© depositphotos.com

Sløret syn? Dit kørekort kan være i fare

Hvis dit syn er sløret, eller du har tendens til at blive blændet under bilkørslen, kan dit kørekort være i fare. Ofte er der en helt bestemt grund til det nedsatte syn, og heldigvis også en løsning på problemet.

26. januar 2023 af Annoncør

Din kørsel er fuldstændig afhængig af dit syn. Som hovedregel skal privatpersoner have 50% syn på et eller begge øjne, samt et synsfelt hvis vandrette udstrækning er på mindst 120 grader - og for erhvervskørekort er kravene endnu strengere. Derfor er det også enormt vigtigt at være opmærksom på, om synet er, som det skal være.

Hvis du har passeret de 50, er der en stor sandsynlighed for, at det er en helt bestemt tilstand, der forårsager synsnedsættelsen. Den kan heldigvis behandles, så du kan nyde mange år endnu bag rattet uden at frygte for dit kørekort.

Grå Stær kan bringe kørekortet i fare

Det er sandsynligvis ikke første gang, du hører ordene “Grå Stær”. Det er nemlig den mest almindelige øjenlidelse, som nedsætter synsstyrken. Og den er ikke bare almindelig, den er også noget nær uundgåelig. Grå stær er nemlig helt naturlig aldringsproces af øjets linse, som gradvist bliver uklar over en årrække.

Tilstanden begynder typisk at vise sig, når man har passeret de 50, og den kan føre til en række synshæmninger og kan i sidste ende kræve en grå stær operation. Disse kan desværre have en negativ indflydelse på din kørsel, og faktisk kan en ubehandlet Grå Stær bringe dit kørekort i fare.

Derfor er det en god idé at være opmærksom på symptomer - også hvis du er under 50, for tilstanden kan nemlig forekomme tidligere, såfremt du er arveligt disponeret.

Symptomer på Grå Stær

Grå Stær kan medføre forskellige symptomer og gener, heriblandt et sløret syn ved bilkørsel, at du ofte bliver blændet, at farverne bliver svagere, og at konturerne udviskes. Det er selvsagt en ulempe, når det kommer til at færdes sikkert i trafikken, og derfor kan Grå Stær også udgøre en risiko for kørekortet.

For mange mennesker er den primære årsag til at få behandlet Grå Stær således, at de gerne vil beholde deres kørekort mange år endnu. I dag er det heldigvis nemt at få en operation, når problemet opstår, så man hurtigt kan komme det til livs.

Kør sikkert videre med en operation for Grå Stær

I 2023 findes der avancerede og sikre metoder til at operere øjet for Grå Stær. Du kan hurtigt og nemt få en behandling, når de synshæmmende symptomer dukker op. Det kræver blot en forundersøgelse, hvor professionelle vurderer, om du er egnet til en operation. Hvis svaret er ja, får du en tid til at få fjernet den Grå Stær og korrigeret dit syn, så det lever op til dine behov.

Efter en Grå Stær-operation kan de fleste køre bil uden gener. Nær- og afstandssyn bliver korrigeret, så du kan køre både om aftenen og om natten. På den måde kan du nyde en sikker køretur, og du kan beholde dit kørekort. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...