© Mathias Brandt

Læser spørger: Skal jeg lease eller købe min bil?

Flexleasing kan være genvej til en lækker bil, men ikke i alle tilfælde. Om det er en god løsning for dig, afhænger af kørselsbehov, privatøkonomi og ønsker til bil.

22. september 2021 af Mikkel Thomsager

Hej Bil Magasinet

Planen var egentlig, at købe en Skoda Superb, eller måske en Passat - pt. hælder jeg klart til en Superb - til omkring 330.000 plus/minus. Stationcar.

Jeg snakker med en forhandler - Krabbe Invest - og han mener helt klart, at jeg i stedet skal flexlease en bil og så gå op i en lækker Mercedes GLC 250 i stedet for Skoda Superb, og at det er en meget bedre handel, og han lovpriser flexleasningen.

Kørselsbehovet de næste fem år: År 1 og 5 skal den pendle 70 km om dagen. År 2-4, bliver den ikke brugt synderligt i hverdagene - kun til småture og lidt længere ture i weekenderne.

Jeg synes, at det er et værre gedemarked med den leasing, og det er ikke rigtig lykkedes mig at finde noget data og/eller artikler på, hvad der bedst kan betale sig. Jeg ville ønske, at jeg kunne finde noget, der viser, hvad det koster i sidste ende at lease, og om man "vinder" eller "taber".

Planen var egentlig ikke at skifte bil i tide og utide, men at køre i den i 5-7 år. Men nogle folk mener jo, at det er det rigtige, at skifte ofte nu til dags. Men for mig lyder det blot som en rigtig dyr løsning.

Håber du kan hjælpe mig en smule. 

Med venlig hilsen

Lars Skovgaard 

Hej Lars

Flexleasing, og her mener jeg det, der også kaldes finansiel leasing, kan være en god løsning, men som udgangspunkt er det ikke en genvej til billigere bil. I sidste ende skal bilen betales, og hvis du slipper med lave månedlige betalinger, så betaler du i stedet med en høj førstegangsydelse eller ved efterbetaling, når bilen afleveres. Du har helt ret i, at det er vigtigt at få styr på det samlede beløb, men det afhænger også af, hvad bilen er værd, når du afleverer den igen.

Om det er en god løsning for dig, afhænger af dit kørselsbehov, din privatøkonomi og dine ønsker til bil.

Flexleasing er som udgangspunkt en finansieringsform, hvor leasingfirmaet finansierer bilen for dig. Desuden har leasingselskaber, som de eneste i Danmark, mulighed for at betale leasingydelsen på månedsplan, i stedet for hele afgiften ved køb af bilen. Det kan være en fordel med biler, som handles over grænser ved køb eller salg, og hvis der er tale om en special- eller sæson-bil, som du ikke skal køre i hele året. Derfor er flexleasing ofte en fordel ved køb af en dyrere bil, der er importeret fra udlandet - eksempelvis en Mercedes GLC.

Leasing kræver nærlæsning

Men når du specifikt har som mål at have bilen i længere tid, og du selv foreslår en Skoda Superb, så mener jeg, at det er mest fordelagtigt at købe bil, medmindre du ikke ønsker at binde penge i bilen, for det undgår du, når leasingselskabet står for finansieringen.

Du har ret i, at det kan være mere indviklet at gennemskue, hvad du rent faktisk betaler for bilen, når du leaser den. Hvis leasingfirmaet har en kontrakt, der er godkendt af FDM, er det lettere. Uanset hvad skal du se på prisen af bilen, som så er uden afgift, men i forhold til omkostningerne, kan det være en genvej se på, hvad en tilsvarende bil koster med fuld afgift. Hvis det lyder dyrt, så bliver det også tilfældet, selv om bilen er leaset.

Som udgangspunkt koster det altid penge at skifte bil, måske undtagelsesvis lige præcis lige nu, hvor brugtbilpriserne er steget voldsomt på kort tid. Men der er megen bekvemmelighed og glæde ved at skifte bil.

Med venlig hilsen

Mikkel Thomsager

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...