Mazda vil være lig med luksus
Mazda er klar til at rykke et nøk op i danskernes øjne. Deres nyeste bil, Mazda CX-60, er ifølge Mazda selv en udfordrer til europæiske premium-biler som Audi Q5, BMW X3 og Mercedes GLC. Men Mazda’en skal ikke koste premiumpenge, og den første og bedste vej til en fornuftig pris på en bil i Danmark lige nu er at sælge den som plugin-hybrid. Sådan en har Mazda ikke haft i programmet før, så CX-60 bliver mærkets første. Det betyder en stor rabat på både registrerings- og ejerafgiften.
Mazda CX-60 kan fås fra 485.000 kr. i Danmark. En Mazda CX-60 i højeste udstyrniveau med alle udstyrspakker tilkøbt kravler ikke over 600.000 kr.
Indhold:

Test af Mazda CX-60
Med en ny model kommer et nyt sind. Mazdas nye CX-60 kommer i en version med hvidt læder og lys kabine med stof på frontpanelet.
De seneste mange modeller har Mazda helliget sig det mørke udtryk i kabinen. Kabinens sorte plastik har sågar været akkompagneret af en kontrastfarve i så mørk bordeaux, at den også så sort ud ved et hurtigt blik. Med den nye CX-60 går Mazda lysere tider i møde.
Takumi hedder en udstyrsversion, hvor alt det sorte er skiftet ud med hvidt læder på sæderne og hvidt stof på frontpanelet, mens de øvrige overflader fremstår i, hvad der ligner imiteret birketræ.
Hertil kommer kromdetaljer i kanter og linjer inklusive det indvendige dørhåndtag. Udvendig fremstår ruderammen i krom uanset karrosserifarve.

Hvad koster Mazda CX-60?
CX-60-programmet lanceres i tre udstyrsversioner, hvor Takumi er den dyreste. Men det er det lyse udtryk, man betaler for. Der er kun få og små forskelle i den teknisk bestykning og komfortudstyr, og en del af dette skal man sågar tilkøbe selv i den dyreste version.
Det gælder underligt nok også adaptiv fartpilot, som er en del af en pakke til 12.650 kr. Pakken omfatter også adaptive LED-lygter og et par sikkerhedssystemer, som man ikke bør snyde sig selv for.
En anden pakke til 22.700 kr. omfatter Mazda’s nye automatiske sædeindstilling. Man skal selv indtaste sin højde, hvorefter bilen finder dine øjne for derefter at indstille det elbetjente sæde, som bilen mener, det bør stå. Det virkede ikke i mit tilfælde. Øjemålene bruges i øvrigt også til en sikkerhedsfeature, der registrerer, om øjnene ser ud af forruden. Gør de ikke det i længere tid, får man en advarsel om at være opmærksom i trafikken.
I begge tilfælde virker øjenlæser-systemet som en førstegenerationsting, som givet vis har muligheder, men her og nu mest hører til i spøg og skæmt-afdelingen. Det kan undværes.
En besynderlig indretning er automatgearets gearvælger, som skal flyttes mekanisk. Man kan således godt slukke bilen, mens den “står i gear”, men man skal manuelt flytte gearstangen tilbage i P for at starte igen. Det virker helt tosset i en nyudviklet og i øvrigt avanceret bil.
Meget bil for pengene
CX-60 er en fremragende, rummelig SUV, som formåede at sætte prestige-konkurrenterne fra Audi, BMW, Mercedes og Volvo på plads i stortesten i seneste nummer (BM2212). Man får vitterlig meget og velfungerende bil for pengene
Vi synes:
Mazda CX-60 er en overraskende vellykket og komplet SUV, der løfter Mazda’s ambitioner. Den kan vi lide!
Mazda CX-60 2,5 Plugin-hybrid
Drivline
Plugin-hybrid, forhjulstræk
R4, 2.489 cm3, 16V + el
192 hk/261 Nm (benzin)
327 hk/500 Nm (system)
Præstationer
200 km/t (Topfart)
5,8 sek. (0-100 km/t)
66,7 km/l (Forbrug)
63 km (Rækkevidde el)
Mål og vægt
475/189/169/287 cm (L/B/H/akselafstand)
2.070/597/2.500 kg (Vægt/last/påhæng)
570-1.726 liter (Bagagerum)
235/50R20 Goodyear Eagle F1 (Dæk)

Designet kan sagtens være med i en slåskamp mellem premium-SUV'er - især i Soul Red.
© MazdaCX-60 kan trække de største campingvogne
Men nu er det jo ikke svært at lave en bil, der er billigere end de tyske premium-mærker. Det gør de fleste bilmærker allerede. Men kan Mazda’en også konkurrere i virkelighedens verden?
På papiret ser det godt ud. Kræfterne kommer fra en 2,5-liters benzinmotor og en elmotor, der sammen leverer 327 hk til alle fire hjul, og kan sende den to ton tunge SUV fra 0 til 100 km/t på 5,8 sekunder. Batteriet er på 17,8 kWh, og opladningen foregår med 7,4 kW. Rækkevidden på el er 63 km, og Mazda CX-60 må trække 2.500 kg. på krogen – 500 kg mere end BMW’en eller Audi’en. Gør du det, kommer du på en vogntogsvægt i nærheden af 4.500 kg., så du må hellere have styr på, om du har det rigtige kørekort, inden du investerer i en CX-60 og en kæmpe campingvogn.
Bag rattet er nyhederne også gode. Ser man bort fra basismodellen fås interiøret i en konservativ sort læder eller i en ret vild kombination af lyst træ og hvidt nappalæder, der ser fantastisk godt ud – lige indtil du skal have ungerne ind på bagsædet med chokoladefingre og fodboldstøvler på. Om det er lige så lækkert som de tyske konkurrenter er nok op til øjet, der ser, men det er i hvert fald helt tydeligt, at det hverken føles billigt eller uigennemtænkt.
Læs også: Biler med plads til hele familien.

I udstyrsvarianten Homura er interiøret sort og konservativt...
© Mazda
...men i Takumi-varianten er der fuld tryk på de japanske designelementer, der virkelig får CX-60 til at skille sig ud.
Kommer også som diesel
Selv om den første udgave af CX-60 er en plugin-hybrid, betyder det slet ikke, at Mazda har sagt farvel til den traditionelle forbrændingsmotor. Senere i år kommer der en helt ny 3,3-liters dieselmotor med hjælp fra et mildhybrid-system, og i 2023 kommer Mazda CX-60 med en 6-cylindret, 3-liters benzinmotor – også en mildhybrid.
Plugin-hybriden kan leveres i Danmark fra august 2022, men Mazda tør endnu ikke sige, hvor mange biler de får til landet. Dieseludgaven kommer til Danmark i starten af 2023, mens man skal vente helt til anden halvdel af næste år på en 6-cylindret CX-60.
Læs også: Test af Jaugar F-Pace.
Vil du læse meget mere om Mazda CX-60, så skal du have fat i Bil Magasinet, og heldigvis har vi et sindssygt godt tilbud til dig: Få tre numre for bare 99 kr. Hvis du bestiller inden 14. juni 2022, er du sikker på at få nummeret med Mazda CX-60 ind ad brevsprækken.
Du kan også prøve Bil Magasinet og få en fed gave med – så skal du bare klikke her: