© bilmagasinet.dk

Betinget straf til McLaren

Træder de over grænsen igen, falder hammeren

30. april 2009 af Steen Bachmann

McLaren blev onsdag idømt tre dages betinget løbsstraf for at have bragt motorsporten i miskredit. Dommen kommer efter at centrale medarbejdere i temaet har løjet overfor stewards efter sæsonåbningen i Australiens Grand Prix.

I FIAs dom hedder det:

”Med skyldig hensyntagen til den åbne og ærlige måde, som McLarens teamchef, Mr. Martin Whitmarsh, mødte WMSC på og den kulturændring, som han har gjort det klart har fundet sted i hans organisation, har WMSC besluttet at udløse en betinget straf, hvilket organisationen anser for passende.

Straffen er udelukkelse af teamet fra tre løb i FIAs Formel 1-verdensmesterskab. Straffen vil kun blive effektueret, hvis der kommer yderligere fakta frem i sagen, eller hvis der i de næste 12 måneder forekommer yderligere brud på artikel 151c i det internationale sportsreglement.”

Anklage: McLaren lyver

Teamet blev indkaldt til FIAs domstol for at svare på anklager imod den nu fyrede sportschef, Dave Ryan, og køreren, Lewis Hamilton. Anklagerne lød på, at de to bevidst har løjet overfor stewards i forbindelse med ordre til Hamilton om at lade Jarno Trulli passere i en safetycar-periode under Australiens Grand Prix.

 

© bilmagasinet.dk

Regerende verdensmester Lewis Hamilton er en af hovedpersonerne i "lie-gate".

Manøvren betød, at Trulli i første omgang blev straffet for at overhale under safetycar, men afgørelsen blev senere annulleret, da sagens rette sammenhæng kom frem.

McLaren er kun blevet dømt for at have løjet efter at radiotransmissionen samt kopier af Hamiltons interview, efter løbet, kom frem i åbent lys.

I kølvandet på begivenhederne fyrede McLaren dave Ryan og teamchefen, Martin Whitmarsh, skrev derefter en undskyldning til FIAs styrende organ. Ydermere annoncerede teamchef, Ron Dennis, at han trådte tilbage fra Formel 1 for at hellige sig sportsvogndivisionen hos McLaren – Dennis benægter i øvrigt at fratrædelsen har forbindelse med ”lie-gate”, som sagen er blevet døbt.

Whitmarsh mødte alene op i Paris, hvor FIAs hovedkvarter ligger, og her brugte han næsten en time på at undskylde sagen.

Ifølge Autosport, der var blandt medierne, som stod linet op på trappen udenfor FIA, udtalte han: ”Vi har lavet fejl, vi har undskyldt overfor FIA og offentligheden. Vi venter på afgørelsen.”

På spørgsmålet om det nu var slut med skandalerne, sagde han: ”Det håber jeg.”

Kilde: BMF1

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...