Mercedes EQE elbil side kører


© Mikkel Østrup-Jeppesen

Test af Mercedes EQE: En af markedets absolut bedste elbiler!

Vi tester og gennemgår EQE, som er den elektriske E-klasse fra Mercedes. Allerede nu ligner den en favorit blandt taxachauffører, og vi forstår godt hvorfor. Læs test og priser her.

18. juli 2023 af Mikkel Østrup-Jeppesen, Frederik T. Frey & Frederik Hauschildt

Mercedes EQE er en elektrisk E-klasse

Du har sikkert allerede lært huskereglen: Hvis en Mercedes har bogstaverne “EQ” i sin modelbetegnelse, er der elektrificering i større elle mindre grad under motorhjelm og karrosse.

I Danmark har vi blandt andet allerede EQA, der er en elektrisk fortolkning af den kompakte SUV, GLA. Senest har folkene i Stuttgart imponeret med den luksuriøse og langstrakte EQS - en slags S-klasse med elmotorer - der også findes som SUV.

At EQE prismæssigt ligger sig imellem de to modeller er således til at forstå: Det er nemlig det elektriske svar på E-klassen, og den koster fra 702.250 kr. Den såkaldte 300-variant kan køre 632 km på én opladning og yder 245 hk til bagakslen.

Artiklens indhold:

Mercedes EQE elbil interiør kabine


© Mikkel Østrup-Jeppesen

Test af Mercedes EQE

(Skrevet af Mikkel Østrup-Jeppesen)

Den elektriske E-Klasse ser ud til at blive taxachaufførernes foretrukne vogntøj i fremtiden, og det giver rigtig god mening. Mercedes EQE imponerer som en uovertruffen komfortabel, rummelig og velkørende elbil, der trods en startpris på over 700.000 kr. ikke virker urimeligt dyr.

Testbilen er en EQE 350+, som koster fra 727.474 kr. og har den længste rækkevidde af alle udgaver. Hele 645 km WLTP er 350+ opgivet til, og det skyldes ikke mindst et 90 kWh batteri (netto) og et aerodynamisk design, der giver en CD-værdi (drag coefficient) på 0,22.

Selvom det får EQE til at ligne en overdimensioneret computermus, så sørger den lave vindmodstand for, at elbilen blot har et opgivet forbrug på 15,8 kWh/100 km.

Det burde gøre det muligt at køre i EQE uden nogen form for rækkeviddeangst, men skulle man få brug for en hurtiglader på en langtur, så kan elbilen lade med op til 173 kW. I vores test efterprøver vi både rækkevidden, ladehastighed og ikke mindst køreegenskaber.

mercedes eqe hurtigladning clever
© Mikkel Østrup-Jeppesen

Imponerende rækkevidde i EQE

I testen viser EQE sig hurtigt som en af de elbiler, hvor man ikke skal bekymre sig for meget om rækkevidden. Den knivskarpe og fuldt digitale instrumentering fortæller, at der med 65% på batteriet stadig er knap 400 km, til den får brug for ny omgang strøm.

Det er mere end rigeligt til første tur, så EQE’en bliver sendt på motorvejen, hvor den de næste 50 minutter holder den tilladte hastighed på skiftevis 110 og 130 km/t. Det koster 17 pct. på batteriet og tager 89 km af rækkevidden - selve turen er 67 km.

Forskellen på 22 km skyldes bl.a., at EQE er kørt i køreindstillingen komfort fremfor det strømbesparende Eco-mode. Derudover er det logik for burhøns, at jo højere hastighed, desto højere forbrug.

Ved frisk motorvejskørsel med 110/130 km/t præsterede Mercedes EQE 350+ et forbrug på 18,9 kWh/100km. Det er udmærket, særligt taget bilens størrelse og vægt på 2.355 kg. i betragtning.

Læs også: Her er de bedste elbiler på markedet.

Et stykke fra 173 kW ladekapacitet

På næste rækkeviddetest kommer EQE ind i byen, hvor den med en gennemsnitsfart på 52 km/t har et imponerende lavt forbrug. Blot 15 kWh/100km bruger EQE i snit på den 31 km lange rute. Ved blandet kørsel over en længere periode ligger forbruger på 19,3 kWh/100km.

