Læser spørger: Falder elbilerne snart i pris?

Læser mener, at der er udsigt til, at prisen på elbiler falder. Det mener eksperterne ikke

17. februar 2023 af Mikkel Thomsager

Kære Bil Magasinet

Mens jeg går og venter på at priserne at priserne falder på elbiler generelt og ikke kun Tesla og Ford, tænker jeg over, hvorledes afskrivningsprofilen er på elbiler i forhold til fossilbiler.

Noget tyder på, at priserne falder - dels fordi Tesla har sat priserne ned og dels på grund af det generelle billede, hvor økonomien i elbiler svinder, og måske lige frem går i minus i forhold til fossilbiler. Disse faktorer burde i min verden øge afskrivningerne på elbilerne. 

Det samme gælder den teknologiske udvikling, som vil give bedre biler med længere rækkevidde. Det er lidt som vi kender det fra computere: Den PC, man købte i går, er i dag fortsat fed, der findes bare en som er MEGET federe. Den cyklus, vi er vant til fra fossilbilerne, eksisterer ikke rigtig længere – eller gør den ?

Jeg kunne godt tænke mig at høre hvilke tanker, den kloge redaktion har gjort.

Bedste hilsner fra en trofast abonnement

Jacob Lundsgaard

Bilmarkedet: Vi tror ikke, priserne falder

Generelt tror vi ikke, at priserne på elbiler falder i en forudsigelig fremtid, og det gør de heller ikke på brugtbilsitet Bilbasen.dk. Det siger markedsanalytiker Jan Lang:

“Før Tesla var der ekstraordinært lav afskrivning på elbiler. Tesla prisnedsættelse har skubbet til det hele. Men det er en detalje i det store billede, og selv når Tesla's priser er justeret ind, tror vi, at priserne på elbiler generelt vil stige i andet halvår af 2023, fordi de lave priser vil medføre større efterspørgsel, og så er udbuddet trods alt heller ikke større. Derfor stiger afskrivningen ikke, og den tendens tror vi holder flere år frem”, siger Jan Lang.

Generelt er det vigtigt at huske, at biler er en kommerciel vare. Prisen på en bil dikteres ikke af, hvad det koster at producere den, prisen dikteres af, hvad markedet mener, den er værd.

Hvis markedet mener, at den er mindre værd, end det koster at producere den, har producenten et problem. Er den mere værd, end det koster at producere den, tjener producenten flere penge.

Der kommer altid en ny og bedre

Udviklingen for biler er ikke ulig udviklingen for PC’er. I morgen findes der en, som er bedre, end den du kunne købe i dag. Men det gælder for også for både fossilbiler, siden den første blev lanceret, og det gælder for elbiler.

Ingen af dem vil blive revolutioneret fra den ene dag til den anden. Eller i hvert fald vil producenten tage sig betalt for det, for producenten har ikke anden interesse, end at sælge sine produkter til den højest mulige pris.

Generelt vil der i en årrække frem være stor efterspørgsel på elbiler, og det vil holde priserne på både nye og brugt oppe på minium det niveau, som fossilbilerne har præsteret indtil nu.

Der er dog en indbygget usikkerhed i, at markedet generelt bliver stadigt mere komplekst. Det kan betyde pludselige ændringer i mindre områder af markedet, sådan se det vi har set fra Tesla for nyligt.

Mvh. Mikkel Thomsager

Chefredaktør

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...