© bilmagasinet.dk

Kia, nu som hybrid

Koreanerne disker nu op med en hybridbil på gas, men kun til dem selv

23. juli 2009 af Anders Richter

Den grønne bølge er nu nået til Korea, og derfor lancerer Kia deres første hybrid bil nogensinde. Bilen, der i hjemlandet går under navnet Forte, svarer i størrelse til en Kia Cee'd.

Teknikken bag ligner den, du finder i Honda Insight. Det vil sige, du har en lille forbrændingsmotor og en lillebitte elmotor, som hjælpes ad med at accelerere bilen op i fart. Så snart du lader højrefoden slappe af og bilen går i cruisingmode, slår elmotoren fra.

Modsat dens europæiske konkurrenter kører den ikke på benzin. I Korea er LPG gas nemlig et populært brændstof, og derfor er den nye model indrettet til det.

Til at hjælpe på brændstoføkonomien har Forte LPI Hybrid fået start-stop funktion, som slukker gasmotoren, så snart du holder stille med foden på bremsen.

I god tråd med Insight er gearkassen af CVT-typen (trinløst automatgear), så omdrejningstælleren holder samme niveau, mens speedometeret stille og roligt kravler op af skalaen.

Udover alt det tekniske er dele af undervognen blændet af, kofangerne for og bag er anderledes, og hjulene har fået et nyt design, alt sammen til gavn for aerodynamikken.

Resultatet af alle disse forbedringer er et Co2 udslip på kun 99 g/km. Men, da man ikke får helt så meget energi ud af en liter LPG i forhold til benzin, opstår der automatisk et problem.

Bilen går 17,8 km/l, og det er ikke ligefrem imponerende, når man tænker på, at en Kia Cee'd 1,6 CRDI med dieselmotor snildt går over 20 km/l.

I Danmark har vi heller ikke, som i f.eks. Tyskland et udbredt net af LPG gasstationer, så selvom den en dag skulle komme til Danmark, vil den nok ikke blive særligt udbredt.

Indtil videre skal Forte LPI Hybrid som udgangspunkt kun sælges i Asien, og der vil først senere blive taget stilling til, om resten af verden også skal have muligheden.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...