EQE lader fra 48 pct. til 80 pct. på 22 minutter ved en Clever 300kW lader. I dette interval viser EQE ikke sin maksimale ladekapacitet på 173 kW, men peaker på 129 kW. Det er et stykke fra topniveauet, men til gengæld holder den et fint gennemsnit.

EQE når de 129 kW frem mod ca. 60 pct., hvorefter den langsomt falder til 80 kW frem mod 80 pct. Det er også værd at notere, at med et stort batteri på hele 90 kWh behøver man sjældent at lade til mere end 80 pct. Selv med lige omkring halvdelen af batteriet, kan man køre 300 km. 

EQE er tidligere blevet målt til en bedre tid, hvor den gik fra 10-80 pct. på lige over en halv time.

mercedes eqe fordæk fælg
© Mikkel Østrup-Jeppesen

Få gør det bedre end EQE

Selvom rækkevidden er i absolut topklasse, så imponerer Mercedes EQE på flere parametre.

Der er få biler på markedet, der har et lige så tårnhøjt niveau af komfort. Sætter man sig til at rette i de store lædersæder, skal man huske sig selv på, at denne EQE langt fra har fået krydset alt af på udstyrslisten.

Forsæderne kan indstilles i dørsiden, som efterhånden er blevet et Mercedes-trademark, og pladsen på bagsæderne er så god, at forsædet ikke nødvendigvis er bilens bedste passagerplads. EQE har en samlet længde på lige under fem meter og en akselafstand på tre meter, og Mercedes har klart prioriteret bagsædeplads over bagage.

Fra førersædet er EQE også en fornøjelse at køre i. Bilens evne til at læse vejen, når den adaptive fartpilot og baneassistent aktiveres, er sublim og i øvrigt noget, man vil kunne kende fra andre af Mercedes’ topmodeller.

Den føles godt afstemt i undervognen, bremserne håndterer bilens høje vægt flot, og de 292 hk til bagdækkene føles som passende til bilens temperament. Med 6,4 sek. fra 0-100 km/t er det da også rigeligt til overhalinger og marchtempo på motorvejen.

Er det ikke tilstrækkeligt, så fås EQE naturligvis også i hurtigere versioner. Både en EQE 500 4Matic med 408 hk, en AMG 43 med 476 hk og en endnu voldsommere AMG 53 med hele 625 hk.

Men glem alt om de vildeste varianter, hvis du er på udkig efter netop dét, som EQE gør bedst: komfort.

mercedes eqe elbil interiør kabine
© Mikkel Østrup-Jeppesen

Uendelige muligheder i udstyr

Går du på opdagelse i Mercedes’ udstyrskatalog, kan du godt få tiden til at gå. Selvom det er svært at pege på deciderede mangler i EQE 350+, så er mulighederne mange.

Eksempelvis låner EQE teknologi fra EQS, og det betyder, at bagakselstyring og den enorme MBUX Hyperscreen kan tilkøbes - dog ikke til netop 350+ af en eller anden årsag.

Hyperscreen, der spreder sig fra dørkarm til dørkarm, kan tilkøbes for knap 107.000 kr., mens bakakselstyring på enten 4,5 eller 10 grader koster 19.318 kr. Derudover har 350+ stadardundervognen, mens man i de øvrige varianter enten har eller kan tilkøbe affjedring med adaptiv dæmpning.

Af standardudstyr kan nævnes elektrisk opvarmning i forruden, head-up display, 19" letmetalfælge, varmepumpe og sort taghimmel. Desværre er træk ikke standard, og derfor kræver det en merpris på 12.481 kr.

Køber du en af de store udstyrspakker, så får du stort set alt i udstyr for henholdsvis 70.000 kr. og 110.000 kr. 

Hvad koster Mercedes EQE?

