elbiler 204 hestekræfter

Både Toyota bZ4X og Skoda Enyaq fås med 204 hestekræfter.

© Søren Juul

Læser spørger: Hvorfor har alle elbiler 204 hk?

Frederik har bemærket, at rigtigt mange elbiler har 204 hk og spørger, hvordan det kan være? Vi er dykket ned i emnet for at finde svaret!

11. marts 2023 af Patrick Boje Jensen

Hvorfor lige 204?

Hej Bil Magasinet! Har I svaret på, hvorfor næsten alle ikke-Tesla-elbiler har præcis 204 hestekræfter? Er der en elmotorproducent med monopol? Er bilerne begrænset til 204 hk? Og hvorfor lige 204 hk?

- Frederik

Ikke et magisk tal

Hej Frederik - det kan jeg godt forstå, du undrer dig over! Du har helt ret i, at elbiler fra Audi, BYD, Kia, Lexus, Mercedes, MG, Skoda, Toyota, VW og andre er opgivet til at have 204 hk. Og det er faktisk ikke kun elbiler. Flere benzin- og dieselbiler fra Audi leverer 204 hk fra fossilmotoren, og en Kia Xceed med 1,6-liters benzinmotor har også 204 hk. Det samme har den lille, hidsige Hyundai i20N.

Der er ikke noget magisk ved tallet 204, andet end at det giver et pænt rundt tal i kW, som effekter skal opgives i, når de typegodkendes. 204 hk er nemlig lig med 150 kW.

Men det forklarer jo ikke, hvordan alle producenterne ender på det samme tal. Til det skal vi dykke lidt længere ned.

mg4 204 hk

MG4 har også 204 hk ligesom konkurrenten Volkswagen ID.3.

© Lars Krogsgaard

Mulighed for at tilpasse

Så snart du sætter trykladning på en benzin- eller dieselmotor, får du mange flere muligheder for at ændre ydelsen ved at ændre på ladetrykket og brændstoftilførslen.

Med en elmotor har du også flere muligheder for at justere ydelsen, der dog begrænses af, at det kan være nødvendigt at lave tykkere ledninger for, at der ikke skal gå for meget tabt i varme.

For elbiler og biler med trykladning gælder også, at man ikke ønsker for meget moment på drivaksler, led og især dæk. Disse bliver slidt for meget, og bilen kan blive ustabil eller skal begrænses af ESC.

Så alt i alt: Når en benzinmotor uden trykladning er udviklet, så kan det være, at den giver 145 kW. Det er ikke nemt at ændre på det tal. Men når en turbomotor eller elmotor er udviklet, så kan man godt småjustere med simple midler (f.eks. software i motorstyringen), så den rammer et pænt rundt tal, som man ofte gerne vil.

F.eks. har BMW i4 elmotorer med 210, 250 og 300 kW. Hos Audi er det det samme med f.eks. en Q8 e-tron. Du kan få 250, 300 eller 370 kW. Og det giver så nogle småskæve tal, når det skal omregnes til hk, fordi gangefaktoren er 1,36.

Så kan motoren i en Volkswagen ID.3 “bare” skrues op, så den udvikler mere end 204 hk (150 kW)? Ja, det kan den altså godt – sådan begrænset. Men fabrikken har besluttet, at 150 kW er en passende værdi under hensyn til nødvendig acceleration, slid på komponenter samt elektrisk forbrug, som jo stiger, hvis du udnytter de ekstra kræfter.

Mvh Patrick Boje Jensen, digital redaktør

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...