5 råd til dig, der overvejer at omlægge dit boliglån

Dette skal du være opmærksom på, hvis du overvejer at konvertere.

1. februar 2015 af Marie Arnth Dahl, BRFkredit

Renterne har aldrig været lavere, end de er i dag, og lånene er dermed blevet billigere end set før. Boligkøb er den største investering i de flestes liv, og valg af realkreditlån betyder derfor meget. Men der skal også tages beslutninger efter låneoptagelsen. Særdeles overvejelsen; Skal jeg konvertere? De lave renter har fået mange boligejere til at konvertere, og flere overvejer manøvren. Det er dog ikke altid lige let at finde rundt i konverteringsjunglen, og vi har derfor samlet en række af de vigtigste råd og tommelfingerregler.

Hvor længe planlægger du at blive boende i din bolig

Står du og overvejer en låneomlægning, bør du allerførst overveje, hvor længe du ønsker at blive i din bolig. I forbindelse med en omlægning vil du skulle betale en række omkostninger, og der vil typisk være et kurstab på det nye lån. Står du foran et salg i nær fremtid, kan det være svært at tjene omkostningerne hjem igen. Derfor skal der være tale om en vis tidshorisont, forklarer økonom Sofie Heerup Friis fra BRFkredit.

Lånet bør have en vis størrelse

Størrelsen på din restgæld er med til at afgøre din konverteringsfordel. Jo større restgæld, jo større rentebesparelse alt andet lige, og du vil derfor hurtigere tjene omkostningerne ved konverteringen hjem, siger Sofie Heerup Friis. Tommelfingerreglen siger, at restgælden på dit lån skal være ca. 500.000 kroner, men de 500.000 kroner er en relativ størrelse. Der kan være tilfælde, hvor det kan være fordelagtigt at konvertere en lavere restgæld, eksempelvis ved en meget stor nedsættelse af renten fortsætter økonomen.

Den svære kunst at ramme rentebunden!

Realkreditrenter og - kurser er ikke statiske, men ændres i takt med den økonomiske udvikling i samfundet. Det gør det svært at forudsige præcis, om renterne stiger eller falder i den kommende tid, og hvor meget renten eventuelt ændrer sig. At ramme det optimale konverteringstidspunkt, dvs. når vi står på rentebunden, er således en svær balancegang. Det er derfor vigtigt, at gevinsten ved en konvertering opvejer omkostningerne allerede på konverteringstidspunktet, også selv om gevinsten måske ville have været større ved at vente, siger økonomen. En konvertering kan typisk først betale sig ved et fald i renten på mindst 1,5 pct.-point og en kurs på over 95, slutter Sofie Heerup Friis

Skal jeg gå i fastforrentede lån?

Typisk foretager boligejere op- eller nedkonverteringer eller ændrer fastrenteperiode. De store rentefald, vi har oplevet, betyder dog, at skrå konverteringer fra rentetilpasningslån til fastforrentede lån er mere attraktivt end normalt, og flere boligejere spørger derfor om, hvad der fremadrettet er det rigtige lån for dem. Desværre findes der intet standardiseret svar, siger Sofie Heerup Friis og fortsætter. Alle boligejere har forskellige risikoprofiler, behov og økonomi, og det er vigtigt at en konvertering sker på baggrund af en individuel vurdering.

Der er hjælp at hente

Er du i tvivl om, du skal konvertere eller hvilket lån, der passer bedst til dig, og føler du dig ikke tryg uden en guide i konverteringsjunglen, så er der heldigvis hjælp at hente i dit realkreditinstitut, siger økonomen. Du er altid velkommen til at ringe til din rådgiver, så I sammen kan finde ud af, hvilke muligheder du har og ikke mindst, hvad en omlægning betyder for din privatøkonomi. Det sikrer, at du har et fornuftigt grundlag at træffe din beslutning om at konvertere eller ej på, afslutter Sofie Heerup Friis.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...