2017 Kia Optima SW Plugin Hybrid front
2017 Kia Optima SW Plugin Hybrid


© Bil Magasinet

Test: Familiebilen, der kører de første 30 km på strøm

I Tyskland får købere af en plugin hybrid et kontant tilskud af staten. Herhjemme bliver den nye Kia Optima Plugin Hybrid desværre 100.000 kr. dyrere

5. september 2017 af Steen Bachmann

---testen fra sept. 2017 er opdateret med nye priser pr. 1. januar 2018----

Kia har lanceret en stationcar med et CO2-udslip på 33 g/km og det seneste sikkerhedsudstyr. 

Den kan køre på strøm op til 62 km under ideelle forhold - i praksis er det noget mindre, men med fuldt opladet batteri lykkedes det os at køre næsten 30 km på motorvej, før strømmen slap op og benzinmotoren trådte til. Det er noget nær rekord for en plugin hybrid.

Hvad er en plugin hybrid?

En plugin hybrid er en biltype med to former for motorer og et batteri, der kan lades op. I Kia Optima SW Plugin Hybrid er det en 2-liters benzinmotor, der er kombineret med en elmotor og et lithium-batteri i bagagerummet.

Batteriet kan lades i en hurtiglader på et par timer, og meningen er, at du kører på billig strøm til hverdag og til og fra arbejde. Her er er ingen emissioner fra bilen. Skal du på længere ture, starter benzinmotoren automatisk, og bilen finder så selv ud at udnytte energien fra de to motorer og batteriet bedste muligt.

Den samlede rækkevidde er op mod 980 km, og hybriden kombinerer dermed det bedste fra el- og benzinbiler.

2017 Kia Optima SW Plugin Hybrid
2017 Kia Optima SW Plugin Hybrid© Bil Magasinet

Hybriden har en systemydelse på 205 hk og må trække 1.500 kg på krogen. Det lyder jo meget godt, men hvordan fungerer det i praksis?

Det fungerer overraskende godt. For at udnytte hybridteknikken skal du have adgang til en hurtiglader derhjemme eller på job. Når du parkerer, smækker du så ledningen i.

Når du er klar til at køre igen, og trykker på startknappen, er der ikke en lyd. Bilen kører som en elbil de første mange kilometer, og med automatgear får du samme komfort som i en elbil. Er der brug for pludselige accelerationer eller vil du hurtigt op i fart på en tilkørsel til en motorvej, starter benzinmotoren automatisk og hjælper til.

0-100-tiden er 9,4 sek. – det skyldes den høje køreklare vægt på 1.780 kg.

Hvad går den på literen?

Hvor langt kører den på literen? Det er umuligt at sige. Med tomt batteri og tung speederfod på motorvejen går den ikke over 14 km/l i snit, men de første 30-40 km kan du køre udelukkende på strøm og bruger altså ingen benzin.

Ved defensiv kørsel i byen og i byområder er det nemt at køre 25 km/l i snit, hvis du slipper speederen og dermed lader batteriet op i stedet for at bruge bremsen.

Det kommer helt an på dit kørselsmønster. Officielt er Optima Plugin Hybrid angivet til 62,5 km/l.

2017 Kia Optima SW Plugin Hybrid rear
2017 Kia Optima SW Plugin Hybrid© Bil Magasinet

Kia tager kun en topudstyret variant hjem i hybridudgaven. Den har som standard 6-trins automatgear, 8” trykfølsom skærm med navi, Bluetooth og stemmestyring, adaptive BI-LED forlygter, aktiv fartpilot (der fungerer udmærket ned til 0 km/t), aktiv vognbaneassistent (der hjælper med at blive mellem vejstriberne), nødbremse og bakkamera.

Her er også elstole med hukommelse, Harman Kardon lydanlæg, 2-zoners klima, luftdyser i bag, parkerings- og regnsensorer, elklapspejle med varme, nøglefri adgang, elbagklap, sæder med dellæder og varme i rattet.

For 5.999 kr. fås en pakke med tonede ruder bagtil, DAB-radio, trådløs opladning af mobiltelefon og et net til bagagerummet.

Hvad koster den?

Kia oplyser, at bilen koster 227.734 kr. uden danske afgifter. Moms og registreringsafgift udgør ialt 137.265 kr.

Den vejl. udsalgspris er dermed 364.999 kr. - det er et prisfald på 55.000 kr. i forhold til bilens lancering i sommeren 2017. 

Bilen markedsføres som firmabil til virksomheder, der vil have en miljøvenlig profil. Beskatningsværdien er 362.759 kr. – hvilket altså er den pris, du bliver beskattet af, hvis du får bilen som firmabilen.

Tyskerne får tilskud fra staten

Prisen på gaden på 365.000 kr. er en del mere end bilen koster i Tyskland, hvor der er lavere afgifter på biler og staten desuden giver et kontant tilskud til købere af plugin hybrider på 3.000 euro (22.300 kr.). 

Prisen på gaden i Tyskland er 42.940 euro (320.000 kr.).

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...