Vinteren lader vente på sig, så hvornår skal jeg skifte til vinterdæk og behøver jeg overhovedet at gøre det, når vintrene er så milde, som de har været de seneste sæsoner?
Det korte af det lange: Hvis du har vinterdæk, og du plejer at skifte dem, så er et godt tidspunkt at gøre det på nu.
Benytter du vinterdæk, skal du skifte til dem, når det bliver vinter, men det er bedre at være forberedt på vinteren ved at have vinterdækkene på, når sneen kommer, end at end risikere at køre på sommerdæk nogle dage i glat føre.
Vinterdæk er bedre på tør vej
De nyeste vinterdæk er blevet endog særdeles gode til at klare tør vej i plusgrader. Det betyder ikke, at du bare kan køre på vinterdæk året rundt (få forklaringen her), men den køredynamiske og sikkerhedsmæssige nettogevinst er størst med vinterdæk på tør vej i overgangsperioden.
Hertil kommer, at hvis ikke du kan gøre det selv, kan det være svært at få dækkene skiftet, når alle pludselig skal have skiftet hjul på en gang, fordi vinteren er ankommet fra den ene dag til den anden.
Her er fire tips til, hvad du skal huske, når du skifter dæk
Behøver jeg overhovedet vinterdæk?
De seneste vinter har været milde, med meget lidt sne og kun få dage med glat føre. Bor du i byen, har du nyere sommerdæk, og kan du lade bilen står, når det står værst til, kan du klare dig med sommerdæk, sådan som de seneste to vintre har været.
En genvej kan være helårsdæk. Kører du primært på gode veje, og kan du lade bilen stå, hvis der er snestorm, så kan helårsdækket være et godt valg. Sådan som de seneste to vintre har været, vil du være rimelig dækket ind, også på længere ture.
Har du brug for din bil hver dag, og kører du uden for byen, eller køre du bare meget, så er der ingen vej uden om vinterdækket. Det er din sikkerhed for at komme sikkert frem.
Læs mere om, hvad vinterdæk er, her.
Det er værre med nogle dæktyper
Et vinterdæk er lidt dårligere end et sommerdæk på tør vej ved plusgrader, men et sommerdæk er markant dårligere end et vinterdæk i glat føre. Dette gælder i endnu højere grad for nogle dæktyper.
Kører du i en bil med brede lavprofildæk, typisk under profil 50, er der dog ingen vej uden om et dækskifte, og det i god tid. Brede lavprofildæk har i endnu højere grad dårligt vejgreb i glat føre, end smalle dæk med profil over 50, så da gælder det om at være parat og få skiftet i god tid.
Læs mere om, hvad dækprofilen betyder for din bils egenskaber her.
Så hvilket vinterdæk skal jeg vælge?
Grundlæggende er et vinterdæk altid bedre end et sommerdæk, hvis vejret kræver det, og det næsten uanset om, du køber et nyt anerkendt, dyrt dæk, eller et billigt discountdæk, men generelt er der en ligefrem proportionalitet mellem et dæks pris og dets egenskaber.
Det dyreste dæk er næsten altid bedst. Så hvis du genkender navnet på en fabrikatet, så er det formentlig fordi, det er en af de kendte, store dækproducenter som Michelin, Goodyear, Pirelli, Bridgestone med flere, og så går du ikke helt galt i byen.
Ligesom forskellige biler kan noget forskelligt, er der stor forskel på de individuelle egenskaber i vinterdæk. Det kan du forvisse dig om i Bil Magasinet vinterdæktest, som er Danmarks grundigste dæktest. Få det hele med i Bil Magasinet 2213, som er på gaden nu.
Vil du vide, hvilket vinterdæk, der er det bedste til prisen? Få svaret her!