© Patrick Boje Jensen

Bil Magasinet tester: Koster det KASSEN at køre med tagboks?

Hvor meget koster det på brændstoføkonomien, når man spænder en boks på taget?

18. februar 2023 af Patrick Boje Jensen

Tagboks i modvind?

Tagboksen er en gave til børnefamilien, skiløberen og bilejere med små bagagerum, men selv om man er hverken ingeniør eller ekspert i vindtunneller, så er det ikke svært at regne ud, at det næppe gør noget godt for brændstoføkonomien med en kasse på taget.

Det bliver næppe bedre af, at tagboksen oftest bruges på langtur, så den skal moses “gennem” luften ved motorvejshastigheder. 

Men hvor meget mere brændstof bruger du, når du kører på skiferie med tagboks?

Måling på motorvej

Vores test tager udgangspunkt i en Kia Sportage plugin-hybrid. Før testen sørger vi for, at batteriets energiniveau er reduceret til et punkt, hvor elmotoren kun hjælper ved igangsætning, så den ikke får indflydelse på testen på motorvejen.

Forbrug uden tagboks
Her måler vi 100 km på motorvej med 120 km/t. Forbruget lægger sig nærmest øjeblikkeligt på 11,5 km/l, hvor det forbliver stabilt.

Forbrug med tagboks
Dernæst monterer vi en tagboks, der bliver solgt som ekstraudstyr til Kia Sportage. Forbruget med boks bliver målt over 197 km med 120 km/t. Her ligger det stabilt på 10,2 km/l.

© Patrick Boje Jensen

Så er det et signifikant højere forbrug?

Ja og nej. På den ene side svarer det øgede forbrug blot til, at man bruger godt og vel én liter benzin mere pr. 100 km, og man skal altså køre ret langt, før forbruget gør rigtigt ondt på pengepungen. På en tur fra Aarhus til Gardasøen i Italien og retur ville det koste 30 liter ekstra benzin.

Men tagboksen giver reelt en næsten 13 pct. dårligere brændstoføkonomi, og det må siges at være betydeligt. Foretog man en lignende sammenligning i en mere effektiv bil, er der grund til at tro, at forringelsen ville betyde en større økonomisk forskel.

Værd at bemærke om testen

Begge ture blev foretaget i let trafik, og det var derfor muligt at holde tempoet uden accelerationer og nedbremsninger. Triptælleren blev nulstillet på tilkørslen til motorvejen og aflæst, da vi kørte fra igen. De opgivne forbrugstal er aflæst fra bilens instrumentering.

Det var ikke muligt at foretage de to testture den samme dag eller samme rute. Faktorer som temperatur og vind kan altså også have haft indflydelse på testens resultat.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...