© Bil Magasinet

Giver det stadig mening at købe en dieselbil? Her er 4 ting, du skal vide

Der er fantastisk gode køb på markedet for brugte dieselbiler, hvis du fejer myter af banen og forholder dig til fakta

16. marts 2023 af Steen Bachmann

Dieselolie er udskældt som drivmiddel i køretøjer, men kritikken er typisk baseret på en forestilling om 30 år gamle og osende biler. 

Moderne dieselmotorer har partikelfilter og er underlagt samme emissionskrav som benzinmotorer, men har et cirka 20 pct. lavere forbrug. Derfor giver diesel stadig mening for dem, der kører langt. 

Men hvad så, hvis du er i markedet for en brugt bil og kunne fristes af et godt tilbud på en dieselbil? Hvad skal du vide?

Vi vil pege på fire centrale spørgsmål om køb, drift og salg af brugt dieselbil.

1. Kan jeg køre diesel i byer i fremtiden?

Storbyer som London, Amsterdam og Stockholm har indfaset restriktioner for ældre dieselbiler, og herhjemme har København lagt forsigtigt ud med at forbyde ældre dieselvarebiler i indre by.

Kommunerne København, Frederiksberg, Aarhus, Odense og Aalborg har indført miljøzoner for ældre personbiler fra før Euro 5-normen. Det træder i kraft oktober 2023.

Årsagen er, at luftforurening er skyld i, at tusindvis af danskere dør for tidligt. I byerne stammer forureningen især fra partikler i udstødningsgasserne fra gamle dieselbiler uden et partikelfilter.

Læs også: "Efterspørgslen falder, men dieselbilerne fejler ingenting"

2014 Audi A6 3,0 TDI
2014 Audi A6 3,0 TDI

Audi A6 i modelgeneration 4G var i produktion 2011-18. Langt de fleste brugte eksemplarer i Danmark og Europa er med dieselmotor, og fordelingen sedan/stationcar er cirka 20/80 pct. Testbilen er en Euro 6 med partikelfilter.

© Marc Østergaard

For og imod kørselsforbud for dieselbiler

Modstanderne råber op om krænkelse af personlig frihed, mens tilhængerne insisterer på, at det ikke handler om frihed, men om ren luft for dem, der bor i byerne.

Stockholm har forbudt dieselbiler ældre end 10-12 år, og fra juni 2021 har der været decideret forbud mod at køre ind i byen i andet end Euro 6-biler.

Bil Magasinet mener

Du kan køre med en dieselbil på danske veje og i danske byer – måske lige med undtagelse af indre by i København (hvor du alligevel ikke kan parkere) – de næste mange år, og risikoen for kørselsforbud er ikke noget, der bør have betydning i overvejelserne om bilkøb i dag - i hvert fald så længe vi taler Euro 6-dieselbiler fra efter 2015.

Læs også: Har du helt styr på AdBlue til dieselbilen?

2. Er diesel farligt for miljøet?

Fossildrevne bilers luftforurening (herunder partikler, kulilter og NOx) og udslip af CO2 er en udfordring ved udvikling af motorerne. 

Dieselolie efterlader flere affaldsstoffer end benzin ved forbrænding i en forbrændingsmotor. Det kompenseres der for i moderne dieselbiler med et partikelfilter, som opsamler og afbrænder de mest skadelige partikler. 

Moderne dieselmotorer godkendt til Euro 6d-temp-normen har indsprøjtningssystemer og partikelfiltre, der sænker udslippet af partikler, så det typisk ligger på et lavere niveau end i luften omkring bilen. Ved at bruge tilsætningsstoffer er det muligt at forbrænde de fleste skadelige partikler, inden de sendes ud i omgivelserne.

Teknologisk Institut i Aarhus målte i 2019 udslippet af skadelige partikler fra en Peugeot 308 diesel med partikelfilter og en Peugeot 308 benzin uden partikelfilter på en 76 km rute ved Aarhus. Dieselen udledte 2,1 pct. af benzinbilens partikeludledning. 

Bemærk, at nye benzinbiler også har partikelfilter i dag, og at resultatet af testen derfor ikke siger så meget om den reelle situation i dag. Påstande om, at dieselbilen ligefrem gavner miljøet, er noget vrøvl - den udleder fortsat giftige og skadelige stoffer uanset hvor effektivt partikelfilteret er.

Bil Magasinet mener

Køber du brugt dieselbil, skal den have partikelfilter. 

Læs også: Test af Audi A4

3. Dieselbilen har lavt forbrug i praksis

På grund af motorens kontruktion udnytter en diesel energien i brændstoffet mere effektivt end en benzinmotor. Det betyder lavere brændstofforbrug og CO2-udslip, hvilket kan kompensere for den højere ejerafgift. CO2-udslippet er mindst 20 pct. lavere for dieselmotoren.

Dieselbilen har et forudsigeligt brændstofforbrug uanset om det er frostvejr, op ad bakke, modvind eller om du hænger noget tungt bagpå.

Bil Magasinet mener 

Hvis du kører meget, kan besparelsen på forbruget sagtens gøre op for den øgede årlige afgift. En Benzin-Passat fra 2016 med 180 hk koster 1.940 kr. om året i afgift. En tilsvarende diesel med 190 hk koster 4.560 kr. i årlig afgift.

4. Men hvad så med værditabet?

Stort set alle brugte biler steg i pris i 2020, 2021 og meget af 2022 – med undtagelse af Euro 5-dieselbilerne, hvilket groft sagt vil sige dieseler fra før 2015. Og det gør dem til interessante køb. De er decideret billige i forhold til hvor meget bil, du får for pengene, og kan du acceptere den højere (og stigende) årlige ejerafgift, er der vildt gode køb at gøre – især fordi plugin-hybrider og elbiler får al opmærksomhed lige nu.

“Diesel får en anbefaling, hvis man kører mange kilometer og vil have høj komfort. Det vigtige er her, at en lav anskaffelsespris til at starte med kompenserer for det højere værditab. Omkostninger til brændstof er også lavere,” siger markedsanalytiker Jan Lang fra Bilbasen.

Bil Magasinet mener

Læg myter og mere eller mindre begrundet skræk for dieselbiler på hylden, og grib en lommeregner. Hvor mange km kører du om året, hvad koster bilen, hvor meget billigere er den i forhold til en tilsvarende benzinbil, hvor meget dyrere er den i ejerafgift og hvor meget mere, vil den tabe i værdi, mens du ejer den?

Får du klarhed over det, kan det være nemmere at træffe beslutningen om et køb. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...