© Jaguar

Jaguar sætter vild el-raket i produktion

C-X75 ligner en smuk fantasi. Men nu kommer den

6. maj 2011 af Mikkel Thomsager

Jaguars konceptbil ved biludstillingen i Paris i oktober 2010 tog alle med storm. Alle var vilde den smukke supersportsvogn med det XJ220-lignende anstrøg. Så meget desto større var ærgrelsen over det indlysende fantasifulde over bilen, der var udstyret med elmotor og gasturbiner.

Men det var ikke fantasi. Jaguar har besluttet at bygge bilen i 250 eksemplarer til 700.000 pund stykket. Det er lige godt 6 millioner kr. plus afgifter.

Som konceptbilen bliver den færdige bil en plug-in-hybrid, på dansk en "turforlænger". Det vil sige en elbil med tilhørende forbrændingsmotor, der kan lade batterierne, når strømmen er brugt. Fuldt opladede batterier leverer strøm til 50 km. Derefter er en lille, avanceret benzinmotor, der er udviklet specielt til dette formål, klar til at lade på batterierne, så elbilen ikke er afhængig af en ny opladning.

Gasturbiner kommer senere
Opbygningen er præcis som i konceptbilen. Eneste forskel er netop den nye benzin-motor. Konceptbilen var nemlig udstyret med to gasturbiner. Jaguar understreger dog, at udviklingen af gasturbiner fortsætter, og at en gasturbine-løsning vil være tilgængelig engang i fremtiden.

C-X75 er udstyret med to elmotorer, som sidder på hver sin aksel, hvilket giver bilen firehjulstræk. Jaguar siger ikke noget om de to el-motorers effekt, men de lover en 0-96 km/t-tid på under tre sekunder, en 0-160 km/t-tid på under seks sekunder og en topfart på mere end 320 km/t, samtidig med, at CO2-udslippet vil være under 99 g pr. kilometer.

Karrosseriet er holdt på en ekstrem lav vægt takket være kulfiber-chassis samt andre teknologier hentet direkte fra motorsport. Jaguar har ingået et banebrydende samarbejde med Williams F1-teamet, der kommer med viden om kulfiber- og hybridteknologi og aerodynamik.

Jaguar siger ikke noget om, præcis hvornår den nye C-X75 er klar til levering, men fabrikken slår fast, at den nye bil skal udvikles efter samme principper og tidsplaner, som en konventionel Jaguar. Det antyder, at en færdig C-X75 er klar om godt to år.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...