Årets Bil i Danmark er tilbage - MEN priserne er på himmelflugt
Hyundai har ligesom alle andre bilproducenter været ramt af problemer med levering af dele, og det har især ramt Årets Bil 2022, Hyundai Ioniq 5, som det faktisk ikke har været muligt at bestille i en periode. Dem, der har tidligere har bestilt en Hyundai Ioniq 5, har måttet vente længe på en ny bil.
Nu oplyser Hyundai, at det igen er muligt at bestille bilen, og at de begynder at levere de nye biler til de tålmodige kunder. Det drejer sig om 2023-modeller, der har fået flere hestekræfter og længere rækkevidde end 2022-modellen.
Men det hele er ikke rosenrødt, for Hyundai har samtidig offentliggjort de nye priser på Ioniq 5, og man skal have nogle flere sedler op af lommen for at bestille den, for alle varianter af bilen er steget med 20-30.000 kr. siden sommeren.
Basisvarianten med laveste udstyrsniveau og det mindste batteri er steget fra 354.995 kr. til 374.995 kr. på mindre end et halvt år. Men i april i år kunne man bestille den for blot 329.999 kr. – altså en prisstigning på 45.000 kr. på godt syv måneder. For Performance-varianten er den tilsvarende stigning på 50.000 kr.
Samtidig er der stadig store udfordringer med Kia EV6, der deler teknik med Hyundai Ioniq 5. Kia har i månedsvis ikke kunnet oplyse en pris på den populære EV6 - heller ikke i skrivende stund.
En del af prisstigning skyldes, at der afgiftsfradragene ændrer sig for elbiler fra 2022 til 2023 - det kan du få overblik over her.
Hyundai forlænger rækkevidden
Hyundai Ioniq 5 får længere rækkevidde i 2023-modelåret. Batteriet kendes allerede fra Kia EV6 og har en kapacitet på 77,4 kWh. Det forlænger rækkevidden med 25-26 km afhængigt af udstyr.
Rækkevidden spænder fra 384 km i Standard Range-varianten til 507 km i Long Range-varianten.

Test: Bedre end sin søster?
Årets Bil 2022 er stor, praktisk og komfortabel. Og så løser den det største problem, som søsterbilen Kia EV6 kæmper med.
Hyundai Ioniq 5 giver kun mening, hvis man forstår, at det reelt er en stor familiebil, selv om den kan ligne en lille hatchback på billeder.
Det bliver endnu mere tydeligt, når du sætter dig ind i den. Ioniq 5 er lige så lang og bred som en Audi Q5. Hjulene er placeret helt ude i hjørnerne, så du får en akselafstand på tre meter. Det kan mærkes i kabinen, der føles som en balsal. Den traditionelle midterkonsol er gentænkt med en luftig kombination af hylder og masser af aflægningsplads, og også bagsædepladsen er mere end godkendt til voksne passagerer.
Men lad os lige tale om elefanten i lokalet: Det udvendige design. Hyundai mister måske enkelte kunder med et design, der tager chancer. Men ros til mærkets designere for at turde sende en bil på markedet, der skiller sig ud og vækker følelser.
Testbilen har det øverste udstyrsniveau Ultimate, og udstyrslisten ville fylde din skærm mange gange. Det er værd at fremhæve varme i bagsæder, forsæder med varme og ventilation samt varmepumpe, så man bruger mindre energi på at køle eller varme kabinen.
Long Range Performance er indtil videre den kraftigste drivline i Ioniq 5, og med 325 hk og et bundtræk på over 600 Nm er accelerationen voldsom nok til at gøre bagsædepassagerer køresyge.
Største forskelle på Hyundai Ioniq 5 og Kia EV6?
Ioniq 5 har en søsterbil i Kia EV6 og deler grundlæggende teknik og pris, men der er væsentlige forskelle, man skal være opmærksom på.
Den topudstyrede Kia er fyldt med blank, sort lak i interiøret, som er så godt som umuligt at holde fri for fedtfingre. I Hyundai’en er overfladerne beklædt med en mere konservativ blanding af stof og matte plastikoverflader.
Kia’ens måske største problem er, at med panoramaglastag bliver loftet så lavt, at man knapt kan sidde i førersædet, hvis man er over 185 cm.
Det problem er løst i Ioniq 5, der er seks cm højere. Man skulle tro, at den øgede højde giver ekstra vindstøj, men selv ved motorvejshastigheder er larmen acceptabel. Bagagerummet i Hyundai’en er større og nemmere at udnytte.
Kia EV6 føles mere sportslig, men til gengæld har Ioniq 5 en mere komfortabel måde at håndtere ujævne veje på. Uanset hvad bør du prøve dem begge, hvis du overvejer elbil.
Skulle valget falde på Hyundai Ioniq 5, ville jeg vælge en Long Range med 229 hk, spare 35.000 kr. og nyde godt af den ekstra rækkevidde.
Vi synes
Tager du prisen i betragtning, er det intet under, at Ioniq 5 blev Årets Bil i Danmark 2022.
Testbilen: Hyundai Ioniq 5 Long Range Performance Ultimate

