Læser spørger: Kan det virkelig passe, hvad sælgeren påstår?

En fælgs vægt forøges af centrifugalkraften, når hjulene roterer - men hvor meget?

18. august 2022 af Søren Juul

Hej Bil Magasinet

Jeg brugte lang tid på at finde de rigtige fælge til min bil.

I en snak med den lokale fælgforhandler, fik jeg at vide, at hvis jeg sparede 4 kg pr. fælg, ville det svare til, at jeg bilen blev 75 kg. lettere pr. hjul, når de roterer. Da mine standardfælge vejer 14 kg pr. stk og de nye vejer 9,6 kg sparer jeg 4,4 kg pr. fælg. Dvs. at min relativt tunge bil på ca. 1.700 kg ville blive ca. 300kg "lettere" ved at skifte til mine Raffa RF-01 letvægtsfælge.

Kan I be- eller afkræfte dette?

Med venlig hilsen 

Jesper Vincent Ancker

Svar: Det er rigtigt - til en hvis grad

Fælg-forhandlerens påstand om vægtreduktion er overdrevet, men der er noget om snakken, når det handler om acceleration. For bremsning har det ingen betydning, da bremserne oftest er overdimensionerede, og her er det friktionen mellem dæk og vej, der er afgørende.

Det er en tommelfingerregel, at hvis man sparer 1 kg. på en fælg, så svarer det på grund af den ”rotoriske masse” til, at man sparer 3-5 kg på den faste del af bilen. Når man ikke kan sige det mere specifikt, er det, fordi det afhænger af fælgdiameter, og hvor meget af fælgens masse, der er ude på “kanten”.

Det er jo f.eks. sådan, at en splitfælg giver mest, for en splitfælg består af en yderring, som er smedet og dermed meget stærk (eller rettere meget tynd i godset), og et støbt center. Så dér, hvor massen er længst væk fra centrum (selve yderringen), er der sparet mest, og det er hér, at massen er vigtigst. Inde omkring centrum af fælgen betyder vægten ikke så meget.

Dækket betyder endnu mere

Det afhænger dog ikke bare af den fælg, der monteres, men også af den fælg, som erstattes. Den erstattede fælg kan jo være en med “speciel massefordeling”, og så har det igen indvirkning, når man sammenligner før og efter.

Det giver faktisk endnu mere på dæk, for her sidder massen endnu mere “yderligt”. Og man kan sagtens komme ud for, at der er 2 kg forskel på dæk. En ven af redaktionen så forleden på nogle semislicks i størrelse 235/35R19. Her vejede et billigt Nankang hele 11,35 kg, mens et Pirelli P Zero Trofeo vejede 9,65 kg.

Men for at svare på dit indledende spørgsmål: 4 kg. til 75 kg. er jo næsten en faktor 20, og det har ingen sted hjemme. Faktor 4-5 i bedste fald. Men det er da også værd at tage med.

Med venlig hilsen 

Søren Juul, motorjournalist

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...