Range Rover Velar pløjer gennem det meste med vinterdæk.

© S. Bachmann

Skal du på bilferie? Så tjek de nye regler for vinterdæk i Europa

9. november 2019 af Steen Bachmann


Ved den seneste opgørelse fra 2017 tog knap en halv million danskere på jule-, ski- eller vinterferie i perioden december-februar. Af disse valgte 21 procent at pakke bilen og selv køre på ferie.

I år skal du være opmærksom på, at der nye regler for vinterkørsel i Sverige og Norge med pligt til at have vinterdæk på bilen. 

Ingen krav til vinterdæk i Danmark

Mens der fortsat kun er diskussioner om vinterdækpligt i Danmark, er det vedtaget ved lov hos vores naboer i syd og øst. Derfor oplever danske dækforhandlere flere og flere kunder, som spørger til regler for vinterdæk. 

"Mange er ude i god tid, men vi oplever også, at nogen først bliver klar over, at der er vinterdækspligt i Sverige og Tyskland, kort før de skal afsted. Det kan skabe lidt panik før lukketid, hvis man ikke er klar over reglerne for kørsel i vintervejr på den anden side af grænserne. Men hellere sent ude end at glemme det – det kan blive en både dyr og farlig fornøjelse," siger Karsten Larsen dækmontør og direktør for  sortedæk.dk i en pressemeddelelse.

dæk vinter

Karsten Larsen fra SorteDæk får mange henvendelser fra kunder, der skal have gjort bilen vinterklar før kør-selv-ferien.

© Sortedæk.dk


Ii Sverige er det lovpligtigt at køre på vinterdæk mærket med det såkaldte bjerg- og snefnugsymbol i perioden 1. december – 31. marts.

Man skal dog fortsat være opmærksom på, at regler for såvel snekæder som pigdæk varierer fra land til land.

Nej, den går ikke med sommerdæk

"De nyeste tal fra Dækbranchen viser, at der fortsat er omkring 10 procent af danske biler, der kører på sommerdæk om vinteren. Det kan godt være, man føler, at de milde vintre herhjemme ikke er slemme nok til, at man behøver at skifte til vinterdæk, men ved våde og kolde veje er der markant forskel på bremselængden. Det kan simpelthen ikke svare sig at tage chancen," siger Karsten Larsen.

Udover vinterdæk råder Karsten Larsen desuden de danske bilister til at have blandt andet et tæppe, en advarselstrekant og en skovl med i bilen, før de lange køreture går til potentielt sne- og isglatte egne.

Hold øje med bjerg- og snefnugsymbolet – det er obligatorisk for, at dækkene er anerkendt som vinterdæk i mange europæiske lande.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...