Vil DU køre digital motorsport? Sådan kommer du i gang

Vi guider dig til en digital motorsportskarriere - det behøver ikke koste en formue, og alle kan deltage

12. januar 2021 af Victor David Kraft

Digital sport – eller eSport – er et voksende fænomen, der for længst har forladt sit skjul i teenager-­værelser og dunkle netcaféer. I dag er eSport en milliardindustri med støt stigende seertal, og selv de danske TV-kanaler har anerkendt eSportens seværdighed ved at transmittere diverse turneringer.

Motorsporten har naturligvis også fået et digitalt sidestykke, og om man synes om det eller ej, er tusindvis af folk i hele verden allerede engagerede i den nye trend, der dyrkes af prominente racerkørere som Charles Leclerc, Jenson Button og danske Jan Magnussen.

I en hurtig vending ligner det digitale fuldstændig virkeligheden, og eSport oplever stigende seertal verden over.  

Motorsport på computeren er noget særligt

Sammenlignet med andet eSport er den digitale motorsport særlig, da der er en forholdsvis høj grad af lighed mellem det digitale og det ikke-digitale. Sagt med andre ord: Du kan være nok så god til at spille fodboldspillet FIFA på Playstation, men det er ikke nogen garanti for, at du kan noget som helst på en ægte grønsvær – og omvendt. 

Selv om FIFA-spillene repræsenterer en måde at tænke fodbold på, der kan have hold i virkeligheden, så forholder man sig kropsligt vidt forskelligt i de to situationer. Et digitalt skud på mål kræver et tryk med en finger – virkeligheden kræver meget mere!

Det er anderledes i digital motorsport. Her har man formået at skabe en gennemgribende realisme ved at udvikle spillenes grafik, fysik (køretøjernes adfærd) og variabler som tør/våd asfalt. 

Af samme årsag taler man om simulatorer frem for spil for at understrege, at man har at gøre med noget, der er mere end blot underholdning – simulation betyder nemlig “efterligning”.

“Race of Vikings” blev afviklet med de bedste kørere fra hele Skandinavien. Danmark endte på en førsteplads med Lasse Bak og Martin Christensen som vindere. 

iRacing er noget af det mest populære

Blandt de mest populære simulatorer er iRacing. Den genskaber på mest nøjagtig vis bilernes adfærd i forhold til konstruktion, underlag og vejr. 

Banerne er laserskannede rekonstruktioner af virkelighedens racer­baner, og det betyder, at du kan stifte (digitalt) bekendtskab med baner som Monza, Spa-Francorchamps og Nürburgring uden nogensinde at have kørt på dem i virkeligheden.

Bindeledet mellem simulator og virkelighed bliver kun større, hvis der “køres” med rat og pedaler – her er eSport-udøveren pludselig meget tæt på en racerkøres grej, og bevægelserne er ofte identiske. 

Sådan kommer du i gang med digital motorsport

Traditionel motorsport er en bekostelig affære, der derfor kan være svær at gøre sin entre i. I modsætning hertil er digital motorsport mere “folkeligt” prissat, men det betyder ikke, at du slipper for udgifter. Vi har lavet en guide, så du ved, hvad der venter dig.

Guiden baserer sig på at dyrke digital motorsport via PC, men det er naturligvis også muligt at gøre med konsol (Sony Playstation/ Microsoft Xbox), men vær dog opmærksom på, at danmarksmesterskabet kun spille via PC. 

Gaming-PC’er forhandles for eksempel i Elgiganten.

Computerkraft

Indlevelsen lider et alvorligt knæk, hvis spiloplevelsen bærer præg af grovkornet grafik og hakkende tendenser. Computer-hestekræfter er nødvendige. Til at dyrke digital motorsport anbefales en stationær PC, der som minimum har følgende specifikationer:

 • Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit Windows)
 • Intel Core i5 3.0 GHz eller AMD FX
 • 8 GB of RAM
 • NVidia GeForce 760 GTX eller AMD 7870.
 • DirectX version 11
 • SSD harddisk
 • Pris: fra 6.000 kr. 

En god skærm er afgørende for oplevelsen.

Skærm(e)

Det mest medrivende setup sørger for, at hele dit synsfelt er dækket. Derfor ser man ofte tre skærme, der er sat ved siden af hinanden, så de viser udsynet ved for- og sideruder. Det er naturligvis en bekostelig løsning, og du kan sagtens nøjes med én skærm. Den bør så til gengæld være af en god kvalitet. Vi anbefaler skærme, der lever op til følgende krav:

 • Opdateringshastighed på 144 hz
 • Responstid på 1 ms
 • Pris: fra 2.000 kr. 

