Kia Sportage 2019 mild hybrid drivline
Kia Sportage 2019 mild hybrid drivline

Kia Sportage får mildhybrid-system

Et nyudviklet 48V-strømsystem i Kia's SUV skal bidrage til acceleration og til at opsamle og genbruge strøm fra nedbremsninger. Målet er sænke CO2-udslippet

15. maj 2018 af Steen Bachmann

Den faceliftede Kia Sportage er i Danmark til efteråret med en nyudviklet 48 Volt diesel mild-hybrid drivlinje. Målet er at reducere CO-emissionerne ved at supplere dieselmotoren med strøm fra et 48 V-batteri.

Kia Sportage bliver den første model med den nye EcoDynamics+ diesel mild-hybrid drivlinje. Den nye tredje generation af Kia Ceed bliver den næste Kia, der vil kunne fås med den nye drivlinje fra 2019.

Kia planlægger at lancere 16 biler med avancerede drivlinjer frem til 2025 bestående af fem nye hybridmodeller, fem plug-in-hybrider, fem batteridrevne elbiler og – i 2020 – en elbil med brændselsceller.

Mild-hybrid teknologien omfatter et 0,46 kWh 48 V-litium-ion-batteri og en ny mild-hybrid startergenerator (MHSG). 

Ved at regulere MHSG elektronisk ved hjælp af inverteren skifter systemet diskret mellem de to indstillinger ”motor” og ”generator”. 

MHSG er forbundet med dieselmotorens krumtapaksel via en rem, og under acceleration leverer den op til 10 kW elektrisk ydelse til drivlinjen i indstillingen ”motor”, hvilket reducerer motorbelastningen og emissionerne. I indstillingen ”generator” genindvinder systemet kinetisk energi fra bilen ved deceleration i gear og ved opbremsning, og den energi bruges til opladning af batterierne.

Systemet passer sig selv

Systemet styres af en avanceret elektronisk styreenhed, som beregner den mest effektive anvendelse af den tilgængelige energi og tilpasser systemet derefter under hensyntagen til den resterende strøm i bilens batterier.

Batteriydelsen kan også anvendes til en ny start-stop-funktion, mens bilen er i bevægelse. Hvis batteriet er tilstrækkeligt opladt, standses forbrændingsmotoren automatisk ved deceleration i gear og ved opbremsning. Derefter kan MHSG diskret starte motoren igen – i alle situationer – hvis føreren træder på speederen.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...