Kia Stinger 3,3 GT 4WD aut.
Kia Stinger 3,3 GT 4WD aut.© Lars Krogsgaard

Kia sælger færre biler, men tjener flere penge

Hvordan kan en nedgang i salget være gode nyheder for et bilmærke? Vi ringer til Kia Danmarks direktør for at høre, hvad de har gang i ovre i Fredericia

17. januar 2019 af Mikkel Thomsager


Kia Danmarks nybilsalg faldt fra 9.125 biler til 7.743 biler fra 2017 til 2018. Vi spørger Rasmus Aagaard, COO for Kia Motors Danmark, hvordan virksomheden samtidig kan tjene flere penge.

Hvad skyldes salgsnedgangen?

"Den skyldes en kombination af to forhold; Vi har hidtil haft et rigtig godt salg af mikrobiler med Picanto og minibiler med Rio og Stonic. Især Picanto har været en storsælger, men salget af mikrobiler faldt med 37,5 pct. i 2018. Minibilerne har generelt samlet op, hvad mikroerne har efterladt, men vi har haft problemer med at få nok Rio og Stonic fra fabrikken, fordi modellerne har stor succes i hele verden. Den har vi også haft glæde af i Danmark, men den store efterspørgsel har desværre også betydet, at vi i Danmark langt fra har fået det antal Rio og Stonic biler, vi har bestilt."

Kia-fabrikken kan ikke følge med

Så det er fabrikkens skyld, at Kia i Danmark har haft et dårligt år?

"Der har været leveringsproblemer, men trods salgsnedgangen har det faktisk ikke været et dårlig år for os. Økonomisk satte vi allerede i november omsætningsrekord, da vi rundede en mia. kr., og i 2018 har vi præsteret den bedste indtjening i mere end ti år."

Kia Stinger 3,3 GT 4WD aut.
Kia Stinger 3,3 GT 4WD aut.© Lars Krogsgaard


Hvordan kan I tjene flere penge på at sælge færre biler?

"Markedet har flyttet sig mod større og bedre udstyrede biler, som man tjener mere på, og det har vi også haft glæde af. Vi er især glade for en markant stigning i salget af Kia Optima. Dem solgte vi 167 af i 2017, men 423 i 2018. Fremgangen er en vigtig tendenspil for os, fordi hele organisationen i mange år har været gearet til at sælge mange små biler."

Kia er størst på opladningshybrider

En del af forklaringen er vel, at Optima er en af få biler i klassen, der fås som opladningshybrid?

"Ja, men det er vi ikke kede af. Kia er stærke på opladningshybrider, og det mest solgte mærke i 2018 med 1448 stk. Det er mere end dobbelt så mange som VW, der solgte næstflest."

Hvad er målet for 2019?

"Vi vil naturligvis gerne sælge flere biler end i 2017 og 2018, og jeg håber, at vi runder 10.000 biler i et uændret marked. Men 2018 har lært os, at Kia i Danmark har et kæmpe potentiale i segmenter, som vi hidtil ikke har gjort meget ud af. Kan den udvikling fortsættes, vil det næsten være en større sejr end 10.000 solgte biler i sig selv."

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...