Hyundai Kona 2021
Hyundai Kona 2021

Hyundai kalder 82.000 elbiler tilbage - regningen kan blive enorm

82.000 er ikke uhørt mange biler at kalde tilbage, men prisen pr. bil er høj. Derfor kan den ende i historiebøgerne som en af de dyreste.

6. marts 2021 af Gustav Reeh Persson

Hyundai har problemer med batteriet

Tilbagekaldet kan blive den dyreste tilbagekaldelse af elbiler nogensinde. Der har været 15 anmeldte brande med modellen Hyundai Kona efter en softwareopdatering. Det er batteriet, der er problemet. Brandene er startet i forbindelse med en kortslutning i det LG-producerede batteri, og man frygter, at alle batterier skal udskiftes. 

Modellerne i tilbagekaldelsen er produceret mellem september 2017 og marts 2020. Der er tre parter bag tilbagekaldelsen. Hyundai selv, batteriproducenten LG og det sydkoreanske transportministerium, der har indledt en undersøgelse, der skal konkludere, hvis skyld det er.

Hyundai Kona 2021
Hyundai Kona 2021

LG og Hyundai har en stor regning i vente

Det sydkoreanske transportministerium har indtil videre peget på at LG-batterierne har en fejl med battericellerne. LG derimod sagde i en pressemeddelse, at laboratorietest ikke kunne genskabe problemet, men at problemet er hos Hyundai og deres produktion af modellen. 

Uanset hvem, der ender med at betale regningen, bliver den stor. Batterierne er den dyreste komponent i en elbil og svarer til ca. 40% af produktionsprisen. Hvis det er hele batteriet, der skal udskiftes, koster det 68.000 kr. pr. bil og med 82.000 biler er prisen 5,5 milliarder kr. alene for reparationen. 

Hyundai Kona 2021
Hyundai Kona 2021

Ikke den største, men dyreste tilbagekaldelse

Vi har for nylig skrevet om, at Mercedes tilbagekalder 1,3 mio. biler for fejl i nødprogram. Så 82.000 er ikke et stort tal, men problemet er, at det er batteriet i en elbil. I Danmark kan man tænke på Ford Kuga-ejere, der stadig er igang med at få skiftet deres batterier ud.

De 5,5 milliarder kr. er den dyreste tilbagekaldelse af elbiler nogensinde og måler sig tæt op af de dyreste nogensinde. Prisen kan blive endnu højere med retsager, og hvad det sydkoreanske transportministerie kan finde på af bøder. 

Der er endnu ikke noget om, hvorvidt det gælder danske biler. Hvis du efter denne artikel stadig har interesse i en Hyundai Kona kan du læse mere om den her.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...