Ejendomsmæglerkæder risikerer at miste halvdelen af kunderne

En undersøgelse af Voxmeter fortæller, at 40 % af danskerne ville fravælge en ejendomsmægler til at sælge deres bolig, hvis de risikerer, at en mægler fra samme mæglerkæde ligeledes repræsenterer køberen.

13. maj 2015 af Købersmægler.dk

Den nye ejendomsmæglerlov, som trådte i kraft 1. januar, har i en række medier skabt debat omkring, hvorvidt loven i virkeligheden mudrer billedet for boligkøberne. Den nye lov sætter streg under, at sælgers mægler ikke må rådgive køberen, men skal opfordre køberen til at søge egen rådgivning.

Det har afstedkommet, at en del af de etablerede ejendomsmæglerkæder har iværksat deres egne købermægler-tilbud i markedet.

Manglende tillid til ejendomsmælgerne
Men det, at de etablerede ejendomsmæglerkæder nu tilbyder køberrådgivning ved siden af deres sædvanlige ydelser, er noget der også kan vise sig at gå ud over tilliden fra kædernes primære kunder, nemlig boligsælgerne, mener den uafhængige rådgivningsvirksomhed KØBERSMÆGLER.DK, som har specialiseret sig i udelukkende at hjælpe boligkøberne.

Det er KØBERSMÆGLER.DK, der har fået udført Voxmeter-undersøgelsen blandt 1.003 danskere. I undersøgelsen resultater fremgår det, at 40 % af danskerne vil fravælge en ejendomsmægler til at sælge deres bolig, hvis de risikerer at en ejendomsmægler fra samme kæde er købers mægler i samme sag.

”Det er jo faktisk meget forståeligt”, lyder det fra Lennart Christensen, som er partner og rådgiver i KØBERSMÆGLER.DK. ”Risikerer man som sælger, at køber bliver tilgodeset på ens egen bekostning med et faldende udbytte i boligsalget som konsekvens, så er det selvfølgelig ikke i orden. Og her kan man måske finde en udfordring, som de etablerede ejendomsmæglerkæder ikke havde set, da de lancerede deres køberrådgivning ved siden af deres sælgerrådgivning.

Med etableringen af de nye ydelser skaber kæderne nemlig et potentielt stort problem for dem selv. Er de ikke i gang med at skubbe sine kernekunder, boligsælgerne, væk ved samtidig at tilbyde at rådgive køberne?”, fortsætter Lennart Christensen.

Ingen etablerede retningslinier
Denne vinkel er en ny brik i diskussionen omkring den nye ejendomsmæglerlov. Og for første gang trækkes også boligsælgerne med ind i debatten som endnu en part, som kan blive berørt af den nye praktik.

En måde at sikre at ens interesser bliver varetaget ufravigeligt kunne være, at man som sælger kræver, at ejendomsmægleren garanterer at en mægler fra samme kæde ikke må repræsentere køber i det pågældende boligsalg.

Man kan også vælge en ejendomsmægler som slet ikke tilbyder køberrådgivning, så sikrer man sig, at der udelukkende bliver fokuseret på at optimere boligsalget.

Der er ikke nogle retningslinier fra Dansk Ejendomsmæglerforening omkring dette endnu, og det er derfor op til den enkelte kæde og ejendomsmægler at vælge, hvordan de forholder sig til problematikken omkring, at samme mæglerkæde kan repræsentere begge parter i samme bolighandel.

 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...