Mercedes AMG A 45 S
Mercedes AMG A 45 S © Andreas Lindlahr

Første test: Verdens kraftigste 4-cylindret motor ligger i denne Mercedes

Motoren med 421 hk i den nye Mercedes AMG A 45 S er håndbygget i AMG-land på Affalterbach-fabrikken. AMG følger stadig princippet om én motor, én mand – og det forpligter.

31. juli 2019 af Jacob Dalby

Hvor er vi?

Kun 45 minutters kørsel fra centrum i Madrid ligger Jarama Race Track. Den kuperede og ret snørklede bane har tidligere lagt asfalt til det spanske Formel 1 Grand Prix. I dag få vi lov at teste den nye Mercedes AMG A45 S til grænsen i tæt på 40 graders varme. Efter de værste racer-abstinenser er holdt nede kører vi nordpå i jagten på hårnålesving.

Bil Magasinet var inviteret af Mercedes.

Mercedes AMG A 45 S
© Andreas Lindlahr

Hvad er nyt i AMG A45 S?

Den samme mand følger sin motor fra start til slut indtil han til sidst sætter metalskiltet med sin signatur på motoren. Det sikrer kvalitet og en medarbejder, der gør sit bedste for at være sikker på, at det ikke er hans motor, der springer i luften.

En eksplosion lyder ellers ikke usandsynligt for en motor på to liter med fire cylindre, der yder 421 hk og 500 Nm. Den lille motor er tunet, tunet og så tunet lidt mere for at nå de vilde kræfter. Monteret i en lille bil som A-klassen betyder det præstationer, der fejer konkurrenterne af banen.

Mercedes AMG A45 S når 100 km/t på 3,9 sekunder og topper ved 270 km/t. Det hele er hjulpet på vej af dobbeltkoblingsgearkassen med otte trin, som skifter lynenes. Accelerationen føles bestemt også hurtig men med en lidt Mercedes’sk ordnung muss sein-tilgang.

Mercedes AMG A 45 S
© Andreas Lindlahr

A45 AMG har drift-mode

For at det ikke skal blive al for stift kommer A45 AMG med ’drift mode’. I stedet for at cutte alle kræfter fra forhjulene er det i stedet ESP-systemet, der sørger for at baghjulene snurrer hurtigere end forhjulene. Det betyder, hvis der er plads nok, at du kan lave vilde firehjulsdrift så længe der er dæk tilbage på fælgene.

Vi får systemet demonstreret til præsentationen af en instruktør. Drift mode virker utrolig simpelt. Aktiver drift mode, kør stille frem, drej på rattet, træd til på højre pedal og ud ryger bagenden med røg fra alle fire hjul. ESP-systemet hjælper til så at udskridningen er relativ nem at holde.

Mercedes AMG A 45 S
© Andreas Lindlahr

Hvem er konkurrenterne?

Rivaliseringen handler mest af alt om flest kræfter i denne klasse. Mercedes har taget et stort spring til Audi RS3, der ”kun” har 400 hk og klarer sprinten til 100 km/t på 4,1 sekunder. BMW's nærmeste konkurrent er den nye M2 Competion med 410 hk. Modsat A45 og RS3 har M2 dog baghjulstræk og skal bruge 4,2 sekunder til 100 km/t.


Hvornår lanceres A45?

Den hårdtpumpede motor vil også være at finde i den designmæssigt mere yndefulde CLA45. Begge udgaver kommer i to motorvarianter. Basisvarianterne A45 og CLA45 har 387 hk hvor de i S-trim yder 421 hk. Vi kender endnu ikke hverken priser eller en endelig lanceringsdato for de små raketter, men forhåbentlig til vinter - og vi glæder os.

Mercedes AMG CLA 45 S
© Andreas Lindlahr

Vi synes...

Læs i et kommende nummer af Bil Magasinet, hvorfor Jacob smiler så stort.

Mercedes AMG A 45 S
© Andreas Lindlahr

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...