Tjek parkeringen inden dit boligkøb

Når du køber bolig, kan du blive slemt overrasket, når det kommer til parkeringsforholdene.

2. april 2015 af Redaktionen

Hvis du bor i en af Danmarks største byer og synes, at prisen på din parkeringslicens er en kende pebret, så er det måske ikke så underligt. Der er nemlig store forskelle. Mens du på Frederiksberg og i Aarhus slipper med henholdsvis 150 og 240 kroner om året, så koster samme service over 8.600 kroner visse steder i Ørestad.

Ingen kommunal pengemaskine
Det er kommunalbestyrelsen i din kommune, der fastsætter taksterne for parkering. Dermed er det et spørgsmål om politisk prioritering, når en kommune skal finde ud af, hvad du bør betale for at parkere den fire-hjulede.

Selv om der er store udsving fra kommune til kommune, er der dog en grænse for, hvad kommunerne kan tillade sig at opkræve. Ifølge Jan E. Jørgensen, der er rådmand for venstre i Frederiksberg Kommune og formand for By- og Miljøudvalget, kan kommunen bruge parkeringsafgiften til at regulere trafikken og antallet af biler i området. Men kommunen må ikke decideret tjene penge på ordningen.

»I Frederiksberg Kommune synes vi, at det er dyrt nok at have bil i forvejen, og derfor skal vores borgere ikke brandbeskattes yderligere for at kunne parkere deres bil,« siger han.

Lokalplan giver høje priser i Ørestaden
Grunden til, at Ørestad har landets absolut højeste parkeringspriser for beboere, skal findes i, at de københavnske politikere for 13 år siden vedtog, at opførelse, drift og vedligeholdelse af parkeringfaciliteter ikke skulle varetages af kommunen selv. Opgaven blev lagt ud til selskabet By & Havn. Et selvstændigt selskab, der er ejet af Københavns Kommune og staten.

»Prisen afspejler de omkostninger, vi har til opførelse, drift og vedligeholdelse af parkeringsfaciliteterne. I øvrigt synes jeg slet ikke, det er relevant at sammenligne gadeparkering i København med parkering i p-huse i Ørestad. Det er to forskellige produkter,« siger Lars Mortensen, direktør for Drift, Udlejning & Parkering i By & Havn.

Han henviser dermed til, at de samme politikere har besluttet at al parkering i Ørestad bør foregå i parkeringshuse og kældre. En dyr fornøjelse for dig som parkerende bilist. Så husk derfor at tage prisen for parkering med i regnestykket, når du køber bolig de forskellige steder i landet.

 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...