Seppuku er ordet, japanere bruger til at beskrive et ærefyldt selvmord, for at beskytte ens egen status. Ved første øjekast ligner det, at det er dét, Mazda forsøger med deres nye 3,3-liters turbodiesel, som de første gang præsentere i gabet på den luksuriøse CX-60.
Motorgangen frister floskler som "silkeblød" og "bomstærk", og takket være de seks cylindre og en turbolader, så lyder den ikke anstrengt som de vanlige sugebenzinere fra Mazda kan. Motoren passer altså utroligt godt til Mazda's luksus-SUV, der er rettet direkte mod europæiske konkurrenter, og produktet er overordnet set godt.
Men det ligner alligevel selvmord, set med danske, afgiftsorienterede briller.

Set udefra er den 6-cylindrede dieselbil ikke nem at kende - det står dog på siden, hvis man kigger godt efter.
Vilde afgifter og absurd prisforskel
Mazda CX-60 blev lanceret i første halvdel af sidste halvår, og den var vi umiddelbart glad for. Prisen var et stærkt punkt, idét CX-60 som plugin-hybrid med lav udledning kunne sælges til 485.100 kr. - altså typisk 100.000 kr. under konkurrenter fra Audi, BMW osv.
Det er dog ikke tilfældet med dieselvarianten. Prisen er steget til 643.600 kr. takket være en udledning på 128 g/km. Men hvordan kan det være, at Mazda, på trods af, at verden langsomt rykker mod grønnere alternativer, bruger tid og ressourcer på at udvikle en helt ny dieselmotor - og så endda på 3,3 liter?

I motorrummet er størstedelen af maskineriet dækket af plastik. Du kan dog se, at der ligger en 6-benet på langs dernede.
Mazda ser fremtid i dieselmotoren
For at finde ud af, hvad præcis Mazda ser i dieselmotoren, udspurgte vi manden i spidsen for udvikling af drivliner i Europa, Heiko Strietzel, der var med til pressepræsentationen af CX-60 med den såkaldte e-Skyactiv D i Barcelona.
For det første forklarer Heiko, at Mazda har fundet frem til, at dieselmotorer er den mest effektive måde at forbrænde på. Han forklarer også, at der stadigvæk er mange steder, hvor forbrændingsbiler bruges. "Så hvis Mazda vil lave en forskel i samfundet med at formindske CO2 -udledningen, så er vi også nødt til at have fokus på dieselmotoren," fortæller han til Bil Magasinet.
En helt anden mulighed, som Heiko nævner at Mazda har stor interesse i, er e-fuels - altså brændstof, der er skabt ved at udvinde CO2 fra atmosfæren, hvilket i sidste ende gør, at brugen af brændstoffet resulterer i nul tilføjet CO2. Bil Magasinet har holdt øje med brændstoffet, der nu får opmærksomhed fra flere, profilerede bilmærker.

Okay, men skal jeg købe en?
Dét spørgsmål afhænger først og fremmest af dit kørselsbehov. Dieselbilen kører længere på literen på lange ture - faktisk overholder Mazda fint sin lovede økonomi på 20 km/l på testruten i Barcelona.
Kører du altså langt i hverdagen lader det til, at dieselmotoren er at foretrække frem for plug-in hybriden - også selv om fraprisen umiddelbart synes enorm, sidestillet med Mazda CX-60's opladelige fætter.
Mazda CX-60 fås med to udgaver af dieselmotoren med 200 eller 254 hk. De må begge trække 2.500 kg (ligesom plugin-hybriden) og koster henholdvis 3.840 og 4.120 kr om året i ejerafgift. Til sammenligning har plugin-hybriden 327 hk og koster 740 kr om året i afgift.