© Hydrogen Valley

Nyt brintanlæg indviet i Hobro

Våbenkapløbet mellem el- og brintbiler er langt fra slut. Nu opruster brintfortalerne med et af Europas største anlæg til produktion af brint.

13. september 2018 af Jacob Dalby

Brint eller el?

Spørgsmålet om fremtidens brændstof er big business. I øjeblikket er elbilen nogle år forud, men brintbilen presser sig på. Den har renheden og stilfærdigheden fra elbilen og – hvis nettet af brinttankstationer bliver bredt ud – friheden fra benzinbilen. 

Et af Europas største anlæg til produktion af brint med et budget på 15 millioner euro er netop indviet i Hobro.

Danmark som foregangsland

Ifølge den nye energiaftale, der bredt er indgået af Folketinget, stiler Danmark mod at dække danskernes elforbrug 100 pct. gennem vedvarende energi i 2030. Danmark er allerede foregangsland, hvor mere end 40 pct. af strømmen kommer fra vindmøller. Det gør Danmark til et oplagt sted at demonstrere Power-to-Hydrogen konceptet. 

Første test: Hyundai Nexo er elbilen, der aldrig skal lades op

Kort fortalt kan anlægget producere brint gennem elektrolyse af vand, så det derved bliver muligt at lagre vindmøllestrøm. Anlægget bliver et af Europas største til produktion af brint og skal i fremtiden udelukkende være baseret på vedvarende energi. 

Det nye anlæg skal blandt andet levere strøm til fem af de ti brinttankstationer vi har i Danmark, der i dag hovedsageligt bliver brugt til tankning af offentligt indregistrerede køretøjer.

© netcarshow.com

84 indregistrerede

Ifølge brintbiler.dk er der i dag indregistreret 84 brintbiler i Danmark. Hyundai var først med en ix35 i brintudførelse. 

Steen Bachmann kører brintbilen Hyundai ix35, og det gjorde ikke engang ondt eller noget

Herefter kom Toyota med sin sært udseende Mirai og Honda med Clarity, der ser mindst lige så sær ud. 

Senest har Hyundai præsenteret Nexo, der har 163 hk og kører 666 km på en tankfuld brint. Hyundai Nexo lander i Danmark i løbet af 2019 - læs den første test i Bil Magasinet, der er på gaden nu.

Fabrikken i Hobro er i sig selv ikke nok til at besvare spørgsmålet om brintbilen nu endelig får sit gennembrud – men den et tegn på, at våbenkapløbet bestemt ikke er slut endnu.

Du kan få mange flere gode historier i Bil Magasinet, som udkommer hver måned. Få de første 6 numre af Bil Magasinet direkte ind gennem brevsprækken. Prisen er kun 199 kr. Du sparer 220 kr. Læs mere om det gode tilbud lige her.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...