Lexus RX450h+ test pris


© Mathias Brandt

Test af Lexus RX450h+: Lexus udfordrer eliten

Lexus RX er et rummeligt, utroligt komfortabelt og ­(overraskende nok) billigere alternativ til de store tyske SUV’er, hvis du er villig til at sluge et par kameler.

2. juni 2023 af Patrick Boje Jensen

Lexus med tonsvis af plads

Lexus RX er en underlig størrelse – bogstaveligt talt. Karrosseriet er så stort som en BMW X5 eller Mercedes GLE, men akselafstanden er noget kortere end de to tyskeres. Det er ellers ikke plads, der mangler i den store SUV, der netop er kommet til Danmark i femte generation. Vi monterede uden problemer to voksne på forsæderne og tre børn på bagsædet (den ene i en bred autostol).

Bagagerummet var ikke proppet, trods det var pakket med en barnevogn og fem personers bagage til en forlænget weekend. Den kortere akselafstand kan dog godt mærkes på benpladsen på bagsædet, der ganske vist er fin til børn, men bliver trang for voksne på en længere tur.

Lexus RX450h+ test pris
© Søren Juul

Lexus' SUV sætter komfort først

Systemydelsen er med 309 hk noget mindre end de i tyske konkurrenter, og der er ikke mange sportslige ambitioner i Lexus’en. Tværtimod er fokus på komfort, og det gør den fremragende. På en blød undervogn absorberer den fornemt både ujævn asfalt og bump. Gennem styretøjet har man nul følelse med, hvad forhjulene laver, og køreoplevelsen er mere svampet og mindre involverende end hos konkurrenterne.

Sikkerhedssystemerne i Lexus RX fungerer eminent. Fartpiloten er ualmindelig god til at “forudse” trafikken og tage fart af i god tid, hvis den ser langsommere trafik forude.

Priser på Lexus RX

  • RX450h+ Comfort - 878.500 kr
  • RX450h+ Executive - 969.500 kr
  • RX450h+ Luxury 2 - 1.042.500 kr
  • RX500h F SPORT+ - 1.600.500 kr

Lexus RX450h+ kæmper med kræfterne

På trods af en stor forrude og 21” fælge er der kun lidt vind- og dækstøj i kabinen ved 130 km/t, og med behagelige sæder og næsten lydløs hybriddrift løser RX450h+ komfortopgaven flot. Batteriet er forholdsvis stort for en plugin-hybrid med en kapacitet på 18 kWh og en officiel rækkevidde på 68 km på el, og systemet fungerer gnidningsfrit.

Når batteriet er næsten fladt, foretages driften hovedsageligt af en 2,5-liters benzinmotor uden turbo. Det betyder, at den skal ret langt op i omdrejninger for at finde kræfterne til at drive den 2,2 ton tunge SUV. Det forværres yderligere af det trinløse e-CVT-gear, der kæmper med at finde det rigtige niveau. Sugemotoren virker til tider overanstrengt, hvis man presser den bare en anelse.

Lexus RX450h+ test pris
© Mathias Brandt

Hvordan er kabinen i Lexus RX450h+

Den sekundære betjening styres på en 14” skærm i midterkonsollen. Systemet stammer fra Toyota og er generelt velfungerende.

Designet af brugeroplevelsen er uændret fra Toyota’erne og virker lidt billigt og spartansk i en bil til en million kroner, ligesom det også er træls at se knapper fra Toyota RAV4 flere steder i kabinen.

Langt de fleste funktioner i brug under kørslen kan styres fra to 4-vejs-knapper på rattet. Du kan løbende ændre, hvad knapperne bruges til. Læg fingeren på en knap, og der vises i headup-display’et, hvad knappens funktion er i dette øjeblik. Forvirret? Så skulle du prøve at bruge det! Det er fnidret og besværligt i praksis og ender med at stjæle fokus fra kørslen i stedet for at gøre det mere enkelt og overskueligt.

Lexus RX450h+ test pris
© Søren Juul

Er Lexus RX450h+ et godt køb?

Lexus har ikke tradition for at være det prisbevidste valg, men RX450h+ koster som testet “kun” 985.500 kr., og det er et godt tilbud i sammenligning med BMW X5 og Mercedes GLE.

For nogenlunde samme pris kan du få en Volvo XC90 med samme rækkevidde på el, syv sæder og 455 hk. Volvo’en er et mere rustikt, men også mere rummeligt valg.

Vi synes

Lexus RX er et skævt og slet ikke perfekt bilvalg, men du får spandevis af komfort for pengene. Søger du plads og muskler, så overvej Volvo XC90.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...