Active Shift Control skal reducere gearskiftetiderne med 30 pct. for at gøre kørslen mere smidig og sænke forbruget.

Kia udvikler ny gearkasse til elektrificerede biler

Hurtigere skiftetider skal give en mere smidig overgang mellem benzin- og eldrift i mærkets hybridbiler. Få baggrunden her

17. august 2019 af Bil Magasinet


Hyundai Motor Group, der blandt andet ejer Kia Motors, har udviklet en ny gearkasse til hybrid og plug-in hybridbiler. 

Den optimerer gearskifteeffektiviteten ved at overvåge gearskiftene 500 gange pr. sekund, hvorved gearkassens omdrejnings-hastighed tilpasses præcist, så der opnås et hurtigere gearskifte.

Tilpasser elmotoren til gearkassen

Den nye teknologi vil få debut i en kommende Hyundai model og vil efterfølgende dukke op i kommende Kia hybrid- og plug-in hybrider.

ASC (Active Shift Control) anvender ny software i styresystemet for hybriddrivlinen, som tilpasser elmotorens og gearkassens omdrejningshastighed, så gearskiftetiderne reduceres med 30 pct. Teknologien skal give mere jævne gearskift på trods af hurtigere gearskiftetider.

Traditionel momentomformer stjæler kræfter

Konventionelle hybridbiler anvender ikke momentomformere – traditionelt set er momentomformere nemlig skyld i et energitab i processen med at overføre kræfter til hjulene. Selvom hybriddrivliner er brændstoføkonomiske, kræver de ofte længere gearskiftetider for at sikre jævne gearskift.

Ved hjælp af den nye ASC-teknologi kan hybridbilens elmotor overtage styringen i forbindelse med gearskift, hvorved problemer med langsomme gearskiftetider reduceres. Via en sensor, som er monteret inde i elmotoren, overvåger hybridenheden gearkassens omdrejninger 500 gange pr. sekund, hvorved den hurtigt kan synkronisere gearkassens omdrejninger med motorens.

Gearskiftetiden reduceres fra 500 til 350 millisekunder. Det gavner acceleration og brændstoføkonomi, men også gearkassens holdbarhed, eftersom friktionen i forbindelse med gearskift bliver minimeret.

Kia hybridbiler

 løbet af de første 6 måneder af 2019 er det europæiske salg af Kia's elektrificerede modeller steget med 38 pct. til 38.173 enheder sammenlignet med 27.671 enheder i samme periode i 2018. 

Herhjemme fås Kia Niro som hybrid-, plug-in-hybrid- og komplet eldreven bil – samt Optima Plug-in Hybrid.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...