Getty Images check tire pressure
© Getty Images

10 ting på bilen du skal tjekke, inden du kører på ferie

Inden du kører Europa tynd i din bil, er det en god idé at sikre dig, at bilen rent faktisk kan klare turen. Hvis du gennemgår disse 10 punkter, så er du godt kørende

30. juni 2021 af Frederik Hauschildt

1. Tjek gummiet

Undersøg om der stadigvæk er tilstrækkeligt mønster tilbage på dækkene, inden du kører hjemmefra. Minimumskraven er ifølge dansk lovgivning 1,6 mm, og det kan typisk tjekkes ved hjælp af et lille bump i dækkets fordybninger.

Mønstrets funktion er i essensen at fjerne vand fra dækkets underside, så det bedre griber vejen. Hvis du mangler en del af mønstret, kan vand altså lettere forsage akvaplaning, og det er farligt - specielt på ét af de bjergpas, vi anbefaler, at du besøger.

2. Husk skiftepærer

Sørg altid for at have skiftepærer med, hvis typen af lygte tillader det. Princippet gælder på både for- og baglygter, og desuden også for sikringer.

3. Bekræft, at køleren fungerer

Hvis du skal sydpå, så er det vigtigt, at bilens kølesystem fungerer, så bilen ikke overopheder. Alle moderne biler er udstyret med en elektrisk blæser, så kører du bilen varm og lader den stå i tomgang, bør blæseren tænde automatisk.

Desuden kan kølersystemer på lidt ældre biler blive utæt med årene, og det medfører også, at kølerens effekt er minimeret. Er dette tilfældet, skal hullet lappes og kølervæsken skiftes, inden du kører. Især er dette vigtigt, hvis du skal sydpå.

Har du husket at aktivere dit prøveabonnement på Bil Magasinet? Ellers kan du gøre det lige her!

4. Tjek bremserne

Det er meget vigtigt, at bremserne fungerer optimalt, når du skal køre meget på motorvej. Vær sikker på, at hverken skiver eller klodser trænger til udskiftning.

Bremsevæsken er også vigtig at undersøge, inden du lægger fra land. Har der været meget varme i systemet, kan der også opstå luftbobler, som fjerner bremsekraft, når du skal bruge det.

5. Tjek olien

Olien er meget vigtig for motorens funktion. Det er en god idé at skifte olien og det dertil-hørende filter, inden du kører meget langt. Så sikrer du nemlig, at olien fungerer optimalt, og at motoren ikke slider sig selv i stykker.

Kører du en ældre bil på ferie, så kan det også være vigtigt at undersøge, om motoren brænder eller lækker olie. Løber bilen tør for olie på turen, går den i stykker.

Applus Bilsyn advarselstrekant sikkerhedsvest
© Applus Bilsyn

6. Tjek lokal lovgivning

I Tyskland alene findes lovgivning som miljøzoner, der kræver at bilen er udstyret med et tilhørende klistermærke. Det siger sig selv, at bilen også skal opfylde kravet for at bære det pågældende klistermærke.

Der er desuden mange sikkerhedsartikler, som i udlandet er obligatorisk og påkrævet. Eksempelvis er en sikkerhedsvest ikke påkrævet udstyr i Danmark, men i mange europæiske lande kan fraværet af en sådan vest koste en bøde.

7. Hav styr på førstehjælp

Er uheldet ude på trods af alle ovenstående foranstaltninger, er det vigtigt at have klarlagt, hvordan førstehjælp fungerer. Først og fremmest er det naturligvis vigtigt at have en førstehjælpskasse med i bilen.

Du kan også sikre dig, at du ved, hvad du skal gøre ved at tage et førstehjælpskursus. Det samme kursus, du tog, da du tog kørekort, kan redde menneskeliv.

8. Underholdning til ungerne

Hvor gamle og hvor store er børnene, hvis der skal nogle med? Sørg for, at autostolene er monteret forsvarligt, eventuelt med Isofix, og at børnene sidder komfortabelt.

Det er ikke forsvarligt at dikke-dikke mens du kører bil, så vær også sikker på, at børnene er underholdt med eksempelvis en film, inden de lange stræk.

Bil Magasinet interior skoda enyaq android auto
© Bil Magasinet

9. Overvej navigation

Har du husket oplader til både mobiltelefoner og eventuelle GPS'er? Bruger du ikke bilens indbyggede navigationssystem, er det naturligvis vigtigt at medregne ting som dataforbrug og opladning til navigationsudstyr.

Du kan overveje, om Android Auto eller Apple CarPlay fungerer bedre, end bilens indbyggede navigation til det, du skal bruge den til.

10. Få bilen kigget igennem

Du kan sagtens selv klargøre bilen med ovenstående tips, men en nem måde at køre på ferie med god mavefornemmelse, er at få et professionelt firma til at kigge bilen igennem inden udrejse. Det kan ende med at koste mere, men hvis du ikke ved præcis, hvad du selv skal ud og købe, kan det også ende med at være billigere.

Kig på eksempelvis Applus Bilsyn, som også har toldsynet og kloningsundersøgt chefredaktør Mikkel Thomsagers nye BMW. De tilbyder en TilstandsAttest til din bil.

Har du husket at aktivere dit prøveabonnement på Bil Magasinet? Ellers kan du gøre det lige her!

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...