Et simulator cockpit giver en autentisk ­siddeposition.

Rat, pedaler og sæde

Den digitale motorsport mister koblingen til traditionel motorsport – og det at køre bil generelt – hvis du ikke har rat og pedaler. Disse fås i forskellige prisklasser. Herudover anbefaler vi, at du investerer i et fokuseret sæde, der også kommer i forskellige varianter.

 • Begyndersæt med skrivebord og stol: 1.500-5.000 kr.
 • Gamer-stol (f.eks. Piranha Bite)
 • Rat- og pedalsæt (f.eks. Logitech G29/920 el. Thrustmaster T300RS)
 • For den øvede med Playseat: 5.000 - 15.000 kr.
 • Playseat (f.eks. Evolution Alcantara)
 • Rat- og pedalsæt (f.eks. Logitech G29/920 el. Thrustmaster T300RS)
 • Det professionelle setup: Fra 15.000 kr.
 • Sim Rig (f.eks. Next Level Racing GTtrack Cockpit)
 • Rat (f.eks. Fanatec Podium Racing Wheel)
 • Pedaler (f.eks. CS Ped. V3)

iRacing har over 100.000 aktive kørere.

Download simulator og kom i gang med at køre

Simulatoren iRacing er et godt sted at starte. Den downloades fra iracing.com og koster fra 50 kr. om måneden plus udgifter til adgang til diverse biler og racerbaner. 

For at kunne deltage i det danske mesterskab, DERC, skal du være medlem at Dansk Automobil Sports Union – DASU – og have en eSport-licens til 300 kr. Den kan købes via ask-hedeland.dk.

Racerkøreren Nicki Thiim anbefaler simulatoren Assetto Corsa Competizione,
fordi den har den mest realistiske “dækmodel”. Andre spil er Factor2, Race Room
Experience og Formel 1-organisationens eget Formel 1-spil.

ESR arrangerer Casual-løb, hvor hyggen er i højsædet.

Få gang i træningen og deltag i løb

Når du har udstyr, simulator og eSport-licens på plads, er du klar til at brænde dæk af i cyberspace. Du hverken kan eller bør gå i gang med DERC med det samme, da det kræver erfaring. Til gengæld arrangerer det danske eSports-agentur Esport Racing en række løb, der er velegnede til amatører. Blandt andet:

 • SR Casual League
 • ntro Series

Du tilmelder dig løbene via esport-racing.eu

Der er mange hjælpsomme foraer, miljøer og YouTubere tilknyttet digital motorsport, og her kan du dele erfaringer, planlægge træning og søge viden om forskellige emner i relation til din nye hobby – eller måske endda karriere.

 • Esport Racing – Det danske eSports-agentur har et aktivt site med forum, videoer og guides.
 • Daniel Falk – den danske YouTuber har lavet en meget udførlig videoguide til iRacing.
 • iRacing – Der er også hjælp at hente via iRacing’s hjemmeside på iracing.com.

Hvad er Esport Racing?

Esport Racing - ESR - er et nyt dansk agentur for digital motorsport, der står for at afvikle en række løb, heriblandt DERC. Det er ikke nogen tilfældighed, at der køres i Ferrari 488 GT3 i DERC, for en af ESR’s partnere er den danske Ferrari- og Maserati-importør, Formula Automobile, der har til huse i Lyngby. 

I spidsen for ESR står Thor Qualmann, der selv har en fortid indenfor motorsport. Ifølge ham vil digital motorsport nyde stigende bevågenhed over det næste år, blandt andet via ESR’s egne live-transmissioner af digitale løb på YouTube.

Hvad er DERC?

Hvad er DERC? Danish eSport Racing Championship (DERC) er det officielle danske mesterskab, der afvikles under Dansk Automobil Sports Union og Danmarks Idrætsforbund. 

DERC køres i simulatoren iRacing, der spilles på PC, og hver sæson udgøres af otte løb/afdelinger. Fælles for alle kørere er, at de kører en Ferrari 488 GT3 med “fixed setup”, hvilket betyder, at kørerne ikke kan specificere eller konfigurere bilerne efter egne ønsker. 

For at kunne deltage, skal du have et vist erfaringsniveau svarende til 1.400 iRacing point.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...