© Esben Skrumsager

Hvad sker der: Bil Magasinet-mand erstatter sin BMW 520d med en Tesla... og er glad?!

Trods tysk forkærlighed har Bil Magasinets tidligere digitale redaktør Esben Skrumsager skiftet familiens aldrende BMW ud med en spritny Tesla Model Y. Køreglæden er overraskende intakt – siger han

10. december 2021 af Esben Skrumsager

Hvis jeg skulle have en tatovering, kunne “Freude am Fahren” være et stærkt bud. BMW-sloganet med køreglæde som omdrejningspunkt rammer nu godt, hvordan jeg har det med at sidde bag et rat. 

For jeg nyder at sidde bag rattet på en god bil, hvorfor jeg de seneste år har nydt tre generationer af BMW 3-serie og senest en 5-serie.

Men en følelse vokset i mig; måske er jeg ikke i et sundt i forhold? For selvom den buttede tysker giver mig smil på læben, er vi måske vokset fra hinanden. 

Lyden af dieselklapren om morgenen

Når jeg på frostklare vintermorgener sætter mig ud i bilen og tænder for den klaprende dieselmotor, er følelserne for bilen i hvert fald lige så kølige, som min bagdel i den kolde læderstue. Og de 15 kilometer gennem morgentrafikken i hovedstaden er ikke nok til, at hverken dieselmotoren eller mine følelser bliver varmet igennem.

Der bliver længere mellem besøgene i vaskehallen. Stenslag får lov til at sætte deres lidt for tydelige præg på forruden, uden at den bliver skiftet af den grund. Og mængden af skidt og sand fra ungernes flyverdragter får lov at bundfælde sig. 

Nej, det er tydeligvis ikke et sundt forhold for nogen af os. Vores veje må skilles.

Hvad med en plugin-hybrid?

Jagten på en ny bil til familien på fire går ind. Indledningsvist er diverse plugin-hybrider i spil, fordi den daglige kørsel uden problemer ville kunne klares på strøm alene. Og det tiltaler mig. 

Men i virkeligheden tiltaler det mig endnu mere at kunne dække hele mit kørselsbehov med strøm, og det er endelig ved at være muligt i praksis med de elbiler, der er lanceret det seneste års tid. Fordi både plads, praktik og rækkevidde har nået et niveau, der fungerer for almindelige familier.

Jeg har både kørt Audi Q4 e-tron, Skoda Enyaq og Ford Mustang Mach-E uden at være blevet ramt af amors automobile pile. Polestar er for kompakt, og BMW iX3 er for dyr, mens de sydkoreanske modeller fra Kia og Hyundai ikke får en ærlig chance - selvom de måske havde fortjent at være med i overvejelserne.

tesla model y

Esbens Tesla i køleskabshvid vinder ingen skønhedskonkurrencer. Men den kan andre ting, påstår han.

© Esben Skrumsager

Til gengæld er det noget nær kærlighed ved første blik, da Tesla proklamerer, at Model Y har kurs mod Danmark. Det er absolut ikke den smukkeste skude i søen, men jeg må bare konstatere, at det i hvert fald i denne situation er det indre, der tæller. 

Bagsædepladsen og bagagerummet får min 5-serie til at ligne en mikrobil, og udstyrsniveauet er usædvanligt højt. En alt for kort prøvetur hos Tesla er nok til, at både konen og ungerne er med på idéen, og jeg lægger en føler ud hos bankrådgiveren.

Billige billån til elbiler

Billån dedikeret til elbiler er ved at være et udbredt produkt i de fleste af landets banker. For mig betyder det, at jeg kun behøver lægge 10 procent i udbetaling mod de sædvanlige 20 procent, og samtidig er renten lav. De samlede renteudgifter over otte år lyder på under 25.000 kroner. 

Vi taler altså et billån på knap en halv million kroner over otte år. Med en all-inclusive-aftale på strøm til bilen, et symbolsk beløb i ejerafgift og generelt lave driftsomkostninger, så ender min nye Model Y med at koste mig mindre om måneden end min efterhånden 10 år gamle BMW 5-serie. 

Og så kan jeg oven i købet fremover sætte mig ud i en forvarmet, fuldt opladet og afsindigt velkørende bil hver morgen.

Efter et par måneder med Model Y kan jeg i hvert fald glædeligt konstatere, at Freude am Fahren er der ikke blevet mindre af.

Hvem er han?

Esben Skrumsager er tidligere digital redaktør på Bil Magasinet og har været motorjournalist i 10 år. Han er gift og far til to, og i dag arbejder Esben med kommunikation i finans- og leasingbranchen.

Klummen er fra det nye nummer af Bil Magasinet. Vidste du, at du kan give bladet i julegave til dig selv eller andre? På den måde får du eller en, du vil gøre glad, en gave der glæder 5, 8 eller 11 måneder frem. Få overstået julegaverne her

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...