© A. Hansen

Første af sin slags i Danmark: Ny Lexus kommer med mærkeligt rat

Ny Lexus bliver den første bil i Danmark med godkendt, firkantet rat

14. november 2022 af Mikkel Thomsager

Lexus er klar med sin første rigtige elektriske bil produceret som elbil fra bunden af.

Lexus RZ 450e hedder modellen som er en stor luksus-SUV, der placerer sig direkte over for Audi Q8 e-tron, BMW iX og Mercedes EQE SUV. Teknisk set bygger den på samme teknik som Toyota bz4X. 

Batteriet på 71,4 kWh er således det samme, selvom Lexus RZ 450e er en større og mere luksuriøs bil, hvorfor rækkevidden bliver en smule mindre, men stadig over 400 km, og den nye Lexus kommer også med endnu mere ny teknik.

Det gælder blandt andet “Steer by wire”, eller på dansk elektrisk styretøj. Det vil sige, at der ikke er en egentlig ratstamme med forbindelse til de drejende forhjul. 

Hjulene drejer elektrisk, styret af signaler fra rattets bevægelser. 

© Lexus

Er godkendt i Danmark

Samtidig introducerer Lexus et firkantet rat, med det Lexus kalder “One Motion Grip”, altså “et grebs styring”, hvilket reelt betyder, at rattet kun har én fuld omgang fra fuldt udslag til fuldt udslag.

Fredag havde Lexus RZ 450e statisk premiere i Danmark. Den udstillede bil havde dog ikke “Steer by wire” og dermed heller ikke “One Motion Grip” rattet, som ikke vil være klar, når RZ 450e lanceres i Danmark i løbet af foråret. Det firkantede rat kan først bestilles til RX 450e i 2024. 

Til gengæld forsikrer Lexus, at både rat og styretøj uden ratstamme er godkendt i EU og dermed Danmark. 

Tesla har præsenteret sin nye topversion af Tesla S, kaldet Plaid med et lignende firkantet rat, hos Tesla kaldet et yoke-rat, men Tesla har endnu ikke bekræftet, at rattet bliver godkendt i Europa og dermed til salg i Danmark.

© A. Hansen

Blandt de tekniske nyheder i Lexus RZ 450e er et nyt såkaldt strålevarme-system, som sørger for varme i hoftehøjde omkring forsæderne. Versioner med panoramaglastag får elektronisk solskærm. I stedet for en traditionelt solgardin kan tagruden gå fra klar til mørk ved tryk på en knap.

Lexus RZ 450e får permanent firehjulstræk med det Lexus kalder "Direct 4 System", som konstant analyserer køreforholdene, og engagerer de to elmotorers arbejde efter det.

Lexus RZ 450e kommer til Danmark omkring marts. Prisen er endnu ukendt, men Lexus ser Audi Q8 e-tron og BMW iX som de nærmeste konkurrenter. Det antyder prisstart omkring 650.000 med de nuværende afgifter. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...