skrotbiler ophugger skrotpræmie
© Volkswagen

Få den maksimale skrotpræmie for din bil i 2022

Der er flere ting at tage højde for, når bilen skal skrottes. Læs her, hvordan du sender din gamle vogn afsted på sin sidste tur - uden at gå glip af skrotpræmien.

20. december 2022 af Mikkel Østrup-Jeppesen

“Ingenting er sikkert her i verden, undtagen døden og skatterne”, sagde Benjamin Franklin engang. Man kunne sige, at det samme gør sig gældende for vores kære biler. 

Når tiden kommer, og bilen skal skrottes, er vi forpligtede til at skille os af med bilen på miljømæssig korrekt måde. Du kan her læse, hvordan du bedst gør det.

Sådan skrotter du din bil

  1. Påbegynd skrotning:
    Du kan enten selv starte processen på Borger.dk eller henvende dig til en ophugger. Du kan påbegynde skrotningen her, hvor du også kan søge om skrotpræmie.

  2. Indlever bilen:
    Bilen indleveres hos en ophugger eller en forhandler/værksted med aftale hos en ophugger.

  3. Bilen skal afmeldes:
    Afmeld bilen i Motorregistret. Ophuggere tilbyder som regel at tage sig af det praktiske mod et gebyr, men afmelding kan alternativt også gøres hos Motorstyrelsens ekspeditionskontorer eller en nummerpladeoperatør.

  4. Få skrotpræmien udbetalt:
    Skrotningsattesten vil blive sendt til din e-boks, hvorefter skrotpræmien udbetales til din NemKonto

Hvor meget er skrotpræmien?

Det er ikke alle biler, der udløser en skrotpræmie. Vejer bilen eller varebilen over 3500 kg. udbetales der ikke skrotpræmie. Det samme gør sig gældende, hvis bilen har plads til mere end 9 personer. Derudover er der ingen skrotpræmie til biler, der har været afmeldt siden 1. juli 2000.

Se hvilken skrotpræmie din bil klassificerer sig som herunder:

Skrotpræmier:

  • Personbiler og små varebiler under 3500 kg. med plads til maksimalt 9 personer - Skrotpræmie 2200 kr.

  • Biler afmeldt før 1. Juli 2000 - Ingen skrotpræmie

  • Biler over 3500 kg. - Ingen skrotpræmie
skrotbiler skrotpræmier ophugger
© Bil Magasinet

Ingen forhøjet skrotpræmie for dieselbiler

I 2020 og 2021 har Miljøstyrelsen haft en særlig 'dieselpulje', der gjorde det mere attraktivt at skrotte dieselbiler. Skrotpræmien blev forhøjet fra 2200 kr. til 5000 kr. på dieselbiler fra tidligst 2006. Puljen var en del af Miljøstyrelsens initiativ til grønnere biler på de danske veje, men var altså kun gældende til årets udløb. 

Dieselpuljen lukkede derfor 31. December 2021. Bil Magasinet er blevet informeret af Miljøministeriet (25. nov. 2021), at der ikke er planer om en dieselpulje for 2022.

Skrotpræmien for dieselbiler er derfor ikke omfattet af en særlig ordning, medmindre dieselpuljen forlænges endnu engang i 2022. 

Der er penge at spare

Er din bil afmeldt før skæringsdatoen 1. Juli 2000, har du stadig mulighed for at skrotte den gratis. De Danske Bilimportører har en aftale med Dansk Bil-retur, der lægger ansvaret for udtjente biler hos bilimportørerne.

Aftalen sikrer, at bilejere altid kan få deres bil skrottet på miljømæssig korrekt vis uden omkostninger. Det er irrelevant, hvornår bilen er afmeldt, og hvor gammel den er. Er bilen afmeldt efter skæringsdatoen, vil skrotpræmien fortsat være 2200 kr.

Der er forskel på, hvad autoophuggere tager i gebyr for afhentning og afmelding af skrotbiler. Du kan altid aflevere bilen gratis hos en ophugger, der har en aftale med Bilimportørene.

Nogle ophuggere tilbyder at afhente skrotbiler gratis, ligesom gebyret for afmelding til Motorregistret varierer fra ophugger til ophugger. Du kan derfor med fordel forhøre dig hos forskellige ophuggere, inden du bestemmer dig for en.  

Læs også: Regler for kørsel med trailer.

Miljøgodkendte ophuggere

Det er vigtigt, at bilerne skrottes et miljøgodkendt sted, hvor minimum 95% af bilens materiale genanvendes. Vil du være sikker på dette, kan du følge Dansk Bil-Retur’s vejledning her.

Du har også mulighed for at tjekke listen over miljøgodkendte ophuggere her. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...