Stenslag forrude skade revne hvornår skift


© Bil Magasinet

Stenslag: Hvad må du køre med, og hvornår skal skaden repareres?

Hvornår skal stenslag repareres, hvad koster det, og hvordan gør man? Vi bringer her den komplette oversigt over, hvad du skal gøre, hvis du får et stenslag på din bilrude.

26. december 2022 af Mikkel Østrup-Jeppesen

Hvornår skal stenslag repareres?

Et stenslag er ikke nødvendigvis til gene for udsynet, men det kan sagtens være ulovligt, hvis det sidder uheldigt på forruden. Det er nemlig skadens placering, der er afgørende for, hvor stort et stenslag man lovligt må køre med.

Forruden er opdelt i tre zoner, og du kan her se, hvilke krav de forskellige zoner fordrer:

Hvornår er stenslag ulovlige at køre med?

  • Zone A: Dette er den primære zone, der dækker førerens direkte synsfelt. Området er omkring 30x30 cm, og sidder direkte over rattet. Sidder stenslaget her, er det ulovligt at køre med, hvis slaget er større end 3 mm i diameter. Ligeledes er det ulovligt at køre med flere mindre stenslag indenfor førerens primære synsfelt.

  • Zone B: Det resterende af forruden, der dækker førerens side, er zone B. Dermed dækker feltet fra venstre kant til midt på forruden. Her må stenslaget ikke være større end 10 mm i diameter, og revner må ikke være længere end 50 mm.

  • Zone C: Det tilsvarende område i passagersiden. Stenslagene må her være op til 30mm i diameter og revnerne 150mm. 

Forruden består af to lag glas, der er limet sammen. Alle revner, der er gennemgående i begge lag, er ulovlige, uanset hvor de sidder på ruden. 

Revner ruden først, skal den formentlig skiftes. Derfor er der knaster at spare, hvis du får stenslaget repareret, inden det udvikler sig til en løber.

Stenslag forrude skade revne hvornår skift

Professionelt udstyr til reparation af stenslag.

© Omar Nordsve

Hvad koster reparation af stenslag?

Det vil altid være billigere at indskrænke eller udbedre skaden end at skifte ruden - især forruder til biler, der har udstyr som varme og regnsensor. Nyere biler er af denne grund ofte dyrere at købe ny rude til, ligesom prisen afhænger af rudens størrelse. En rude til en typisk familiebil koster omkring 5.000 kr., men prisen varierer efter rudens størrelse.

Derfor kan det godt betale sig at se efter lappeløsninger, mens det er en mulighed. Du kan trygt regne med, at et mindre stenslag kan repareres for omkring 300-400 kr., og dette beløb dækker mange forsikringer. De fleste glasreparatører har i forvejen aftaler med forsikringsselskaberne. Forhør dig derfor hos dit forsikringsselskab, inden du punger ud.

Vil du have bilen til en professionel, kommer du til at betale mere for det, end hvis du selv lukker stenslaget. Til gengæld bliver resultatet bedre, ligesom at mange værksteder smider en garanti på ruden. 

Hvilke stenslag kan repareres?

Det er ikke alle stenslag, der kan repareres. Revner og større stenslag tvinger dig til et skift af forrude, men det kan være svært at vurdere, hvornår et stenslag ikke kan udbedres. Du kan dog regne med, at stenslag oftest kan repareres, såfremt de er:

  • Mindre end en 2-krone.
  • Placeret mere end 5 cm fra rudens kant.
  • Ikke er revnet mere end 2 cm.

Det er vigtigt, at stenslaget eller revnen holdes fri for snavs. Kommer der først jord og skidt i ruden, er den svær at fikse.

Læs også: 7 myter om rustbeskyttelse.

Gør-det-selv

Hvis du føler et afkald på autonomi og selvrespekt ved at sende vognen afsted, blot for at få fikset et simpelt stenslag, så er der en anden mulighed. Selvom de professionelle glasreparatører ret hurtigt og billigt fikser en forrude, kan du også selv klare det.

Et reparationssæt, der fås i alle gængse autodele-butikker, koster ikke meget mere end 100 kr. Det er en billig løsning, der til gengæld kræver lidt fingernemhed. 

Vi anbefaler, at du sætter dig ind i vejledningen, inden du griber til barberbladet og limen. Hvis det udføres korrekt, er forruden sikret mod, at stenslaget udvikler sig til en revne. Gøres det derimod ikke ordentligt, kan ruden blive mat omkring stenslaget.

Vinterfrosten er hård ved stenslag

Har du et stenslag i din forrude i de kolde måneder, skal du tænke dig om en ekstra gang, inden du båler helt op for klimaanlægget. Den pludselige forskel i temperatur kan nemlig forværre en forrude, der i forvejen er svag efter skader. 

Temperaturændringerne svækker glasset, så kører du rundt med en sprække eller et slag i ruden, bør du varme bilen langsomt op, hvis den er dækket af frost. Ligeledes frarådes husmandsmetoden, hvor man hælder varm vand på forruden.

LÆS OGSÅ: Redaktøren tester såkaldt "vidunderklud", der angiveligt kan beskytte mod stenslag. Se testen her.

Stenslag forrude skade revne hvornår skift
© Carglass

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...