Så meget koster en skilsmisse

Mange danskere tror, at skilsmisser er en kostelig affære - især hvis der skal advokat på. Men det, der koster, er uenigheder.

10. februar 2015 af Anders Brinck Rosenholm, Esben Sylvest

Mere end hver tredje skilsmisseramte mand har ikke rådgivet sig med nogen under deres skilsmisse. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Danske Familieadvokater.

Når det handler om skilsmisser i Danmark, er der langt fra forestilling til virkelighed. 45 procent af danskerne svarer i undersøgelsen, at de ville bruge en advokat, hvis de skulle skilles. Men blandt de 1.504 respondenter, der er blevet skilt inden for de sidste fem år, har kun 21 procent fået advokatbistand.

Prisen spiller danskerne et puds
Hovedårsagen, til at mange fravælger advokaten, er en bekymring for prisen. Men ifølge Danske Familieadvokaters næstformand, Per Andreasen, er bekymringen for de flestes vedkommende helt ubegrundet. Han mener, du kan få meget skilsmisse for 10.000 - 15.000 kr. Det er de besværlige og langtrukne sager, der sender advokatsalæret i vejret - og dem er der slet ikke så mange af.

“Folk tror de køber en samlet pakke og binder sig til én advokat. Men det er en misforståelse. Du betaler løbende og kan til enhver tid skifte advokat, eller helt stoppe med at bruge flere penge på advokatbistand,” siger Per Andreasen.

Den erfarne familieadvokat har rådgivet i mange skilsmissesager og fortæller, at nogle klienter kan nøjes med et par møder. Det er misforståelser og uenigheder, der i sidste ende koster advokattimer, og så er det omkostninger til retssager, hvis parterne ikke kan blive enige. Men det er langt fra flertallet af sager, der er så komplicerede.

“Min opfattelse er, at folk bliver overraskede over, hvor meget de får for pengene,” Siger Per Andreasen.


Områder der koster ved en skilsmisse
Børn og den fælles økonomi er de to områder, der koster mest, når du søger bistand hos en advokat. Det skyldes blandt andet, at det ofte tager tid for parterne at blive enige.

* Børnene:
Det koster møder og rådgivningstimer, når parterne skal blive enige om forældremyndighed, besøgsaftaler, hvor børnene skal bo osv. 
Bliver mor og far ikke enige indbyrdes, kan det ende med en retssag - og så bliver udgiften til parternes advokater en stor omkostning.

* Økonomien (fælleseje):
Økonomien er et omkostningsfuldt område, når et ægteskab ender i skilsmisse. Det skyldes, at alt fælleseje skal fordeles mellem parterne i en såkaldt bodeling.
I bodelingen skal alle aktiver gøres op og enten deles, sælges eller overtages. Det kan f.eks. være bil, hus, sommerhus eller fælles firmaer. Jo sværere parterne har ved at blive enige om, hvad der er fælles, og hvordan det skal fordeles, jo mere tid bruger advokaten, og det kan gøre bodelingen til en dyr omgang.
Kan parterne ikke blive enige indbyrdes, ender bodelingen i Skifteretten, og så bliver udgiften til advokatbistand dyrere igen.

* Ægtefællebidrag:
Tidligere var krav om ægtefællebidrag også et område, som advokaten brugte tid på under en skilsmissesag. Men ifølge Per Andreasen, næstformand for Danske Familieadvokater, er det krav efterhånden en sjældenhed i danske skilsmisser. Det skyldes, at de fleste kvinder i dag har deres egen karriere og sagtens kan forsørge sig selv efter en skilsmisse.


Derfor går danskerne udenom skilsmisseadvokaten

De fire største grunde til, at danskerne ikke søger rådgivning hos en advokat, når de skal skilles.

Alle tal nævnt eller vist i artiklen er fra den omtalte 2013 undersøgelse. Undersøgelsen er foretaget af Epinion for Danske Familieadvokater og bygger på 1.504 interviews - heraf er 739 mænd og 765 kvinder.

 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...