© bilmagasinet.dk

Paris: Kia med sjæl

Ny høj minibil repræsenterer kæmpe skridt for Kia

1. september 2009 af Steen Bachmann

Produktionsudgaven af minibilen Soul får verdenspremiere på Paris Auto Salon 4. oktober. Den er med 161 cm lige så høj som en Ford C-Max, men er med en længde på 410 cm lidt kortere. Soul er inspireret af bl.a. Honda Element - den firkantede livsstilbil, der har været solgt med succes i USA i nogle år. Også Toyotas amerikanske ungdomsmærke, Scion, har en lignende model.

Højden betyder, at Soul er let at komme ind og ud af. Den firskårne stil forstærkes af den høje motorhjelm og hoftelinje. Forrudens underkant og siddehøjden i kabinen er mere end 10 cm højere end på en gennemsnitlig hatchback i klassen, og også bilens frihøjde er øget i forhold til gennemsnittet.

På Genève-udstillingen tidligere i år viste Kia tre konceptversioner af Soul. Ambitionen er at udvikle en egen designprofil istedet for blot at lave det samme som alle andre. Samtidig skal stilen adskille Kia væsentligt fra søsermærket Hyundai, men hvem man deler motorer og platforme med. Kia Ceed er som bekendt en fin bil, men dristig i designet kan man ikke kalde den. Her er Soul længere fremme i skoene.

Bildesigner Jesper Hermann roser Kia for at forsøge at gå i sin egen retning, men mener dog også, at nogle af stregerne er genbrug fra Nissan-konceptbiler fra begyndelsen af årtusindskiftet.

Soul er skabt undeR ledelse af KIAs europæiske chefdesigner Peter Schreyer. Målet er - udover at sælge en masse biler - at bygge en bil med personlighed og sjæl. Hvilket er inspirationskilden til navnet på først koncept­bilerne, men nu også den produktionsklare bil (Soul betyder sjæl).

"Kia Soul bliver klassemæssigt lidt af en rebel, da den ligger i en kategori, der ikke tidligere er set i Danmark. Bilen forventes i handlen i Danmark i starten af 2009," fortæller Mogens Lyngsø, kommerciel direktør i KIA Import Danmark.

Ved introduktionen fås Soul med én benzin- og én diesel, begge med 126 hk. Det er endnu ikke oplyst, om den får syv års fabriksgaranti (gældende op til maksimalt 150.000 km) som Kia Ceed og den faceliftede Sportage. Det bliver i så fald første bil i miniklassen med en så massiv garantiordning. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...