Selv med glastag er der højt til loftet i Hyundai Ioniq 5

Hyundai Ioniq 5: Testturen går til...
Læs om den første køretur i Barcelona, første gang publiceret i juli 2021, nedenfor. Bemærk at Ioniq 5 siden har fået længere rækkevidde og flere hestekræfter på grund af et andet batteri.
Der sidder norske nummerplader på testbilerne, men corona-restriktioner har flyttet pressepræsentationen af den nye Hyundai Ioniq 5 fra Norge til Valencia i Spanien, der koger af sommervarme. Testruten består af tæt bytrafik, motorvej – og landveje klinisk renset for udfordrende sving. Hmm….Hvad er det for en bil?
Det er Hyundai’s første bil på mærkets nye Electric-Global Modular Platform (E-GMP), som er skræddersyet til elbiler. De kalder den selv for en CUV (crossover utility vehicle), men det virker som marketings-snak, når du ser den:
Ioniq 5 har fem døre, korte udhæng over akslerne og en stor bagklap med en kæk hækspoiler, lidt ligesom på en god, gammeldags GTI. Vi kalder den en hatchback.
Læs også: Hvor mange elbiler er der i Danmark?
Platformen bliver også brugt til søsterbilen Kia EV6 - den kan du se en test af herunder:

Dørhåndtagene flugter med karrosseriet, når bilen sætter igang eller du låser den.
© Søren Juul
En hatchback? Det lyder som en lille bil…
Hyundai Ioniq 5 ser kompakt ud, når den står for sig selv, men du fornemmer størrelsen, når holder overfor en SUV som en Hyundai Tucson.
Den er da også en direkte konkurrent til højbenede biler som Ford Mustang Mach-E og VW ID.4. Koreaneren har fået en gigantisk akselafstand på 300 cm, det samme som en Audi A8 og to cm længere end Mustang Mach-E, så der er snarere tale om en super-sized hatchback med hjulene presset helt ud i hjørnerne.
Ioniq 5 er konstrueret på nogenlunde samme måde som f.eks. VW ID.4, Ford Mustang Mach-e med flere, hvor batterierne bor under kabinens gulv og elmotoren ligger pladsbesparende mellem de trækkende baghjul. I den firehjulstrukne variant ligger der en elmotor ved forakslen også.
Ok, så det er endnu en elbil efter samme opskrift som alle de andre?
Både og. Ioniq 5 fås med to størrelser batteri på 58 og 72,6 kWh, bag- eller firehjulstræk, 170 til 306 hk og en officiel rækkevidde mellem 384 til 481 km til priser fra 319.995 til 424.995 kr. I sig selv ikke revolutionerende i den her prisklasse. Det er derimod måden, du lader den op på.Batteriet er på 800 Volt, ligesom i f.eks. en Porsche Taycan (eller søstermodellen Kia EV6). Det gør, at du kan lade din Ioniq 5 meget hurtigt op. Er du i nærheden af en DC lynlader, kan Ioniq 5 oplades fra 10 til 80% på bare 18 minutter – det svarer til cirka 100 friske km per fem minutter i lynladeren. Under optimale forhold kan bilen fodres med 350 kW.
Derhjemme skal Ioniq 5 bruge 7:30 timer i en 11 kW AC lader for en fuld opladning – og 6 timer, hvis den har det lille "standard range" batteri.

