Mazda MX-30 prototype
© Mazda

Første test: Mazda kører endelig på el

Den første elbil fra Mazda er døbt MX-30. Den er ikke helt færdigudviklet, men vi har fået lov at danne os et indtryk i en prototype.

10. december 2019 af Jacob Dalby

Hvor er vi?

Lidt udenfor Lissabon i Portugal bugter sig en meget yndet vej til præsentation af biler. Vores rute er en lille bid af dén på omkring 40 minutter. Det meste af ruten foregår på snørklede bjergveje kombineret med en lille smule bykørsel.

Bil Magasinet var inviteret af Mazda.

Mazda MX-30 prototype
© Mazda

Dét der er da ikke en ny bil?

Ikke ved første øjekast, men under huden gemmer sig Mazdas første elbil, nogensinde. Prototypen her er den nye MX-30 men i CX-30-forklædning. Køredynamisk er den dog så tæt på færdig som den kan blive og giver et godt billede af, hvordan den færdige model vil opføre sig på vejen.


Så hvordan kører den?

Den største overraskelse bag rattet er måden, som MX-30 leverer kræfterne på. Modsat mange elbiler på markedet i dag føles MX-30 en smule mere raffineret og accelerationen lidt blødere. Der virker ikke til at være for få kræfter men leveringen af dem er mere flydende. Doseringen af kræfterne er godt hjulpet på vej af lydbilledet, hvor en dyb rumlen flyder ud ad højtalerne ved let speedertryk og stiger i frekvens jo hårdere vi træder. Det giver en god fornemmelse af, hvor mange kræfter vi bruger samt hastigheden.

Mazda MX-30 prototype interiør
© Mazda

Hvad kan I ellers fortælle?

En hel del, men det må du læse mere om i næste nummer af Bil Magasinet. Læs blandt andet om, hvorfor Mazda vælger et lille batteri på 35,5 kWh, der giver en relativ sparsom rækkevidde på omkring 200 km på en opladning.


Hvem er konkurrenterne?

Mazda tænker ikke på konkurrenter, siger de. Men mon ikke de gør lidt alligevel. Vi kommer i hvert fald ikke udenom, at den nye Honda e og den nye elektriske Mini SE har samme rækkevidde på omkring 200 km. Både Honda e og Mini slår sig ligeledes på at være premium, ligesom Mazda vil være det, og prismæssigt er de tre også nogenlunde sammenlignelige.

Mazda MX-30 model
© Mazda

Hvornår lanceres Mazda MX-30?

Der mangler stadig lidt, før den endelige elbil fra Mazda står klar. Vi må altså vente til efter sommerferien 2020, før vi får MX-30 til Danmark. Der er dog meldt en enkelt pris ud fra Mazda Danmark. Til en start kommer MX-30 til landet i en First Edition til 253.000 kr. Det er allerede nu muligt at reservere bilen online med et depositum på 7.500 kr. Vælger du ikke at købe bilen alligevel, får du depositum tilbage.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...