Eksplosiv udvikling i kravene
Euro NCAP. Så tænker mange nok på crashtests, hvor dukkerne har et af verdens mest ubarmhjertige job.
Euro NCAP blev oprettet i 1996 samarbejde mellem de europæiske bilklubber. Det har gjort det muligt at sammenligne nye bilers sikkerhed direkte med hinanden. Som forbruger kan det dog være svært at gennemskue, om det er bedst at købe nyt eller brugt, hvis man gerne vil have en billig og sikker bil.
Testen bliver hårdere år efter år, og det stiller konstant større krav til bilernes sikkerhed, hvis de skal klare sig godt. Blandt de største stramninger gennem årene kan det nævnes:
At bilerne nu køres frontalt ind i muren i stedet for kun med en del af fronten. Dukkerne anatomi minder mere om rigtige mennesker og der kommet fokus på nødbremsen, der skal forhindre påkørsler.
Samtidig så skal bilerne score højere og højere i de forskellige kategorier for at få en god bedømmelse.

I forhold til tidligere køres bilerne nu frontalt ind i betonmuren.
© Euro NCAPFDM anbefaler fire eller fem stjerner
FDM er den officielle repræsentant for Euro NCAP i Danmark, og er personificeret ved bilteknisk redaktør Søren W. Rasmussen. FDM er ret klare i spyttet, når det kommer til deres anbefaling til de danske forbrugere:
“Vi anbefaler, at man køber en bil med fire eller fem stjerner. Det er ikke nødvendigvis farligt at køre galt i biler med færre stjerner, men de har generelt et sikkerhedsniveau, der er under det, man kan forvente i dag,” siger Søren W. Rasmussen til Bil Magasinet.
At testene strammes år efter år, har et klart formål fra Euro NCAPs side.
“Vi vil presse bilindustrien til at lave sikrere og sikrere biler ved konstant at hæve kriterierne for, hvad der skal til at for at få mange stjerner,” fortæller Søren W. Rasmussen
Det betyder stjernerne
5 stjerner: God kollisionssikkerhed. Veludstyret med avanceret teknologi til at undvige sammenstød.
4 stjerner: God kollisionssikkerhed. Har en del teknologi til at undvige sammenstød.
3 stjerner: Gennemsnitlig beskyttelse af fører og passagerer, men har ikke teknologi til at undvige sammenstød.
2 stjerner: Begrænset beskyttelse af fører og passagerer. Mangler teknologi til at undvige sammenstød.
1 stjerne: Utilstrækkelig beskyttelse af fører og passagerer.
Brugt bil kan være svaret
Genrelt tegner der sig et billede af, at de fleste nye biler får gode bedømmelser.
Dog får nogle af de allerbilligste biler på markedet få stjerner. Som forbruger er det dog vigtigt at have for øje, at flere af bilerne har været på markedet i så lang tid, at de bliver testet igen efter de opdaterede standarder. Så de kan godt have fået en fin bedømmelse første gang for så at dumpe med et brag i en ny test. Alle modeller og test fra alle år kan findes i Euro Ncaps database.
Et eksempel på en bil, der er gået fra toppen til bunden er den elektriske Renault Zoe. Da den blev lanceret i 2013 fik den fem fuldfede stjerner, men da den stadig er på markedet i dag, blev den testet igen i 2021. Her fik den nul stjerner. Bilen er den samme, men udviklingen går rigtig stærkt.
Så hvis man har et lille budget, så kan det være værd at se på en brugt bil, der stadig er i samme generation. Et eksempel er VW Touran, der kom i 2015. Her scorede den fem stjerner. I 2022 blev den testet igen, hvor den fik fire stjerner. I mellemtiden har den kun fået mindre opdateringer, så på den måde kan bruge NCAP-testene til at få en indikation af, om en bils sikkerhedsniveau ældes godt i forhold til nutidens standard.

Touran er en af de biler, hvor sikkerhedsniveauet har vist sig at holde godt, siden den kom i 2015.
© VW