Mazda MX-5 seks 6 cylindre turbo hybrid wankel rotary
© Mazda

Mazda introducerer to helt nye modeller

Det er officielt! Mazda præsenterer en slagplan, der medbringer wankelmotor, eldrift og 6 cylindre - på én gang!

8. oktober 2021 af Frederik Hauschildt

Mazda lancerer SUV med 6 cylindre

I løbet af det kommende år vil Mazda lancere en helt ny model på det europæiske marked. Modellen hedder CX-60, og under motorhjelmen findes de største nyheder: Her kommer en sekscylindret forbrændingsmotor til at udgøre hjertet af en mildhybrid-drivline, der kan fås i både benzin- og dieselvarianter. CX-60 lanceres også i en plug-in-hybrid, der skubbes af lige dele 4-cylindret benzinmotor og el.

CX-60 lanceres også i en variant med tre sæderækker og syv sæder, som Mazda kalder for CX-80. Den lanceres en rum tid efter CX-60. Hele molevitten bygger på en ny arkitektur, der egner sig specielt til store biler. Rygterne siger dog også, at den 6-cylindrede har kurs mod gabet på en ny, baghjulstrukket Mazda6.

Mazda RX vision rotary wankel racerbil i rød set forfra
Mazda RX vision

var den våde drøm, som Mazda i 2015 pirrede wankelmotorens genopståen med. Den er imidlertid ikke på tegnebrættet.

© Mazda

Wankelmotor i ny plug-in-hybrid

En anden, vigtig nyhed, som Mazda deler i øjeblikket, gælder den omstridte wankelmotor: Motortypen, der siden RX-8 har været uddød, genoplives. MX-betegnelsen antyder sport, men MX-30 skal bruge den kompakte motortype som en tiltrængt rækkeviddeforlænger.

Med det kæmper MX-30 og CX-60 altså om at blive Mazda's første plug-in-hybrid. Begge biler lanceres nemlig i løbet af 2022. De udgør også begge vigtige brikker i Mazda's nye elektrificeringsmål: Alt skal være elektrificeret inden 2030. Har man fingeren på den elektriske puls ved man, at det mål ikke er særligt ambitiøst.

Mazda MX-30 elbil i rundkørsel kører hurtigt
© Bil Magasinet

Flere elbiler undervejs

Med en mere kryptisk formulering, fortæller Mazda i den nyeste opdatering også, at flere elbiler i fremtiden kan slutte sig til MX-30. De skal bygges på en ny elbilarkitektur, der jævnfør tidligere udmeldinger fra mærket vil være klar inden 2025.

I andre nyheder fortæller Mazda, at en ny model ved navn CX-50 er på vej til det amerikanske marked. Bilen skal bygges på samme platform som Mazda3 og CX-30 og skal formentligt tilbyde en mere sportslig mellemvej mellem Mazda6 og CX-5. Hvorvidt bilen også havner i Danmark vides endnu ikke.

Få 3 numre af Bil Magasinet for bare 99 kr.! Læs mere her.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...