Priser på Mercedes EQE i 2023

  • Mercedes EQE 300 - 700.250 kr.
  • Mercedes EQE 350 - 722.250 kr.
  • Mercedes EQE 350+ - 727.474 kr.
  • Mercedes EQE 500 4MATIC - 882.250 kr.
  • Mercedes-AMG 43 4MATIC - 1.132.298 kr.
  • Mercedes-AMG 53 4MATIC+ - 1.207.298 kr.
mercede eqe 350+ bagklap ladning
© Mikkel Østrup-Jeppesen

Resultat: Hvad synes vi om EQE?

Lang rækkevidde og sublim komfort gør Mercedes EQE til en af de bedste biler på markedet. Den sætter en uhyre høj standard for elbiler, og er du på jagt efter en luksuriøs elbil, er der blot enkelte kameler at sluge her.

Bagagerummet på 430 liter er ikke videre imponerende, og den lille sedan-åbning gør det ikke bedre. Derfor ender man hurtigt med at lægge bagsæderne ned for at få plads til habengut, der nemt var passet i en hatchback eller stationcar.

Desværre ser det ikke ud til, at der kommer en EQE som stationcar lige foreløbig. Derudover må EQE ikke trække mere end 750 kg., hvilket efterhånden er i den lave ende for en stor elbil.

Det er bestemt småting, og det ændrer ikke ved helhedsindtrykket af Mercedes EQE. Elbilen er mere end godkendt og viser på fornemmeste vis, hvorfor elbiler kan være geniale til ultimativ komfort.

Læs også: Mercedes GLC er måske den bedste plugin på markedet.

Testbilen: Mercedes EQE 350+

  • Pris: Fra 727.474 kr.
  • Årlig afgift: 680 kr.
  • Ydelse: 292 hk og 565 Nm
  • Topfart: 210 km/t
  • 0-100 km/t: 6,4 sek.
  • Rækkevidde (WLTP): 645 km
  • Mål: 495/190/150 cm L/B/H
  • Vægt: 2.355 kg
  • Last: 600 kg
  • Påhæng: 750 kg
  • Bagagerum: 430-895 liter

EQE i flere varianter

Den elektriske E-klasse kommer naturligvis i flere forskellige varianter, der bruger batterikapaciteten på 90 kWh på forskellig vis. I den mest nøjsomme variant, 350+, kan EQE præstere en WLTP-rækkevidde på op til 645 km, mens spændingen i andre EQE’ere bruges på power.

En såkaldt AMG 43 4MATIC trækker på alle fire poter med 476 hk, og det reducerer rækkevidden til 533 km, men skyder 0-100 km/t-tiden i bund - den sprint er klaret på 4,2 sekunder. 

Historisk har AMG 43'erne dog ligget i den svagere ende, og tyskerne har allerede meldt, at de har planer om en endnu mere hidsig EQE med op til 680 hk. 350+ kaldes en "Long-range-variant", hvilket også tyder på, at modellens frapris kan falde yderligere med et mindre batteri.

Læs også: Test og pris på Mercedes EQC.

Mercedes EQE elbil elektrisk E-klasse Grå Sedan Kabine Interiør Hyperscreen

"Hyperscreen" hedder væg-til-væg-skærmen, der er delt i tre skærme, som flyder elegant sammen - se mere til den i vores video om Mercedes EQS.

© Mercedes

Overdådig kabine

Kabinen byder på digitale løsninger en masse. Er pengepungen til det, kan der tilkøbes en såkaldt “Hyperscreen”, hvor en skærm til glæde for fører og passager strækker sig fra dør til dør i kabinens bredde. Det er endnu uvist, om dette ekstraudstyr bliver en mulighed i Danmark - i skrivende stund er det endnu ikke muligt at tilvælge dette.

Ifølge Mercedes’ egne opmålinger er der mere kabineplads i den nye EQE sammenlignet med den nuværende E-klasse. Ved forsæderne, der er højere monteret, er der bedre plads i skulderhøjde, ligesom selve kabinen er 80 mm længere end E-klasses. Bagagerumskapaciteten i sedanen er 430 liter.

Læs også: Hele overblikket: Så meget må elbilerne trække.

Mercedes EQE elbil elektrisk E-klasse Grå Sedan 170 kW opladning ladetid

Sættes stikket i en lynlader, kan Mercedes EQE modtage strøm med en hastighed på op til 170 kW.

© Mercedes

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...