Ioniq 5 møder SUV'en Tucson fra klassen af kompakte SUV'er. Ioniq 5 har hele 32,5 cm længere akselafstand til gavn for kabinepladsen.
© Søren JuulHvordan er kabinen?
Inde bag rattet sidder du højt og næsten SUV-agtigt. Der er ingen kardantunnel, så gulvet er fladt, og der er masser af praktiske aflæggerum og løsninger - inklusiv en kombineret boks/kopholder mellem forsæderne, der kan justeres 14 cm frem og tilbage.
Instrumenteringen er helt digital og vises på to rektangulære 12,3” skærme i forlængelsen af i hinanden, der påfaldende ligner wide-screen cockpit-løsningen fra Mercedes E-klasse – men grafikken og overskueligheden villle få en Mercedes-ingeniør til at fnyse hånligt.
Rattet dækker nemt over både speedometer og rækkeviddemåleren, men testbilen er heldigvis forsynet med et glimrende head-up display, så vi kan holde øje med farten uden at flytte øjnene fra vejen.
Du kan prøve at få 3 numre Bil Magasinet i din postkasse for bare 99 kr. Læs mere lige her!

De der skærme ligner altså noget fra en Mercedes! Infotainmentsystem og navigation styres på skærmen til højre – den bag rattet viser primært info om bilens drivlinje.
© Søren Juul
Topmodellen her har eljusterbare sæder med en ekstra lægstøtte, som kommer i brug, hvis du lægger sæderne helt ned for at slappe af.
© Søren JuulKan den flytte sig?
Alle Ioniq 5 er i stand til at køre fra VW’s ID.4 modeller på Autobahn, inklusiv den nye GTX-variant, for topfarten er uanset variant 185 km/t (ID.4 GTX stoppes ved 180 km/t).
Vi kører topudgaven med stort batteri, 306 hk og 4x4, som på papiret er ganske kvik: 0-100 km/t tager 5,2 sekunder, så også i optrækket er Ioniq 5 foran sin tyske konkurrent. Den er dog ikke helt så god til at æde ujævnheder i asfalten i bytrafik, men den stadig yderst komfortabel.
På motorvejen ligger den stabilt og det er let at blive lullet ind i en form for smådøsig tilstand, hvor man kører alt for hurtigt, for det er mere behagelig transport. Heldigvis er adaptiv fartpilot standard.
Læs også: Den kommende Hyundai Ioniq 6

Benpladsen på bagsædet er ikke overraskende overdådig – og som et ekstra partytrick kan splitbagsæderne eljusteres 13,5 cm frem eller tilbage.
© Dominic OrtmannsTrods det rappe design og de kvikke præstationer er Ioniq 5 ikke nogen udpræget svingæder. Den vejer trods alt over 2 ton, som godt kan mærkes, da vi endelig finder et par rundkørsler. Styretøjet har samme feedback som et joystick, så det er svært at fornemme, hvor meget bid i asfalten Ioniq 5 reelt har, når den presses gennem sving.
Det handler i stedet om behagelig transport af familien og den opgave bliver løst overbevisende. Kommer du fra Hyundai’s ældre elbiler, vil Ioniq 5 føles som en raket på business class…


Hvad skal den koste og hvornår kan jeg prøve den?
Priserne starter ved 374.995 kroner. Vi har samlet alle priserne nedenfor.
Her kan du se de mest interessante elbiler på det danske marked lige nu.
Danske priser Hyundai Ioniq 5 - opdateret juli 2022
Hyundai Ioniq 5 Standard Range 58 kWh batteri, 170 hk, baghjulstræk, 384 km rækkevidde
Udstyrsniveau / pris:
Essential / 374.995 kr.
Advanced / 404.995 kr.
Hyundai Ioniq 5 Long Range 77,4 kWh batteri, 229 hk, baghjulstræk, 507 km rækkevidde
Udstyrsniveau / pris:
Essential / 399.995 kr.
Advanced / 434.995 kr.
Ultimate / 464.995 kr.
Hyundai Ioniq 5 Long Range Performance 77,4 kWh batteri, 325 hk, firehjulstræk, 481 km rækkevidde
Udstyrsniveau / pris:
Advanced / 464.995 kr.
Ultimate / 504.995 kr.
OBS: Ioniq 5 er i 2022 steget i både pris og ydeevne. Tidligere havde modeller i Long Range og baghjulstræk 217 hk og en rækkevidde på 481 km (WLTP), mens Long Range Performance havde 306 hk og en rækkevidde på 460 km (WLTP).


Andre elbiler?
Leder du efter elbil, men er Hyundai Ioniq 5 ikke den rigtige for dig? Så anbefaler vi, at du kigger på: