Kuffert på hjul gokart 1991 rejse
© Mazda Photos

Kan du huske denne kuffert på hjul?

Mazda byggede i 1991 en kuffert, der indeholdt mere end bare tandbørster og undertøj. Den havde nemlig motor og hjul, og kunne køres

22. december 2020 af Frederik Hauschildt

Skru tiden tilbage

I 1991 var der meget, der rørte sig for Mazda. I juni havde de været den første japanske fabrikant til at vinde 24-timersløbet i Le Mans. Og så med intet mindre end en wankelmotor. De nyder på dette tidspunkt også godt af successen fra deres MX-5, der så dagens lys i 1989.

Mazda-ingeniører er altså i syvende himmel, og det går dem rigtig godt. Så hvorfor ikke løse endnu flere problemer? Hvad med de problemer, som ingen bekymrede sig om? Såsom at skulle rejse sig op og gå?!

Kuffert på hjul gokart 1991 rejse
© Mazda Photos

Enter Mazda Suitcase Car

Mazda skuffede ikke. Måske fordi der ikke var nogen at skuffe. Men Suitcase Car blev født alligevel, og gjorde med sine 33 kubikcentimeter og 1,7 hk verden til et bedre sted at være. 'Bilen' er baseret på en Samsonite-kuffert, og har et sæde, en benzintank, en motor og tre hjul.

Idéen var originalt til flyveture: Du trak i startkablet, så snart du samlede 'bagagen' op fra båndet, og dermed var fri for at karambolere med taxi, bus eller billeje, når du var landet. Med en rækkevidde på omkring 2 timer, og en tophastighed på 43 km/t, kunne du altså nå fra Kastrup Lufthavn til Næstved på en fuld tank.

Kuffert på hjul gokart 1991 rejse
© Mazda Photos

Kufferten blev dog ikke noget yderligere hit, og udover at debutere den på Frankfurt Motor Show, kom den ikke særligt langt omkring. Vi kan godt se, hvorfor Mazdas lomme-gokart ikke slog igennem, men i kontrast til nutidens el-løbehjul, hoverboards, segways, etc., er floppet ikke forventet.

Det ene eksemplar, der blev bygget af kufferten blev svært skadet nogle måneder efter, det blev bygget. Først i 1994, hvor Road/Race Engineering købte prototypen, blev den genopbygget. I kølvandet på det, blev den genopfrisket med en kerneamerikansk bemaling, og blev desuden stjernegæst på Oprah Winfrey Show.

Ville du købe en Mazda Suitcase Car, hvis den blev masseproduceret i dag?

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...