© Deniz Calagan, Mercedes Benz

Første test: Den største Mercedes-Benz får mere af det hele

Med Mercedes Benz GLS betyder størrelse alt. I nyeste generation er der endda blevet plads til voksne personer på tredje sæderække (og så kan den twerke)

26. juni 2019 af Jacob Dalby

Hvor er vi?

Præsentationen bliver passende afholdt, hvor alt kan fås i størrelse gigant; United States of America. Nærmere betegnet Wanship i Utah – omkring 40 minutters kørsel fra Salt Lake City.

Bil Magasinet var inviteret af Mercedes Benz Danmark

Jacob må stå på tæer for at kunne kigge over GLS
Jacob må stå på tæer for at kunne kigge over GLS© Deniz Calagan, Mercedes Benz

Hvad er nyt i Mercedes Benz GLS?

Forestil dig først Mercedes Benz S-Klasse. Med alt hvad den indeholder i form af luksus, komfort og ekstravagance. Gør den længere, bredere, højere og du har ”The S-Class of SUV’s”, som Mercedes ynder at kalde den nye GLS.

Størrelse er dog relativt. Selvom GLS er vokset til 5,21 meter i længden og 1,96 meter i bredden har USA en underlig effekt, der får alting til at se mindre ud, end det er. Virkeligheden rammer dog så snart GLS kommer til Danmark; GLS er gigantisk. Faktisk så stor, at der er installeret samtaleanlæg mellem første og tredje sæderække, så fører og bagsædepassagerer ikke behøver råbe hinanden op.

Udover samtaleanlæg er GLS naturligvis stoppet med diverse elektroniske gadgets. For eksempel vaskehals-mode, der hæver luftundervognen til sit højeste niveau, lukker soltaget og aktiverer kameraer, så du nemt kan ramme slisken ind til vaskehallen. 

Og så kan GLS twerke – eller hoppe, om du vil – sig selv fri fra sand. Funktionen kan også bruges til at spille ”smart” i byen. Se en kort, og lettere useriøs, demonstration af funktionen her:

© Deniz Calagan, Mercedes Benz

Lidt, men godt

Motorprogrammet i Danmark tæller den 3-liters dieselmotor med 286 eller 330 hk i henholdsvis GLS 350d og GLS 400d. Går du amerikansk, er GLS 580 en mulighed. Den 4-liters V8 benzinmotor har mildhybrid-system og en ydelse på 489 hk og 700 Nm – samme moment som dieselmotoren i 400d.

Til præsentationen har vi mulighed for at køre GLS 400d og 580, der selvfølgelig begge er yderst kompetente. Vi er en anelse skeptiske for, om de 286 hk i GLS 350d er nok til de 2,5 tons.

Alle motorerne er koblet til den automatiske 9-trins gearkasse, som vi kender fra de andre store Mercedes-modeller. Når først vi er i fart, skifter gearkassen blødt. Men ved eksempelvis trepunktsvendinger, mærkes den sædvanlige Mercedes-forsinkelse når vi skifter mellem fremadgående og bakgear.

Vi har også kørt GLS på en ret udfordrende rute igennem en nationalpark. Læs meget mere om offroad-funktionerne, og hvordan GLS klarer dén opgave, i et kommende nummer af Bil Magasinet.

© Deniz Calagan, Mercedes Benz

Hvem er konkurrenterne?

Den absolutte rival er naturligvis den nyligt lancerede BMW X7. Begge gigant-SUV’er med plads til syv personer og et prisskilt over 1,5 millioner kroner. Faktisk er prisforskellen på de to under 1.000 kroner for de mindste dieselmotorer. Umiddelbart virker GLS en smule længere fremme teknologisk, men det er svært endeligt at afgøre, før vi har dem stående snude mod snude.

Alternativt er der også plads til syv personer, om end på lidt mere trange kår, i Audi Q7. Hvis du gerne vil spare en halv million, men stadig har brug for syv sæder i din SUV, har Volvo sin XC90 på programmet.

© Deniz Calagan, Mercedes Benz

Hvornår lanceres Mercedes Benz GLS?

Vi har endnu ikke modtaget en endelig dato, men Mercedes Benz i Danmark forventer at præsentere GLS hos de danske forhandlere i løbet af vinteren.

Priserne starter ved 1.504.998 kroner for GLS 350d med 286 hk. Skulle du have 120.000 kroner ekstra liggende kan du få 330 hk i GLS 400d. Benzinmotoren, amerikanervarianten, med 489 hk starter ved 1.974.998 kroner.


Vi synes...

Mercedes Benz GLS er bare én af de biler, der ikke rigtigt er noget at sætte en finger på. Alligevel undrer vi os en smule. Læs om hvorfor i et kommende nummer af Bil Magasinet.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...