Aiways U5 lander i Danmark Bil Magasinet 2021 april
© Mathias Brandt

Kina-SUV kører på el: Aiways U5

En batteridrevet SUV fra et helt nyt bilmærke og med et mærkeligt udseende? Grin bare, men kinesiske Aiways er ankommet til Danmark med deres første model. Og var der ikke også nogle, der grinte af koreansk bilindustri for 30 år siden...?

15. marts 2021 af Frederik Hauschildt

Målet med den her nye elbil er at skabe en SUV i mellemklassen med god plads i kabinen, en reel rækkevidde på over 300 km på en opladning og mekanik og teknologi, der er nem at bruge og servicere til en pris, der underbyder konkurrenterne. Det ville have været genialt for to år siden, men i dag er der langt flere eldrevne modeller på gaden inklusive overbevisende indslag fra Volkswagen og Tesla, så hvor efterlader det Aiways? Ja, så længe de kan holde prisen nede, ser det ikke så dumt ud.

Hvad er Aiways?

Aiways blev stiftet af to erfarne kinesiske bilfolk i februar 2017. De så det som en fordel at grundlægge et nyt bilmærke, for så behøver man ikke tage hensyn til, hvad folk plejer at sige og gøre. De to hyrede nogle af branchens mest erfarne folk, heriblandt tidligere chef for Audi Sport, Dr. Roland Gumpert – manden bag den vanvittige superbil, Gumpert Apollo.

På rekordtid byggede de et udviklingscenter i Shanghai, en fabrik i det sydlige Kina på i alt 920 hektar med en kapacitet på op til 300.000 biler om året. De har også bygget deres egen batterifabrik, hvor den primære produktion foretages af robotter. Planen var at lancere den første model i april 2020, men på grund af covidkrisen bliver det februar 2021 i Danmark.

Aiways U5 lander i Danmark Bil Magasinet 2021 april

Udsynet er godt og førerpositionen let hævet. Adaptiv fartpilot med køassistent er blandt det omfattende udstyr.

© Mathias Brandt

Fra Kina til Tyskland

Vi mødte første gang modellen i sommeren 2019, hvor den kom forbi et 30 grader varmt København som led i en 14.000 km test af en prototype fra Xian i Kina til biludstillingen i Frankfurt. Vi anbefalede da teamet at køre omkring den dengang helt nye lynlader ved Fredericia, der kunne lade med op til 150 kW. Aiways lader maksimalt med 65 kW, mens VW ID.3 lader med op til 125 kW og Tesla med op til 350 kW – det skyldes et ønske om at holde prisen nede.

Er den Årets Bil?

Vi møder atter Aiways U5 til den indledende testrunde ved kåringen af Årets Bil i Danmark 2021, hvor den var blandt kandidaterne. U5 er på størrelse med Audi Q5, hvilket vil sige lidt større end Hyundai Kona Electric og Kia e-Niro, som man forventer at skulle matche rent prismæssigt.

Akselafstanden er tre cm kortere end på Audi Q5, men her er god plads i kabinen og særdeles god plads på ­bagsædet.De to biler til besøget i København var forseriebiler, men her i Silkeborg er der tale om serieproducerede eksemplarer. Der er intet at udsætte på hverken samlinger eller materialer i kabinen i forhold til prisklassen, og Premium-udstyr med lyst læder og en moderne skærm i midten ser kabinen indbydende ud. 

Aiways U5 lander i Danmark Bil Magasinet 2021 april

12,3-skærmen fungerer hurtigt og virker moderne. Apple CarPlay er standard.

© Mathias Brandt

Teknikken

Drivlinen er udviklet fra bunden sammen med en række europæiske partnere som Bosch, BorgWarner og BASF. Elmotoren er placeret ved forakslen og er bygget sammen med kontrol­enheden i en enhed, der angiveligt kun fylder omkring 70 liter. Det giver designerne frihed, og platformen vil også kunne produceres med firehjulstræk eller baghjulstræk.

Motoren yder 190 hk og kører med op til 16.000 o/min. Det høje omdrejningstal har gjort det muligt at gøre den mindre: Den skulle fylde 15 pct. mindre end tilsvarende europæiske elmotorer.

Lithium-batteriet bor som noget usædvanligt i en ramme af aluminium i stedet for stål, hvilket sparer vægt. Batteriet har sin egen termostyring, og vi får forklaret, at varme ikke er noget problem: Det er kulde, som er en udfordring. Derfor sikres en optimal arbejdstemperatur via et klimaanlæg.

Hvordan kører den?

På vejen overrasker U5 ved at køre ganske fredsommeligt og tidssvarende for en bil af denne type, så vi pakker fordommene væk: Her er ikke en finger at sætte på noget, når man sammenligner kilopris, præstationer og rummelighed – det skulle da lige være, at bilen kommer fra et diktatur, der blæser på menneskerettigheder, men det må køberne selv tage stilling til. Aiways U5 er næsten lige så kvik som VW ID.3, og rækkevidden på 410 km i WLTP-normen matcher denne. Prisen i Danmark skal angiveligt begynde under 300.000 kr., hvilket vil kunne give et potentiale. •

Aiways U5 lander i Danmark Bil Magasinet 2021 april

Elstolene er standard i Premium-varianten, der har en særdeles lang udstyrsliste.

© Mathias Brandt

Hvad synes vi?

Aiways debuterer med en moderne SUV med selvtillid og bygget i aluminium og med en solid drivline. Det lover godt for mærket.

Aiways U5 Premium

Prisgæt 325.000 kr.

Motor El, 65 kWh batteri, ladekapacitet 90 kW

Ydelse 190 hk/310 Nm

Topfart 160 km/t

0-100 km/t 9,1 sekunder

Forbrug (WLTP) 170 Wh/km

Årlig Afgift 660 kr.

Mål (L/B/H) 468/187/170 cm

Vægt/påhæng 1.770/0 kg

Bagagerum 432-1.555 liter

Dæk 235/55R19

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...