC præsterer henholdsvis 228 og 292 hk - til gengæld er rækkevidden reduceret til 420 km (WLTP).
7-personers elbiler er en sjældenthed, og derfor tilbyder Mercedes EQB noget, som få elbiler gør. Du kan læse mere om EQB her.

Mercedes EQC
Tilbage til begyndelsen. Det her er Mercedes' første EQ-model.
I 2019 ramte EQC markedet som elegant og sofistikeret elbil i SUV-segmentet, og modellen lagde et solidt grundlag for Mercedes elektriske omstilling. Selvom den er baseret på GLC, blev den i høj grad definerende for det fremtidige EQ-design. Den glatte front, hvor vinden glider over og omkring bilen så gnidnignsfrit som muligt, blev gennemgående for alle fremtidige modeller.
Vi startede 2023 ud med en dugfrisk test af EQC for at undersøge, om Mercedes' første elbil stadig har en berettigelse på markedet. Den er dyr, har kort rækkevidde, men begår sig fantastisk som en stor, luksuriøs SUV.
EQC er en vigtig bil i Mercedes-regi. Den markerer i høj grad ny udvikling, men den bærer også præg af, at den er først i rækken. Den minder på nogle punkter mere om en fossil- end elbil, eksempelvis som at gulvet i midten af bilen stadig er formet til en kardanaksel - et levn fra GLC.
Læs også: De mest interessante elbiler på markedet!
Bilen er til gengæld fantastisk kvik. 0-100 km/t er klaret på 5,1 sek., hvilket skyldes en samlet ydeevne på 408 hk. De to motorer, der sikrer firehjulstrækket, spiller godt sammen, og teknologien i bilen giver en nærmest selvkørende oplevelse.

Mercedes EQE
Mens de tre første EQ-modeller, vi har gennemgået, alle er baseret på platforme fra fossilbiler, så er EQE blandt de elbiler fra Mercedes, der er skabt med elbilen for øje fra start til slut.
Det betyder, at det er en markant anden køreoplevelse i EQE, og det er udelukkende positivt. EQE kan ses som en elektrisk E-klasse, der i særdeleshed har været populær som firmabil her i landet, og som låner teknologi fra den elektriske S-klasse.
Savner man analoge knapper og simplicitet fra de gode gamle dage, så får man et mareridt i en EQE. Digitaliseringen i kabinen er taget til usete højder, og her er det tydeligt, at EQE har mere til fælles med storebroren EQS end med tidligere E-klasser.
Hvor der tidligere var speedometer, radio, klimanlæg mm., er der nu tre skærme, der sammen flyder og bugter sig fra venstre til højre side af bilen. Herfra styres alt, og det vidner om, at for Mercedes er digitalisering og elbiler en uundgåelig kombination. Desværre er det dyrt købt ekstraudstyr, og det vides endnu ikke, om det kan tilkøbes i Danmark.
EQE ser også ud til at være en større og mere komfortabel bil. Sæderne er positioneret højere end i E-klassen, og kabinen er 80 mm længere.
I bunden af bilen ligger et batteri på 90 kWh, som de forskellige varianter bruger forskelligt. Mens 350+ sparer på kræfterne og har en rækkevidde på 645 km (WLTP), bruges energien noget anderledes i AMG-versionen. For ja - også AMG er blevet elektrificeret! I AMG 43 4MATIC får man firehjulstræk, 476 hk og en reduceret rækkevidde på 533 km (WLTP). Det er markant mindre, til gengæld fiser den fra 0-100 km/t på 4,2 sek.
Business-Merceren på el ser utroligt interessant ud, og du kan læse meget mere om den her.

Mercedes EQE SUV
Her er den elektriske pendant til premium-SUV'en GLE.
Firmafavoritten EQE er blevet lavet om til SUV, nøjagtig som EQS blev det. SUV'en, der bliver bygget i Alabama, har en startpris på 740.000 kr., men krydser du af på udstyrlisten kommer du hurtigt over en million.
For de penge er du sikret en voldsomt komfortabel vogn, der med et 90,6 kWh batteri har en WLTP rækkevidde på op til 568 km. Vores test viser, at det ikke er langt fra sandheden, for EQE SUV har et ganske pænt forbrug. Den realistiske rækkevidde i pænt vejr er omkring 479 km i 350+ varianten med 292 hk.
Rækkeviden er dog lavere i den hidsige variant AMG EQE SUV 43 4MATIC med 476 hk, der må nøjes med 468 km WLTP - altså præcis 100 km mindre.
I kabinen kan du tilkøbe den 141 cm brede skærm, der også fås i EQS, men som vores testkører vurderede til præsentationen, så er bilens standard setup rigeligt.

