Kia e-Niro
Kia e-Niro© A. Hansen

Kia: "Vi kunne sælge dobbelt så mange elbiler, hvis vi havde batterier nok"

Efterspørgslen efter elbiler er der, men der er flaskehalse i produktionen på grund af mangel på batterier, fortæller Kia-boss

19. september 2019 af Mikkel Thomsager


Artur Martins er nyudnævnt Vice President of Global Brand & Marketing for Kia Motors Corporation. Han har ansvar for den globale udvikling og markedsføring af Kia-mærket i en periode med mange nye produkter og eldrevne køretøjer. 

Kia har et stort program af elbiler. Hvad er udfordringen?

"Vi har fuld gang i elektrificeringen af vores modelprogram, men der er flere udfordringer. Vi har ikke adgang til batterier i det omfang, vi gerne vil. Vi har to af verdens største producenter af batterier i Sydkorea, så vi er på toppen af situationen, men det er vanskeligt at forudsige markedet, og produktionen kan ikke tilpasse sig markedet så hurtigt, som bevægelserne i markedet finder sted i øjeblikket.

Elbiler er dyrere at producere

Hvor mange elbiler kunne I sælge, hvis I havde adgang til batterier?

"Det er svært at sige, men et løst gæt: Dobbelt så mange."

Gør det en forskel med subsidiering af elbiler på de enkelte markeder?

"Det gør det. Som markedet er nu, vil kunder ikke betale ekstra for en elbil, og selv om vi producerer effektivt, så er elbiler indtil videre dyrere at producere end biler med forbrændingsmotor. Vi har brug for støtte for at få sat gang i tingene. Men der er andre muligheder for at fremme elbiler, eksempelvis ved at give dem praktiske fordele, som tilladelse til at køre i busbaner eller gratis adgang til betalingszoner og parkering.Vi skal dog passe på, at det ikke bliver en ond cirkel, hvor elbilerne bliver fastholdt i et støttesystem."

Kia e-Niro
Kia e-Niro© A. Hansen


Er der andre udfordringer?

"Med de modeller, vi nu har lanceret, er rækkevidden på plads, men det er et stigende problem med adgang til ladestationer, som halter bagefter. Hvis ikke udbygningen af el-infrastrukturen følger med, kan det blive en lige så voldsom bremse på salget."

Er diesel på vej ud af Kia-programmet?

"Faldet i salget af dieselbiler kostede en stigende CO2-udledning fra biltrafikken i Europa i 2018. Nu har faldet i stabiliseret sig, men dieselbilen har fået et dårligt ry, og det er ærgerligt, for med de seneste generationer af diesel-motorer er dieselbiler den reneste og mest miljørigtige type blandt forbrændingsmotorerne."

Er det uretfærdigt mod dieselbilen?

"Ja, dieselbiler er i nogen grad blev skydeskive i en debat, hvor nuancerne drukner. Det hører også med, at det stadig er en udfordring at producere el på en miljørigtig måde til elbilerne."

Artur Martins, Vice President of Global Brand & Marketing for Kia Motors Corporation.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...