suv biler bedste billig suv
SUV biler© A. Hansen

Find den bedste SUV: Den ultimative guide til køb af SUV

Er du i markedet efter en SUV, så læs her vores guide og udvælg den helt rigtige SUV til dig. Vi svarer på, hvilke typer af SUV'er der findes og kigger på fordele og ulemper ved ejerskabet - og så kan du læse vores test af de bedste SUV'er.

18. juni 2023 af Mikkel Østrup-Jeppesen

I dag er det nærmere reglen end undtagelsen, at en ny bil er en form for SUV. Enten i rendyrket form eller som en af de mange crossovers, der har udvandet betydningen af betegnelsen. Der findes mange typer af SUV med stor variation i priser og egenskaber. 

Indhold:

suv biler bedste suv sand xc90 mazda xc60 mercedes glc audi q5 bmw x5
SUV biler

I en stortest har vi testet Volvo XC90, Mercedes GLC, Mazda CX-60, BMW X5 og Audi Q5.

© A. Hansen

Hvad er en SUV?

Selvom der ikke findes én konkret definition på, hvad en SUV er, så baserer grundidéen sig på at kombinere egenskaber fra offroad-biler og almindelige personbiler. SUV er en forkortelse for sport utility vehicle, der er blevet en fast del af vores sprog i bilverdenen, siden betegnelsen for alvor dukkede op i 80'erne.

Den uklare definition betyder dog ikke, at vi ikke kan tildele SUV'en nogle typiske kendetegn og egenskaber. Overordnet set har en SUV firehjulstræk og høj frihøjde, som vi kender det fra terrængående biler, men det betyder på ingen måde, at alle SUV'er er bygget med offroad for øje.

I stedet bruger langt de fleste SUV'er egenskaberne til at sikre en komfortabel og trækstærk bil, der begår sig på vejen.

Læs også: Biler med plads til hele familien.

SUV biler er ikke nemme at definere

Den høje frihøjde skal ikke sikre, at bilen kan komme over sten og høje stigninger - den skal sikre, at SUV'erne er lette at komme ind i og ud af. Derudover foretrækker nogle bilister en høj siddeposition.

En SUV kan minde om en stationcar, men vil typisk være bygget på et større chassis. Du kan kende en SUV ved den høje siddeposition og et barskt ydre design, der ofte ligner, at bilen kan køre ind over marker og gennem skoven, hvis den blev bedt om det - også selvom det sjældent er tilfældet.

En SUV er derfor ikke altid firehjulstrukken, ligesom alle offroadere med firehjulstræk ikke nødvendigvis er en SUV.

suv biler bedste billig suv x5 xc60 q5 glc xc90
SUV biler© A. Hansen

Hvilke SUV'er findes der?

Markedet har bevæget sig væk fra MPV's (Multi Purpose Vehicle) på grund af SUV'ernes popularitet. Med tiden er SUV-begrebet blevet udbredt og bruges nu om en lang række biltyper:

Mini-SUV'er - de billige SUV'er

De mindste SUV'er kan størrelsesmæssigt sammenlignes med en lille hatchback. En VW T-Cross er en mini-SUV, og den har en anelse mindre dimensioner end sin hatchback-fætter VW Golf - bortset fra i højden.

Leder du efter markedets billigste SUV, så er der god grund til at lede efter en Mini-SUV. 

Mellemstore SUV'er - danskerfavoritterne

I mellemstørrelsen finder vi mange af de SUV'er, som vi i Danmark har købt mange af. Der er en mærkbar forskel i størrelse fra Mini-SUV'erne, hvorfor priserne naturligvis er højere. Det er dog ikke ensbetydende med, at klassen ikke har biler med attraktive priser.

Særligt på grund af afgiftrabatten på plugin-hybrider er mellemstore SUV'er blevet solgt i hobetal over de seneste år.

Store SUV'er - de lækre og dyre

Sidste led i den traditionelle indelling finder vi de største SUV'er, som også er de dyreste. Her holder de store og luksuriøse vogne til, men også de vaskeægte terrængående SUV'er. De har trækkraften fra en pick-up og er bygget mere utilitaristisk til hårdt brug.

Klassen har derfor stor diversitet - eksempelvis med en offroader som Toyota Land Cruiser og en premium-vogn som Mercedes GLE.

Hvad er forskellen på SUV og crossover?

 • Hvor SUV'er ofte har en større platform, så deler crossovers platform med mindre biler - ofte hatchbacks.

 • Crossovers har sjældent offroad-egenskaber.

 • Firehjulstræk er stadig forventeligt blandt SUV'er, mens crossovers som regel har forhjulstræk.
suv biler bedste billig suv vw taigo side
SUV biler© Bil Magasinet

Hvorfor skal du vælge en SUV?

Som det er med alle andre bilkøb, bør du overveje fordele og ulemper. Du er måske sikker på, at du vil have en SUV, men hvad skal den kunne - og hvad må den koste? Nedenfor har vi listet alt det gode ved SUV'erne, men også de negative sider til ejerskabet. De færreste SUV'er vil have samtlige fordele og ulemper, så tænk over, hvad der er vigtigt for dig.

Fordele ved en SUV:

 • Høj siddeposition
 • Komfort
 • Rummelig kabine
 • Nemme at træde ind i og ud af
 • Må trække tungt
 • God plads til bagsædepassagerer
 • Gode muligheder uagtet drivmiddel (el, benzin, diesel)

Ulemper ved en SUV:

 • Dyre afgifter
 • Højere forbrug
 • Kan være udfordrende i små p-båse
 • Dyrere end tilsvarende bil, der ikke er en SUV

Læs også: Alle de bedste plugin-hybrider på markedet!

suv biler bedste billig suv volvo c40 eqa lexus
SUV biler

Vi har tidligere testet Volvo C40 mod konkurrenterne Lexus UX 300e og Mercedes EQA

© Søren Juul

Test af SUV'er - find bilen for dig

Vi har testet godt og vel alle SUV'er på markedet, og her kan du blive klogere på, hvilken SUV du skal vælge.

Mini

Klassen for de mindste SUV'er består i bund og grund af crossovers fra ende til anden. Eksempelvis VW Taigo, der er en form for forhøjet Polo med teknik fra T-Cross. Andre populære biler i klassen er Peugeot e-2008 og Ford Puma

Mellemstørrelse

Få SUV'er kommer i nærheden af Ford Kuga's salgtal, og bilen var da også mest solgte bil i 2021. Kuga - ligesom Nissan Qashqai og Peugeot 3008- er en mellemstor SUV, der har været en af de definerende biler for klassen.

De er ikke blandt de billigste SUV'er, men takket være afgiftrabaten har plugin-hybriderne tilbudt meget bil for pengene, og det er typisk i denne størrelse, at du finder den bedste SUV til prisen

Er du tilfreds med størrelsen og interesseret i elbiler, så bør du læse vores test af Hyundai Ioniq 5, Audi Q4 e-Tron og den nyligt nedsatte Tesla Model Y.

Store

Ingen har defineret den moderne SUV som Range Rover. Mange biler i samme størrelse er blevet lavet ud fra samme idé om en luksuriøs, stor og komfortabel SUV til asfalten. I klassen finder vi mange nye elbiler, eksempelvis Audi Q8 e-Tron og Mercedes EQC, men også Volvo XC90 og Skoda Kodiaq er værd at nævne.

Du kan se Bil Magasinets episode fra serien Bilnørderne, hvor der for alvor bliver kørt SUV:

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...