Mercedes EQS
Darlingen i Mercedes' lineup er naturligvis S-klassen, og den er også kommet på el. EQS er en bil, som vi på Bil Magasinet tidligere har kaldt én af - hvis ikke den - bedste elbil i verden!
Og det er bestemt ikke uden grund. Med verdens laveste vindmodtand (drag coefficient) er EQS ikke bare et luksusvidunder, det er også et stykke ingeniørkunst. Det muliggør en imponerende rækkevidde på op til 758 km (WLTP) og et kraftoverskud, der er rigeligt for de fleste bilister.
Udover den absurde displayskærm på 141 cm med det fikse navn MBUX Hyperscreen er der mere udstyr, end vi kan liste her. Værd at nævne er bl.a. nyt lyd- og lyddesign, forbedret luftfiltrering og selvåbnende og -lukkende døre.
Læs også: Alt om den nye Xpeng P7.
S-Klassen har alle dage været en dyr vogn, og EQS er ingen undtagelse. Den er dog markant billigere end tilsvarende fossilbil. EQS starter fra 1,1 mio. kr., og dermed er den omkring 400.000 kr. billigere end den genopladlige S-klasse.
Mercedes har også præsenteret en AMG-udgave af EQS, som har ofret omkring 100 km i rækkevidde for at øge ydeevnen til 761 hk. Derudover har den, ligesom 500 4MATIC og 580 4MATIC, firehjulstræk og de store udstyrspakker. Du skal give 1,8 mio. kr. for en 53 AMG, så du får bestemt lov til at betale for de ekstra kræfter.

Mercedes EQS SUV
Er det en EQC eller en EQS? Ja, svaret skal findes derimellem. EQS SUV ligner til forveksling en EQC, men den har markant mere til fælles med sin navnebror.
Selvom der størrelses- og designmæssigt er flere ligheder med Mercedes' første elbil, EQC, så er SUV'en bygget på den nye grundlæggende teknik, som også gør sig gældende i EQE og EQS. Derfor er SUV'en også en helt anden oplevelse, for bilen er på indersiden tæt på teknisk identisk med den elektriske S-klasse - som SUV'en her reelt set er en del af.
Dermed er dette også en speciel bil. Mercedes bøjer definitionen på S-klassen og imødekommer, at markedet i høj grad efterspørger flere og flere SUV'er.
Komforten, det ekstravagante udstyr og glatte design er pænt lånt fra de øvrige EQ-modeller, men SUV'en er 20 cm højere end den almindelige EQS. Det giver en rummelig kabine, hvor der både er plads til tv-skærme på bagsæderne og sågar en tredje stolerække. Dermed er EQS SUV en 7-personers elbil - det koster dog 23.776 kr. ekstra.
Om målet med en S-klasse nogensinde har været, at den skal være praktisk, det er tvivlsomt. Ikke destromindre er det her tilfældet, for modsat en almindelig sedan EQS, så kan SUV'en trække op til 1.800 kg på krogen!

Mercedes EQV
I 2020 kom den første elektriske V-klasse fra Mercedes på markedet i Danmark, og siden da er en 85.000 kroner billigere variant kommet til.
EQV fås med hele 8 sæder, og dermed er den oplagt for de helt store familieudflugter. Den er sågar 140.000 kr. billigere end den mest sammenlignlige dieseldrevne V-klasse. Priserne starter fra 589.000 kr, og for de penge får du den lange Avantgarde 250. Det er en rigtig god pris, sammenlignet med de fossildrevne søskendebiler med brændstofmotor.
Læs også: Nyt elektrisk "rugbrød" - Her er VW ID.Buzz.
Til gengæld er rækkevidden undervældende. Blot 229 km (WLTP) er billigste variant opgivet til, og det skyldes ikke et voldsomt energiforbrug for motoren, for elmotoren på bagakslen yder blot 204 hk.

Mercedes EQG
Den legendariske Geländewagon kommer som elbil i 2024, og udover den elektriske drivlinje, så lover Mercedes, at alt er som det plejer.
Dermed er den elektriske G-klasse firehjulstrukket, har reduktionsgear og samme offroad-egenskaber, som bilen altid har været anerkendt for. EQG får fire elmotorer - en for hvert dæk.

Mercedes Vision EQXX
Mercedes har med sine EQ-modeller over de seneste par året skubbet til loftet for elbilers rækkevidde. Det skyldes naturligvis teknologi og kløgtige ingeniører, men det vidner også om et højt ambitionsniveau. Netop dét er konceptbilen Vision EQXX det ypperste eksempel på.
Bilen blev præsenteret i januar med løftet om en rækkevidde på over 1.000 km, og allerede i foråret kørte Vision EQXX 1.008 km uden at lade én eneste gang. Det var imponerende - men ikke nok for Mercedes - for allerede i sommer er rækkevidden blevet hævet til 1.200 km.
Læs også: Hvor mange elbiler er der i Danmark?
“Endnu en gang har VISION EQXX bevist, at den uden problemer tilbagelægger mere end 1.000 kilometer på én enkelt opladning. Denne gang under helt andre forhold – og naturligvis ude i virkeligheden,” sagde Chief Technology Officer hos Merceds-Benz AG Markus Schäfer ved den lejlighed.
Formålet med konceptbilen er at optimere aerodynamik og rækkevidde for at fremme en udvikling, som kan bruges i fremtidige EQ-modeller.
Vil du læse mere om Vision EQXX, så kan du gøre det lige her.